Tutkija: Turun epäilty terroriteko on konkreettinen esimerkki jihadistisen aktivismin voimistumisesta Suomessa

Turun perjantaisessa puukkohyökkäyksessä kuoli kaksi ihmistä.

19.8.2017 19:15 | Päivitetty 19.8.2017 19:20

Turun epäilty terroriteko on konkreettinen esimerkki jihadistisen aktivismin voimistumisesta Suomessa, uskoo jihadismitutkija Juha Saarinen.

Saarisen mukaan jihadistista aktivismia on Suomessa ollut jo vuosia, joskin se on kehittynyt merkittävästi edellisen viiden vuoden aikana. Tämän myötä myös terrorismin uhka on kohonnut Suomessa.

Keskusrikospoliisi kertoi aiemmin tänään, että Turun joukkopuukotuksen tutkintanimikkeenä on kaksi terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhaa ja kahdeksan terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhan yritystä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko kertoi aikaisemmin lauantaina Ilta-Sanomien haastattelussa, että hän pitää Turun tapahtumia tyypillisenä Euroopassa tehtynä iskuna.

Tammikon mukaan Turun puukotukset ovat hyvin samantyyppisiä kuin muualla Euroopassa tapahtuneet yksittäisen radikalisoituneen tekijän toteuttamat iskut.

– Tekijä on monesti ollut yksin toiminut henkilö, joka on inspiroitunut Isiksen ideologiasta. Näiden lisäksi on ollut suurempia iskuja, esimerkiksi Brysselin lentokenttäisku, joissa on selkeä organisaatiotausta.

Turun perjantaiset tapahtumat ovat Suomen historiassa ensimmäinen terroritekona tutkittava tapahtumasarja.

Alla ote Keskusrikospoliisin lauantaina järjestämästä tiedotustilaisuudesta.

Turun puukkohyökkäys

  • Puukotuksen sarja käynnistyi Turun keskustassa perjantaina. Poliisi sai hälytyksen klo 16.02 Kauppatorille, tekijä jäi kiinni Puutorilla klo 16.05.

  • Epäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen.

  • Kaksi puukotuksen uhreista kuoli ja kahdeksan loukkaantui.

  • Kuolleet ovat Suomen kansalaisia, loukkaantuneiden joukossa on yksi Italian ja kaksi Ruotsin kansalaista.

  • Poliisi tutkii tapauksia terroristisina murhina ja niiden yrityksinä.

  • Epäilty marokkolainen on sairaalahoidossa, mutta ei hengenvaarassa. Poliisi ampui häntä alavartaloon.

  • KRP:n mukaan pääepäillyn lisäksi neljä muuta marokkolaismiestä on pidätetty. Heidän osallisuuttaan joukkopuukotukseen selvitetään. Kuudes epäilty on etsintäkuulutettu, sillä hän on ulkomailla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?