Eturivin terrorismitutkija Turun sarjapuukotuksesta: Kenelläkään ei ole varaa sanoa, että isku olisi tullut yllätyksenä

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko pitää Turun tapahtumia tyypillisenä Euroopassa tehtynä iskuna.

19.8.2017 16:52
  • Puukotuksen sarja käynnistyi Turun keskustassa perjantaina. Poliisi sai hälytyksen klo 16.02 Kauppatorille, tekijä jäi kiinni Puutorilla klo 16.05.

  • Epäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen.

  • Kaksi puukotuksen uhreista kuoli ja kahdeksan loukkaantui.

  • Kuolleet ovat Suomen kansalaisia, loukkaantuneiden joukossa on yksi Italian ja kaksi Ruotsin kansalaista.

  • Poliisi tutkii tapauksia terroristisina murhina ja niiden yrityksinä.

  • Epäilty marokkolainen on sairaalahoidossa, mutta ei hengenvaarassa. Poliisi ampui häntä alavartaloon.

  • KRP:n mukaan pääepäillyn lisäksi neljä muuta marokkolaismiestä on pidätetty. Heidän osallisuuttaan joukkopuukotukseen selvitetään. Kuudes epäilty on etsintäkuulutettu, sillä hän on ulkomailla.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Teemu Tammikon mukaan on vielä liian varhaista tehdä johtopäätöksiä siitä, miten Suomi muuttuu Turun puukotusten jälkeen.

Turun perjantaiset tapahtumat ovat Suomen historiassa ensimmäinen terroritekona tutkittava tapahtumasarja.

– Asiaa tutkitaan vielä. Ilmassa on tietysti paljon kysymyksiä, jotka vaikuttavat siihen, onko syytä esimerkiksi muuttaa uhkakuvia. Teko itsessään vaikuttaa hyvin vahvasti sellaiselta, mitä poliisi ja tutkijayhteisö on pitänyt mahdollisena Suomessa.

Teon voi laukaista yhteiskunnallinen tai henkilökohtainen asia

Tammikon mukaan Turun puukotukset ovat hyvin samantyyppisiä kuin muualla Euroopassa tapahtuneet yksittäisen radikalisoituneen tekijän toteuttamat iskut.

– Tekijä on monesti ollut yksin toiminut henkilö, joka on inspiroitunut Isiksen ideologiasta. Näiden lisäksi on ollut suurempia iskuja, esimerkiksi Brysselin lentokenttäisku, joissa on selkeä organisaatiotausta.

Alla olevalla videolla ote Suojelupoliisin lauantaisesta tiedotustilaisuudesta Turun sarjapuukotukseen liittyen.

Tammikko pitää Turun puukotusten kaltaisia inspiroituja iskuja arvaamattomampia, sillä ne voivat tapahtua missä ja milloin tahansa.

Tyypillinen kaava on Tammikon mukaan seuraavanlainen: henkilö kiinnostuu jihadisti-ideologiasta, radikalisoituu ja toteuttaa iskun. Teko saattaa myös olla spontaani, jolloin jokin henkilökohtainen tai yhteiskunnallinen tekijä laukaisee teon.

– Esimerkiksi Tukholmassa keväällä väkijoukkoon ajaneella teon laukaisi varmasti se, että hänen oleskelulupa-anomuksensa hylättiin ja hän oli saanut karkoituspäätöksen. Teon voi laukaista myös muu henkilökohtainen asia, kuten pettymys parisuhteessa tai jokin muu asia, joka kanavoituu tällaiseen yhteiskunnalliseen tekoon, jos taustalla on radikaali ideologia.

Supo on tiedottanut ääriverkostoista vuodesta 2009 saakka

Se, että Suomessa tapahtui terroristisena tekona tutkittava isku, ei tullut Tammikolle yllätyksenä.

– On arvioitu, että tämäntyyppinen terrori-isku on Suomessa todennäköisin. Tekijänä on todennäköisesti radikaali-ideologiasta inspiroitunut toimija, jolla ei välttämättä ole kytköksiä Isikseen. Kuten sanottu, tässä vaiheessa ilmassa on vielä paljon kysymyksiä. Lähipäivien aikana saadaan varmasti vastauksia, ja ne vaikuttavat myös tämän iskun arviointiin.

Alla olevalla videolla ote Keskusrikospoliisin lauantaisesta tiedotustilaisuudesta Turun sarjapuukotukseen liittyen.

Tammikon mukaan Suomi ei ole ollut lintukoto missään vaiheessa, eikä eristyneenä terrori-ilmiöstä. Supo nosti jo keväällä uhkatasoa kohonneeksi, ja sitäkin edeltävä uhkataso oli sellainen, jossa pidettiin iskua mahdollisena.

– Supo on tiedottanut vuodesta 2009 asti, että verkostot ja yhteydet kansainväliseen ääritoimintaan ovat voimistuneet, ja uhkataso on kasvanut. Supon uhka-arvio on ollut hyvin ajan tasalla. Turussa tapahtunut isku on tähän mennessä ilmenneistä merkeistä päätellen juuri sen tyyppinen, mitä on odotettu. Sitä taustaa vasten kenelläkään ei ole varaa sanoa, että isku olisi tullut yllätyksenä, Tammikko sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?