Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

Tutkijan mukaan naisten ottaminen terroriteon kohteiksi on ollut tyypillistä ääri-islamistien viime vuosien iskuissa.

20.8.2017 19:42 | Päivitetty 21.8.2017 8:50

Turun puukotusten uhreiksi valikoitui naisia, kertoi keskusrikospoliisi lauantaina. Krp:n mukaan uhreiksi joutuneet miehet olivat auttaneet uhreja tai yrittäneet estää tekoa. Muutoin puukotuksista epäilty näyttää valinneen uhrinsa sattumanvaraisesti.

Terrorismintutkija Leena Malkki

– On ollut trendinä valita haavoittuvia kohteita. Summittaisesti valittuja tavallisia ihmisiä. Tähän kuvaan sopii, että isketään naisia ja lapsia vastaan. Esimerkkinä isku Manchesterissa Ariana Granden konserttiin, kertoo terrorismintutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta.

Toukokuun lopulla tehtiin itsemurhapommi-isku Manchesterissa konserttiin, jonka yleisö oli pääosin nuoria tyttöjä ja naisia. Iskussa kuoli 22 ihmistä, joista kymmenen oli alle 20-vuotiaita.

Naisten ja lasten valinta kohteiksi aiheuttaa terroristien tavoittelemaa suurinta shokkiarvoa. Samalla esimerkiksi viestitään yhteiskunnalle, ettei se kykene suojelemaan edes haavoittuvimpia jäseniään.

Malkki huomauttaa, että naisia vastaan on isketty myös naisvihan vuoksi, eikä aina kyse ole ääri-islamilaisesta yhteydestä.

– Mikään iso ilmiö se ei ole ollut, Malkki toteaa lisäten, ettei tässä vaiheessa voi tarkemmin arvioida Turun puukotuksen motiivia, ennen kuin tutkinnasta tiedotetaan enemmän.

– Mutta kaikista todennäköisin tulkinta tässä tapauksessa on kuitenkin shokkiarvo, mitä suojelupoliisikin on sanonut. Se on uskottavin vaihtoehto, jos tapaus liittyy ääri-islamilaiseen agendaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?