IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä

Puukotuksessa menehtyi kaksi ja loukkaantui kahdeksan ihmistä.

19.8.2017 12:36 | Päivitetty 19.8.2017 22:21
  • Puukotuksen sarja käynnistyi Turun keskustassa perjantaina. Poliisi sai hälytyksen klo 16.02 Kauppatorille, tekijä jäi kiinni Puutorilla klo 16.05.

  • Epäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen.

  • Kaksi puukotuksen uhreista kuoli ja kahdeksan loukkaantui.

  • Kuolleet ovat suomalaisia naisia, loukkaantuneiden joukossa on yksi Italian ja kaksi Ruotsin kansalaista.

  • Poliisi tutkii tapauksia terroristisina murhina ja niiden yrityksinä.

  • Epäilty marokkolainen on sairaalahoidossa, mutta ei hengenvaarassa. Poliisi ampui häntä alavartaloon.

  • KRP:n mukaan pääepäillyn lisäksi neljä muuta marokkolaismiestä on pidätetty. Heidän osallisuuttaan joukkopuukotukseen selvitetään. Kuudes epäilty on etsintäkuulutettu, sillä hän on ulkomailla.

22:15 IS:n hetki hetkeltä -seuranta päättyy.

22:02 Torimyyjä Arya Rashidi kertoo Ilta-Sanomille, kuinka hän jahtasi iskun tekijää pesäpallomailan kanssa. Lue koko juttu tästä.

21:30 Paikallisten mukaan epäilty on liikkunut Turun Pernon kaupunginosassa. Pizzeriayrittäjän mukaan mies vaikutti sisäänpäin kääntyneeltä ja etäiseltä. Lue lisää tästä.

20.20 Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan Magnus Ranstorpin mukaan Turun puukotuksella on selkeä yhteys Barcelonan terrori-iskuihin marokkolaisen terrorismiverkoston kautta. Hän arvioi marokkolaisen terrorismiverkoston ulottuvan Välimereltä Turkuun saakka.

Ranstorpin mukaan Barcelonan ja Turun iskujen samanaikaisuus ei hänen mielestään ole sattumaa. Lue lisää tästä.

20:09 Lauantai-iltana Turku valaisee Aurajoen yli kulkevan Kirjastosillan Suomen lipun värein puukotusiskun uhrien kunnioittamiseksi ja kaupunkilaisten yhtenäisyyden merkiksi. Kävelysilta valaistaan pimeän tullen noin iltakymmeneltä, samanaikaisesti katuvalojen syttymisen kanssa. Lue lisää tästä.

19:30 Turusta lähtevien laivojen turvatoimia on lisätty. Sataprosenttinen henkilöllisyystarkastus saattaa ruuhkauttaa satamaa. Lue lisää tästä.

19:15 STT: Jihadismitutkija Juha Saarinen uskoo, että Turun epäilty terroriteko on konkreettinen esimerkki jihadistisen aktivismin voimistumisesta Suomessa. Lue lisää tästä.

17:30 Arviolta parinkymmenen haalariasuisen poliisin joukko pitää erillään kahta pientä mielenosoittajien ryhmää Turun kauppatorilla, uutisoi STT. Uutistoimiston mukaan paikalla on sekä maahanmuuttovastainen Suomi ensin -ryhmä sekä rasismia vastustava ryhmä.

Alla olevalla Helsingin Sanomien videolla useat kymmenet mielenosoittajat ovat nostaneet keskisormensa pystyyn ja huutavat Turun kauppatorilla ”ei tilaa rasismille”.

17:23 Presidentti Sauli Niinistö antoi lausuntonsa Turun iskusta. Lausunnossaan presidentti esittää suruvalittelunsa uhrien omaisille, sekä kehuu viranomaisten toimintaa Turussa.

Sen lisäksi Niinistö ottaa vahvasti kantaa siihen, miten kansakunnan tulisi keskustella maahanmuuttoon liittyvistä aiheista.

– Keskustelumme maahanmuutosta on ollut vaikeaa, melkeinpä mahdotonta jo ennen tätä, Niinistö kirjoittaa.

– Asiallista keskustelua on vaikea käydä tunteisiin menevästä aiheesta, mutta meidän on kansana siihen kyettävä.

Lue koko lausunto tästä.

16:28 Poliisi kertoo Twitterissä jatkavansa tehostettua valmiutta koko maassa.

Poliisi jatkaa toistaiseksi tehostettua valmiutta koko maassa. Tilanne arvioidaan uudelleen ensi viikolla.— Suomen poliisi (@SuomenPoliisi) 19. elokuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

16:26 Valtioneuvoston tiedotustilaisuus päättyy. Lue lisää tilaisuudesta tästä.

16:24 Risikko sanoi, että Turun isku ei tullut hallitukselle täytenä yllätyksenä. Risikon mukaan Suomi ei ole lintukoto, vaan osa yhteiskuntaa, jossa tällaista tapahtuu.

16:21 Sisäministeri Paula Risikko Turun iskusta: Kuulin, että ulkomaalaistaustaiset henkilöt olivat puolustamassa Suomen turvallisuutta ja vastustamassa terroristiseksi epäiltyä tekoa. Osoittaa valtavaa esimerkkiä, että turvallisuus tehdään yhdessä.

Lue lisää tästä.

16:20 Sipilän mukaan tiedustelulainsäädännön saaminen voimaan mahdollisimman nopeasti olisi todella tärkeää. Esitys tiedustelulaista tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä. Sisäministeri Risikon mukaan viesteihin pitäisi päästä kiinni aikaisemmin, sillä Suomi on tällä hetkellä muiden maiden tietojen varassa.

Lue lisää tästä.

16:09 Sipilän mukaan presidentti Sauli Niinistö aikoo ottaa Turun tapahtumat esiin puoluejohtajien kanssa tapaamisessa syyskuun alussa.

16:07 Pääministeri kehuu viranomaisten toimintaa Turussa ripeäksi ja turkulaisten toimintaa tilanteessa esimerkilliseksi.

16:05 Pääministeri Juha Sipilä kuvailee Turun iskua raukkamaiseksi ja erittäin tuomittavaksi.

– Jos tämä rikosnimike vahvistuu, tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa tapahtuu tällainen terroriteko. Olemme pelänneet tätä ja varautuneet tähän, Sipilä sanoo.

Lue lisää tästä.

16:00 Valtioneuvoston tiedotustilaisuus alkaa.

15:45 Sisäministeri Paula Risikko (kok) painottaa, että Turun joukkopuukotusta ei saa päästää johtamaan koston kierteeseen. Risikko arvioi, että Turun puukotukset tuovat syvän haavan suomalaisten turvallisuuden tunteeseen.

Lue lisää tästä.

15:36 Keskusrikospoliisi on kansalaisten pyynnöstä avannut WhatsApp -sovelluksessa numeron, johon Turun eilisten tapahtumien silminnäkijät voivat lähettää tapahtumista ottamiaan kuvia ja videoita. Keskusrikospoliisi pyytää mahdollisuuksien mukaan toimittamaan videot ja kuvat nimenomaan sovelluksen kautta numeroon 046 534 2316.

15:34 STT:n mukaan hallitus sopi neuvotteluissaan tänään, että Turun iskussa menehtyneiden muistoksi järjestetään huomenna koko maassa minuutin pituinen hiljainen hetki, joka alkaa kello 10 aamulla. Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan kaikissa Suomen kirkoissa huomenna kello kymmeneltä alkavat jumalanpalvelukset aloitetaan hiljaisella hetkellä.

15:19 Supo ei näe syytä nostaa uhka-arviota nykyisestä. Supon mukaan Suomi on yhä yksi maailman turvallisimmista maista. Tiedotustilaisuus päättyi.

15:18 Supon tiedotustilaisuudessa mainitaan, että teko oli erittäin vaikeasti estettävä, eikä siihen ollut mitään konkreettista viitettä etukäteen. Lue lisää tilaisuudesta tästä.

15:13 Erikoistutkija Pekka Hiltusen mukaan iskijä sopii yleiseen terroriteon toteuttajan profiiliin. Tutkinnan aikana selviää, oliko teolla mahdollisesti yhteyksiä Isisiin. Hiltusen mukaan kyseessä on sellainen iskutyyppi, johon Isis on kannustanut ja joita sen kannattajat ovat Euroopassa toteuttaneet.

Lue lisää tästä.

15:05 Suojelupoliisin tiedotustilaisuus alkoi. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttarin mukaan teko vastaa Supon aiempia uhka-arvioita. Suomeen kohdistunut uhka ei ole olennaisesti muuttunut, vaan Supon arvioima uhka näyttää toteutuneen.

14:41: Tilaisuus päättyy.

14:40: Turkulaiseen ulkomaalaistaustaisen henkilön omistamaan pizzeriaan tehtiin vahinkoa. Poliisi on ottanut tapauksen johdosta kiinni yhden henkilön.

14:35: Granroth kertoo, että teko vaikuttaa suunnitellulta, muttei kommentoi, kuinka kauan tekoa olisi mahdollisesti suunniteltu.

14:31: Rikoskomisario Granroth toteaa, että epäiltyä pyritään kuulemaan heti kuin mahdollista.

14:27: Kaikista tapauksen uhreista nuorin on 15-vuotias.

14:26: Molemmat kuolonuhrit ovat suomalaisia naisia.

14:25: Granroth kertoo, että pääepäilty on asunut Turussa vastaanottokeskuksessa.

14:20: Pidätetyt eivät ole olleet aiemmin poliisin seurannan kohteena.

14:18: Lardotin mukaan terrorismiepäily on syntynyt useasta eri palasesta ja siitä, miten henkilö on käyttäytynyt aiemmin.

14:17: Poliisin mukaan pääepäilty on tullut Suomeen vuonna 2016.

14:16: Poliisi vahvistaa, että pääepäilty on ollut turvapaikkaprosessissa mukana, muttei vahvista, onko henkilö saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

14:14: Toimittaja kysyy, mistä neljä henkilöä pidätettiin. Tutkinnanjohtaja Granroth kertoo, että henkilöitä on pidätetty ainakin vastaanottokeskuksesta ja yksityisasunnosta.

14:13: Yhdestä osallisesta on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus.

14:12: Esitutkinta on täysin kesken, Granroth sanoo. Poliisi aikoo kuulla pääepäiltyä tulkin avulla.

14:10: Granrothin mukaan uhreiksi valikoitui naisia. Molemmat kuolleet ovat naisia, loukkaantuneista kuusi naista ja kaksi miestä. Miehet yrittivät auttaa uhreja tilanteessa.

Alla olevalla videolla poliisi kertoo uhreista.

14:09: Rikoskomisario Granroth kertoo, että pääepäiltyä on yritetty puhuttaa lauantaina, mutta mies ei ole suostunut keskustelemaan. Kuulustelut jatkuvat Granrothin mukaan tänään.

Rikosnimikkeinä on tällä hetkellä kaksi terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhaa ja kahdeksan terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhan yritystä.

Kuolleet uhrit ovat naisia. Kahdeksasta loukkaantuneista kuusi on naisia on kuusi ja kaksi miehiä.

14:07: Konkreettista uhkaa ei ole tiedossa, mutta valmiutta on nostettu varotoimenpiteenä, kertoo Puolitaival.

14:05: Poliisin tekemästä epäillyn ampumisesta on tehty syyttäjälle ilmoitus, kuten on tapana. Poliisin oman näkemyksen mukaan poliisi toimi tilanteessa mallikkaasti.

Alla olevalla videolla apulaispoliisipäällikkö kehuu poliisin toimintaa.

14:02: Toinen ruotsin kansalaiseksi ilmoitetuista uhreista on ilmoittanut olevansa Iso-Britannian kansalainen.

14:00: KRP:n tiedotustilaisuus alkaa. Paikalla ovat KRP:n päällikkö Robin Lardot, apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaival Lounais-Suomen poliisista ja rikoskomisario Crista Granroth KRP:sta.

13:55: Turun puukotuksista epäilty 18-vuotias marokkolainen mies on saanut aiemmin Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen, kertoo MTV.

13:53: Italialaislehden mukaan yksi uhreista on 30-vuotias italialaisnainen. Lehti sai asiasta vahvistuksen Italian poliisilta.

13:45: Pääministeri Sipilä pitää tiedotustilaisuuden kello 16 valtioneuvoston linnassa. Hallitus on kokoontunut tänään Turun tapahtumien johdosta.

13:22: Britannian ulkoministeriö on julkaissut Suomea koskevan matkustustiedotteen Turun tapahtumiin liittyen.

13:13: Suojelupoliisi (SUPO) ilmoittaa, että tiedotustilaisuus on Helsingissä kello 15.

12.52: Pääministeri Juha Sipilä ilmoittaa Twitter-viestissä, että hallitus kokoontui rikosnimikkeen muuttumisen vuoksi. Turun puukotusta pidetään terroristisena tekona.

– Nyt on pidettävä yhtä, vihaan ei vastata vihalla.

12.20: Yksi loukkaantunut on alle 18-vuotias, muut ovat aikuisia, tiedottaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Turun yliopistolliseen keskussairaalaan (Tyks) saapui perjantaina 10 puukotuksen uhria. Uhreista yksi menehtyi. Yksi potilaista pääsi kotiin jo aiemmin. Kolme henkilöä on tehohoidossa ja yksi osastohoidossa.

Lue lisää tästä.

12.11: Sisäministeri Paula Risikko kiittää Twitter-viestissä viranomaisia ja uhreja auttaneita yksityishenkilöitä.

– Terroristit haluavat lietsoa vihaa ihmisten välille. Emme saa antaa tämän onnistua. Suomalaista yhteiskuntaa ei nujerreta pelolla ja vihalla.

11:56: Ihmiset ovat tuoneet kukkia ja kynttilöitä torille Turussa.

Lue lisää tästä.

11.43: Sisäministeriö määräsi suruliputuksen valtion virastoille ja laitoksille. Suruliputus alkaa heti ja päättyy klo 21. Koko maan toivotaan yhtyvän suruliputukseen. Turussa on ollut suruliputusta aamusta asti kaupungin päätöksellä.

11.00: Poliisi julkaisi tiedotteen, jonka mukaan Turun puukotuksen rikosnimikkeinä ovat terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat ja niiden yritykset. Epäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen. Poliisi tiedottaa asiasta kello 14.

Lue lisää tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?