Kommentti: On hyvä, jos Turun puukotuksesta epäilty jää henkiin

Kuollut pahantekijä ei joutuisi katumaan, häpeämään ja suremaan, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Epäilty puukottaja vietiin sairaalahoitoon.

19.8.2017 8:54

Poliisi ampui perjantaina miestä, jonka epäillään puukottaneen Turussa kahdeksaa ihmistä. Perjantai-iltana oli tieto, että kaksi heistä oli kuollut.

Lauantaina tuli tieto, että epäilty on tehohoidossa. Ei kuitenkaan tullut tietoa, että hän olisi hengenvaarassa. Se on hyvä asia.

Illalla viranomaisilla ei ollut tietoa epäillyn henkilöllisyydestä eikä hänen motiiveistaan. Teko muistuttaa niin paljon Euroopassa tapahtuvia terroritekoja, että ainakin niiden matkimisesta lienee kyse.

Motiivi sitten voi olla islamistinen terrorismi, sen keinojen käyttö muuhun tarkoitukseen tai pelkkä mielipuolisuus. Näistä on nähty myös erilaisia yhdistelmiä.

On hyvä, jos epäilty jää henkiin. Muuten paljon asioita jäisi salaisuuksiksi. Huhuja liikkuisi ja tarinoita keksittäisiin.

Aivan väärät ihmiset voisivat saada pahoissa puheissa osasyyn teosta. Kun epäilty elää, syytetään häntä, ei esimerkiksi ihmisryhmää, johon hän sattuu kuulumaan.

Häpeä on pahin rangaistus

On hyvä, jos epäilty jää henkiin. Mielipuolet pyrkivät joskus laajennettuihin itsemurhiin, joissa he kostavat kuvittelemiaan vääryyksiä ihmisille, joilla ei niiden asioiden kanssa mitään tekemistä.

Samoin tekevät terroristit. Siksi terroristia ja mielipuolta on niin vaikea erottaa toisistaan.

Kun murhamies räjäyttää itsensä tai kuolee poliisin luotiin, viimeisenä asiana hän kuvittelee itsensä sankariksi tai marttyyriksi. Koska hän kuitenkin itsekin salaa tietää, että se ei ole totta, hän tuhoaa itsensä.

Näin hän kuvittelee, että hänen heikkoutensa ja pelkuruutensa ei paljastu muille. Onnistuneella karkumatkallakin odottaa vain häpeä.

Tuhotyön tekijä luulee pettävänsä kaikkia, mutta hän ei petä edes itseään.

Katumus kestää ikuisesti

Sellissä tai karkumatkalla pahantekijää odottaisi hidas teon turhuuden tajuaminen. Jos hän ajoi jotain asiaa, hän teki sille vain vahinkoa. Jos hän kosti vääryyttä, hän vain teki lisää vääryyttä. Jos häntä ajoi pelkkä harha päässä, se vain paheni moninkertaiseksi.

Poliisitutkinnassa ja oikeuden penkillä pahantekijä saa viimein kuulla ihmisistä, joita hän on vahingoittanut ja heidän omaisistaan. He ovat aivan samanlaisia kuin hän ja hänen omaisensa.

Yhtä hyvin olisi voinut tehdä hirmutekonsa omilleen. Katumuksen lisäksi pahantekijää odottaa suru, ihan sama kuin uhrien omaisia.

Totta, maailmassa on ihmisiä, jotka eivät kadu tai ainakin sanovat että eivät kadu. Tuskin heistäkään kovin hyvältä tuntuu.

Miten pahantekijät pysäytetään

Hyvä, että viranomaiset ottivat epäillyn kiinni. Heidän tehtävänsä ei kuitenkaan ole vain ottaa kiinni ja rangaista. Parhaan mukaan vastaavat teot pitäisi estää.

Siksikin on hyvä, jos epäilty jää henkiin. Hänen kauttaan selviävät motiivit ja juonet. Jos muita oli mukana, heidät voidaan saada tehokkaammin kiinni ennen uusia iskuja. Yhteydet ja komentoketjut paljastuvat. Jos tekoon ohjasi vain vääristynyt mieli, sitäkin voidaan sentään tutkia.

Jos epäilty olisi kuollut, hänestä olisi vähän apua, kun pitäisi puuttua tuleviin hirmutekoihin oikealla hetkellä. Siis silloin, kun niitä ei vielä ole tehty, kun ne ovat vasta epämääräisiä suunnitelmia pahantekijän päässä.

Kun sattuu jotain kauheaa ja outoa, monet haluavat syyllisen kuolemaa. Silloin hän pääsee liian helpolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?