Sipilä ja Risikko toivovat tiedustelulainsäädäntöä nopeasti voimaan – "Suomi on muiden maiden tietojen varassa" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sipilä ja Risikko toivovat tiedustelulainsäädäntöä nopeasti voimaan – "Suomi on muiden maiden tietojen varassa"

Sipilä arvioi lauantaina myös yhteiskunnallista ilmapiiriä Turun iskun jälkeen. Pääministerin mukaan on aito huoli siitä, että tilanne kärjistyy.

Pääministeri Juha Sipilä järjesti lauantaina Helsingissä tiedotustilaisuuden Turun tapahtumiin liittyen. Turussa puukotettiin useita ihmisiä perjantaina 18. elokuuta. Tilaisuuteen osallistui myös sisäministeri Paula Risikko.

19.8.2017 18:31

Tiedustelulainsäädännön saaminen voimaan mahdollisimman nopeasti olisi todella tärkeää, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk). Esitys tiedustelulaista tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) sanoi, että viesteihin pitäisi päästä kiinni aikaisemmin.

– Suomi on tällä hetkellä muiden maiden tietojen varassa, Risikko varoitti hallituksen tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Tiedustelulakisuunnitelmat sallisivat Suomen viranomaisille muun muassa verkkotiedustelun, johon nykyisin ei ole valtuuksia. Tiedustelua voitaisiin tehdä Suomessa ja ulkomailla. Suojelupoliisin rooli muuttuisi yhä vahvemmin tiedusteluviranomaiseksi.

Tiedusteluvaltuuksien antaminen poliisille edellyttää muutoksia perustuslain viestisalaisuutta koskeviin säännöksiin. Perustuslain muuttaminen kiireellisesti eli yhden vaalikauden aikana vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön tuen.

Risikko kiitti uhreja suojelleita

Sipilä arvioi lauantaina myös yhteiskunnallista ilmapiiriä Turun iskun jälkeen. Pääministerin mukaan on aito huoli siitä, että tilanne kärjistyy.

– Meidän tehtävämme on estää koston kierre, puolustaa sitä, että vihaan ei vastata vihalla. Nyt tarvitaan siltojen rakentamista.

Risikko painotti, että vihapuhe ja väkivalta eivät ole hyväksyttäviä.

Sisäministeri myös kiitti ulkomaalaistaustaisia ja ulkomaalaisia ihmisiä, jotka olivat suojelemassa uhreja puukotukselta Turussa.

– Tuo osoittaa valtavaa esimerkkiä siitä, että turvallisuus tehdään yhdessä.

Pääministerin mukaan Turun puukotukset eivät muuta sitä, että Suomi on yhä yksi maailman turvallisimmista maista.

– Meidän pitää toimia niin, että näin on jatkossakin.

Sipilä silti myönsi, ettei Turun isku tullut hallitukselle odottamatta.

– Terrorismi on lisääntynyt eri puolilla Eurooppaa. Suomi ei ole saari. Olemme osanneet varautua siihen, että jotain voi tapahtua.

Suomi onkin Risikon mukaan panostanut jo lisäresursseja turvallisuuteen, muun muassa suojelupoliisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?