Suomen lehtipuut vaarassa: Erittäin vaarallinen vieraslaji salamatkusti Suomeen Kiinasta katukivien mukana

Jo toistamiseen Suomessa tavattu elävä aasianrunkojäärä on Eviran ylitarkastajan mukaan metsäluonnolle vaarallisimmaksi luokiteltu Suomesta löydetty tuholainen. Vantaan tapauksen aiheuttamat toimenpiteet ovat tähän mennessä aiheuttaneet arviolta neljännesmiljoonan kustannukset.

Aasianrunkojäärän tunnistaa kiiltävän mustasta 2,5–3,5 senttimetriä pitkästä keskirumiista, jossa on valkoisia pilkkuja.

17.8.2017 15:29

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira löysi heinäkuun lopussa aasianrunkojäärän elävän toukan Uudeltamaalta puisen pakkausmateriaalin joukosta. Lisäksi huhtikuussa löydettiin kuollut aasianrunkojäärä samantapaisen pakkausmateriaalin joukosta Lappeenrannan kaupungin kivivarastolta.

Edellisen kerran lehtipuille vaarallinen elävä jäärä löydettiin Vantaan Itä-Hakkilan ja Kuninkaanmäen alueelta elävistä lehtipuista vuonna 2015. Tuolloin löydöksestä seurasi alueen lehtipuuston kaataminen noin kymmenen hehtaarin laajuudelta torjuntatoimenpiteinä. Tätä ennen Suomessa ei ollut koskaan toteutettu kestoltaan ja laajuudeltaan vastaavaa operaatiota minkään muun vieraslajin vuoksi.

– Tapaus ei onneksi ole verrattavissa Vantaan alueeseen, sillä tuholainen löydettiin puisesta pakkausmateriaalista, eikä luonnosta. Tämä huomattiin hyvissä ajoin, ja sen mahdollinen leviäminen ympäristöön saatiin estettyä. Jos aasianrunkojäärä pääsee leviämään ympäristöön, se aiheuttaa mittavia toimenpiteitä ja kustannukset voivat olla suuria, kuten Vantaan esiintymän kohdalla huomattiin, kertoo Eviran ylitarkastaja Juho Kokkonen.

Vantaan esiintymisalueella jäärän torjuntatyöhön on käytetty tähän mennessä arviolta neljännesmiljoona euroa ja aluetta ympäristöineen valvotaan edelleen vuoteen 2020 saakka. EU:n hätätoimenpidepäätöksen mukaan kaikki lehtipuut on kaadettava sadan metrin säteellä aasianrunkojäärän saastuttamasta puusta.

Alla olevalta videolta näet, millaista jälkeä aasianrunkojäärä teki Vantaalla vuonna 2015.

Aasianrunkojäärän toukat syövät nilaa puun kuoren alla, minkä seurauksena puu kuolee tai vähintäänkin altistuu muille tuholaisille ja infektioille.

Kokkosen mukaan Suomesta ei ole löydetty yhtäkään metsäluonnolle yhtä vaaralliseksi luokiteltua tuholaista aiemmin. Toinen pelätty vaarallinen kasvintuhooja voisi olla muun muun muassa Portugalin mäntymetsissä tavattu mäntyankeroinen. Tämä pieni sukkulamato voisi aiheuttaa paljon mittavampia toimenpiteitä, jos se pääsisi kulkeutumaan Suomen havumetsiin. Mäntyankeroista löytyi puisesta pakkausmateriaalista viimeksi tämän vuoden helmikuussa.

Saapui Kiinasta kivitavaran pakkausmateriaalien mukana

Löydetty aasianrunkojäärä oli saapunut Suomeen Kiinasta tuodun kivitavaran puisesta pakkausmateriaalista. Tarkkaa paikkakuntaa Evirasta ei kerrota, jotta tapausta ei voida yhdistää maahantuojaan. Myös 2015 vuonna löydetty jäärä oli peräisin Kiinasta.

Tällä kertaa laji ei levinnyt luontoon saakka, joten metsänkaatoon ei tarvitse ryhtyä. Torjuntakeinona riittää puisen pakkausmateriaalin hakettaminen ja polttaminen.

Toukka huomattiin pakkausmateriaalista, kun tarkastajat huomasivat sen aiheuttamaa purua aluspuun pinnalla. Myös aasianrunkojäärän tunnistamiseen koulutettu hajukoira löysi toukan.

Vuonna 2016 Suomessa kävi kaksi sertifioitua jääräkoiraa Saksasta tutkimassa Vantaan esiintymäpaikkaa. Nyt myös Suomen olosuhteisiin on kokeiltu omien jääräkoirien kouluttamista tulevaisuuden varalle.

Euroopan kasvinterveyden kattojärjestö EPPO:n (European and Mediterranean Plant Protection Organization) tietokannan mukaan aasianrunkojäärän on levinnyt myös Euroopassa laajalti. Aikaisemmin hyönteinen on havaittu Suomen lisäksi muun muassa Saksassa, Italiassa, Iso-Britanniassa ja Ranskassa. Vantaalla havaittu esiintymä on ollut tähän saakka maailman pohjoisin.

Lajin leviämistä yritetään torjua ja ennaltaehkäistä

Tämän kesän ajan aasianrunkojääriä tarkkaillaan niitä houkuttelevien feromoniansojen avulla Helsingissä, Kotkassa, Lappeenrannassa, Oulussa, Raumalla, Turussa ja Vaasassa. Yhtäkään jäärää ei ole vielä löytynyt ansoista.

– Nämä paikkakunnat on valikoitu sillä perusteella, että näiden paikkakuntien satamiin aasianrunkojääriä voisi kulkeutua. Niihin tulee kiinalaista kivitavaraa, jonka mukana jäärän toukat ovat erityisesti kulkeutuneet, Kokkonen kertoo.

Aasianrunkojäärän isäntiä ovat kaikki kotimaiset lehtipuulajit. Havupuihin hyönteinen ei leviä.

Aasianrunkojäärän tunnistaa kiiltävän mustasta 2,5–3,5 senttimetriä pitkästä keskirumiista, jossa on valkoisia pilkkuja. Sillä on ruumistaan pidemmät raidalliset tuntosarvet. Jäärä jättää lehtipuihin noin senttimetrin kokoisia, täysin pyöreitä reikiä.

Evira pyytää ilmoittamaan kaikista epäilyttävistä havainnoista osoitteeseen kasvinterveys@evira.fi. Viestiin kannattaa liittää myös kuva havainnosta.

Evira pyytää ilmoittamaan mahdollisista aasianrunkojäärähavainnoista välittömästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?