KRP: Uhreiksi valikoitui naisia – molemmat kuolleet suomalaisia naisia, loukkaantuneista kuusi naista ja kaksi miestä

Pääepäilty on Marokon kansalainen, joka oli tullut Suomeen turvapaikanhakijana. Turun puukotusten uhreiksi valikoitui naisia, kertoo KRP.

19.8.2017 14:14 | Päivitetty 19.8.2017 18:20

KRP:n mukaan uhreiksi joutuneet miehet olivat auttaneet uhreja tai yrittäneet estää tekoa. Muuten puukotuksista epäilty näyttää valinneen uhrinsa sattumanvaraisesti.

KRP vahvistaa, että molemmat kuolonuhrit olivat suomalaisia naisia. Haavoittuneista kuusi on naisia ja kaksi miehiä. Poliisin mukaan iskun uhreista vanhin on 67-vuotias ja nuorin on 15-vuotias.

IS kertoi eilen, että toinen kuolleista oli Jehovan todistaja, joka oli jakamassa paikalla lehtisiä.

Uhreista kolme on ulkomaan kansalaisia: yksi Iso-Britannian, yksi ruotsalainen ja yksi italialainen. Aiemmin poliisi oli tiedottanut kahdesta ruotsalaisesta ja yhdestä italialaisesta.

Epäilty on KRP:n mukaan tullut Suomeen turvapaikanhakijana. Mies saapui maahan viime vuonna. Hän on asunut Turussa ja vastaanottokeskuksessa. Poliisi on aiemmin kertonut, että epäilty on Marokon kansalainen.

Poliisi ei kuitenkaan vahvista mediatietoja siitä, että mies olisi saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

KRP:n mukaan joukkopuukotuksessa epäillään olleen piirteitä siitä, että se olisi ollut suunnitelmallinen teko.

Yksi aktiivinen toimija, neljä muuta pidätetty

KRP:n mukaan Turun puukotuksista on epäiltynä yksi aktiivinen toimija, joka on ilmoittanut iäkseen 18 vuotta. Epäiltyä on yritetty puhuttaa, mutta siinä ei vielä ole onnistuttu. Kuulusteluja yritetään vielä tänään.

KRP korostaa, että miestä halutaan kuulla, kun tämä suostuu tai pystyy siihen.

Poliisi kertoo, että epäiltyä on ammuttu kerran virka-aseella kiinniottotilanteessa. Epäilty ei ole hengenvaarassa eikä hänen tilaansa pidetä vakavana.

Poliisin mukaan epäillyn lisäksi on pidätetty neljä muuta miestä, joiden osallisuutta selvitetään. Kaikki pidätetyt ovat Marokon kansalaisia.

Lisäksi yhdestä henkilöstä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus. Pääepäillyn lisäksi tutkitaan siis yhteensä viiden ihmisen osuutta joukkopuukotukseen.

KRP on takavarikoinut tapaukseen liittyen pakettiauton, joka on yhden pidätetyn ajoneuvo.

Poliisi tutkii Turun tapahtumia kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana ja kahdeksana terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä. KRP:n mukaan rikosepäilynimikkeeseen eivät vaikuttaneet yksittäiset seikat. Sitä vastoin kyse on useasta eri palasesta, kuten muun muassa henkilön käyttäytymisestä ennen tapahtunutta.

Poliisi: Käskyttäminen ei tehonnut

Poliisipartion kerrotaan käskyttäneen epäiltyä, mikä ei kuitenkaan tehonnut, jolloin poliisi oli ampunut tätä alaraajaan. Poliisin käsitys on, että tilanteessa toimittiin ohjeiden mukaisesti.

Valmiutta on nostettu Turussa ja koko Suomessa varotoimenpiteenä. Viranomaisten mukaan tällä hetkellä ei ole konkreettista turvallisuusuhkaa.

KRP kertoo, että Turun iskun tutkinnassa tehdään yhteistyötä muiden maiden kanssa. Tähän mennessä ainakin Europol on pystynyt avustamaan tutkinnassa.

Alla olevalta videolta voit katsoa tiedotustilaisuuden kokonaisuudessaan:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?