Presidentti Niinistö terrori-iskujen välttämisestä: ”Kaikki se mitä on mahdollista tehdä, on tehtävä”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui Mäntyniemessä sunnuntaina iltapäivällä järjestetyssä tilaisuudessa Turun iskusta.

Presidentti puhui virka-asunnollaan Mäntyniemessä sunnuntaina.

| Päivitetty

Presidentti Sauli Niinistö toivoo, että uusi tiedustelulainsäädäntö tulisi voimaan pikaisesti. Presidentti puhui virka-asunnollaan Mäntyniemessä sunnuntaina.

Niinistö otti kantaa tiedustelulainsäädäntöön kysyttäessä, miten tulevat terrori-iskut voitaisiin välttää.

– Kaikki se mitä on mahdollista tehdä, on tehtävä, Niinistö sanoi.

Tiedustelulakisuunnitelmat sallisivat viranomaisille muun muassa verkkotiedustelun, johon nykyisin ei ole valtuuksia. Tiedustelua voitaisiin tehdä Suomessa ja ulkomailla. Suojelupoliisin rooli muuttuisi yhä vahvemmin tiedusteluviranomaiseksi.

Tiedusteluvaltuuksien antaminen poliisille edellyttää muutoksia perustuslain viestisalaisuutta koskeviin säännöksiin. Niinistö uskoo, että Turun tapahtumat jouduttavat tiedustelulainsäädännön käsittelyä.

Presidentti kuitenkin huomautti, ettei viranomainenkaan voi huomata kaikkea.

– Ei suinkaan tehdä salapoliisityötä, ei kavalleta toisiamme, mutta seurataan toinen toisiamme. Jos joku alkaa eristäytyä tai käyttäytyä erikoisella tavalla, niin ehkä hänet tai pahimmassa tapauksessa hänen tulevat uhrinsa voidaan vielä säästää, Niinistö sanoi.

”Voimme luottaa viranomaisiin”

Niinistö lähetti Mäntyniemestä suruvalittelut Turun joukkopuukotuksessa kuolleiden omaisille. Presidentti myös toivotti haavoittuneille pikaista toipumista.

Kiitokset presidentiltä saivat niin puukotustilanteeseen puuttuneet ulkopuoliset ihmiset kuin poliisi.

– Heidän työnsä niin kuin muun pelastushenkilöstön työ oli omiaan palauttamaan turvallisuudentunnetta niin Turkuun kuin muuhun Suomeenkin. Me voimme luottaa viranomaistemme toimintaan, Niinistö sanoi.

Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa olleensa Turun iskun tapahtuma-aikaan perjantaina iltapäivällä Naantalin Kultarannassa. Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä Turun keskustan iskupaikasta länteen.

Niinistö kertoi, että oli iskun aikaan kirjoittamassa puhetta.

– Puhe on yhä kirjoittamatta, Niinistö sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?