Presidentti Sauli Niinistö kertoi hetkestä, jolloin hän sai tietää Turun iskusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Presidentti Sauli Niinistö kertoi hetkestä, jolloin hän sai tietää Turun iskusta

IS seurasi Niinistön tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä.

20.8.2017 15:24 | Päivitetty 20.8.2017 17:39

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi median edustajia sunnuntaina virka-asunnollaan Helsingin Mäntyniemessä. Turun puukotuksia käsittelevä tilaisuus alkoi kello 16 ja ISTV näytti tilaisuuden suorana lähetyksenä.

Presidentti Niinistö otti Turun perjantaiseen puukkoiskuun kantaa kirjallisesti jo lauantaina. Voit lukea Niinistön lausunnon kokonaisuudessaan tästä.

 

IS seurasi Mäntyniemessä järjestettyä tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Alla ydinkohdat tilaisuudesta.

16:14 Tilaisuus päättyy.

16:22 IS:n toimittaja Tuomas Manninen kysyy Niinistöltä, voiko Turun iskusta seurata jotain hyvää.

Niinistön mukaan tällainen tapahtuma herättää ajattelemaan ja jää ihmisten mieliin. Hän pitää myös sivullisten auttamisenhalua hyvänä asiana.

16:21 Toimittaja kysyy Niinistöltä, onko turvapaikkaprosessissa tai lainsäädännössä jotain korjattavaa.

– Miten sitä korjattaisiin? Välillä puhutaan, että turvapaikkalainsäädäntöä pitäisi väljentää ja välillä puhutaan, että sitä pitäisi kiristää.

16:16 Niinistö kertoo tilanteesta, jolloin hän sai kuulla Turun iskusta.

– Olin silloin Kultarannassa ja kun meillä on turvajärjestelmä, saamme varsin nopeasti tiedon siitä, mitä poliisissa tapahtuu. Ei mennyt montaa minuuttia. Olin puhetta kirjoittamassa, kun viestejä alkoi tulla. Puhe on yhä kirjoittamatta, Niinistö sanoo.

16:14 IS:n toimittaja Tuomas Manninen kysyy Niinistöltä, mitä mieltä hän on siitä, että moni Turun auttajista on ulkomaalaistaustaisia.

Niinistö ei erottelisi tässä tapauksessa ihmisiä heidän taustojensa mukaan, vaan toteaa, että useimmilla paikalla olleilla syttyi tilanteessa halu auttaa.

16:13 Presidentti kertoo, millaista kommentteja hän on saanut somepäivityksiinsä Turun iskuun liittyen.

Niinistö: Meininki on somessa merkillistä. Tein eilen kokeen, kun Facebookissa julkaisimme lausuntoni. Myöhemmin kiitin keskustelijoita asiallisesta keskustelusta ja tämä uusi postaus herätti lisää keskustelua, joka pysyi myös hyvin asiallisena.

16:10 Niinistö: Maahanmuuttoon liittyvässä keskustelussa pätee parhaiten sama sääntö, kuin kaikissa ihmisten välissä keskusteluissa, eli halutaan mieluummin ymmärtää, kuin väärin ymmärtää.

16:09 Niinistön mukaan ihmisten on tärkeä seurata toinen toistaan ja panna merkille, mikäli havaitsee muissa poikkeavaa käytöstä.

16:09 Niinistö: Hallitus on lisännyt Supon resursseja, ja myös poliisin resurssit kasvavat.

16:08 Toimittaja kysyy Niinistöltä, miten iskuja voidaan estää tulevaisuudessa.

Presidentin mukaan yksittäisten henkilöiden tai pienryhmien tekemät iskut ovat vaikeasti estettävissä.

Niinistö: Kaikki mitä on tehtävissä, on tehtävä.

16:07 Presidentti vastaa toimittajien kysymyksiin.

16:05 Presidentti puhuu maahanmuuton kysymysten vaikeudesta ja kertoo keskustelleensa pakkopalautuksista poliisiylijohdon kanssa.

– Se on äärimmäisen vaikea tehtävä.

16:02 Niinistö aloittaa tilaisuuden osoittamalla suruvalittelunsa kuolonuhrien omaisille ja toivottaa pikaista paranemista loukkaantuneille.

Sen lisäksi hän kiittää sivullisia ja viranomaisia esimerkillisestä toiminnasta.

16:01 – Tämän viikonlopun aikana terrori tuli Suomeen. Olemme kaikki järkyttyneitä suunnattomasta väkivallasta, jota tekijä teki, Niinistö aloittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?