Kommentti: Kun Vihreät tekee gallup-historiaa, Sipilälle ja Rinteelle nousee kylmä hiki

Vihreiden nousu Ylen tuoreessa puoluegallupissa kakkoseksi on historiallinen saavutus. Samalla kaksi miestä heräävät todellisuuteen kylmässä hiessä, pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja Sdp:n Antti Rinne, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Kun Vihreiden edellinen puheenjohtaja Ville Niinistö alkoi puhua Vihreistä tulevana pääministeripuolueena puolueen kannatuksen ollessa 14 prosentin tasolla, puheille naureskeltiin.

Naureskelut on syytä lopettaa, sillä Ylen gallupissa Vihreät nousi kakkoseksi 17,6 prosentin kannatuksella. Se on historiaa, ensimmäinen kerta, vaikka virhekertoimen perusteella se on keskustan (17,3 %) kanssa tasoissa.

Tulos on silti oikeasti historiallinen.

Vihreillä oli puoluekokous ja puolue on ollut paljon esillä. Jos kannatus sen sijaan kertoo uuden puheenjohtajan Touko Aallon viime aikoina saamasta henkilökohtaisesta julkisuudesta, tämä maa ei ehkä ole täysin terve.

Joka tapauksessa Aallolla on nyt hirveät paineet pitää luvut ainakin ennallaan, ellei parantaa. Ja takaraivossa kummittelee ikuiseksi väitetty totuus: vihreiden kannatus ei välttämättä realisoidu vaaleissa. Niihin on puolitoista vuotta aikaa.

Sen sijaan kahdelle herralle tulos tietää kylmää kyytiä.

Keskusta katuu kokoomusyhteistyötä

Aloitetaan keskustapääministeri Juha Sipilästä.

Kesäinen galluppaine on näkynyt jo Sipilän otteissa mm. veropolitiikassa. Jos voi luvata, tahti kovenee. Asiapoliitikko Sipilästä on kuoriutunut populisti, eikä se rooli hänelle istu - eikä tule istumaan.

Kepun kentältä kuuluu itkunparahduksia: Taasko meille käy näin! Aina kun puolue on ollut kimpassa kokoomuksen kanssa, se on ottanut takkiinsa ja kokoomus kerää hedelmät.

Niin on käymässä nytkin. Kokoomuksen kannatus nousee, keskustan laskee. Se on trendi. Vastuun asiasta kantaa Sipilä.

Kulisseissa Sipilälle on mietitty seuraajaa jo viime keväästä saakka. Ongelma on vain se, että sellaisia ei tunnu olevan.

Gallupien ykköspaikkaa pitävä valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) voisi lähteä kahden viikon kuluttua pidettävään budjettiriiheen isännän elkein, mutta ei sitä tee.

Saattaa olla, että hallituksen pystyssä pitäminen, joka on yleensä pääministerin tehtävä, jääkin nyt ja jatkossa Orpon hommaksi.

Hän seuraa vähäeleisesti keskustan ja uuden sinisen vaihtoehdon vai mikä tulevaisuus se on (persuista irtaantunut joukko ei hahmotu kenellekään, kannatus 1,6 %) tempauksia. Hallitusta nimittäin ei olla kaatamassa – hallitukset eivät kaadu Ylen gallupeihin, se on syytä muistaa.

Antti Rinne on surullisin hahmo

Surullisin hahmo on kuitenkin Sdp:n Antti Rinne.

Hän ei vain näytä pärjäävän.

Sdp otti takkiinsa edellismittauksesta -2,6 prosenttiyksikköä. Tulos on katastrofaalinen ja kertoo, että Rinteen uskottavuus on – jos ei täysin mennyt – niin hyvin lähellä menetettyä. Kierteestä on vaikea nousta.

Kaiken lisäksi Sdp on sisältä täysin sekaisin.

Rinteen toiminta viime puoluekokouksen alla aiheutti sellaiset arvet puolueeseen, etteivät ne tule korjaantumaan. Sdp:ssä on Rinteen vastainen oppositio, joka ei pitkään katsele tätä menoa. Eduskuntaryhmässä kukaan ei sitoudu yhteiseen politiikkaan, meno on valjua, mikä näkyy.

Edes presidentinvaaleista ei ole Rinteelle apua, sillä ehdokasasettelun voittanee puolueen 1. varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta (sd). Hän ei ole Rinteen ystäviä, jos kauniisti sanotaan.

Jos hänestä ei tule, kuten ei tulekaan, presidenttiä, hänestä saattaa tulla hyvinkin Sdp:n seuraava puheenjohtaja ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Ja mitäs vielä?

Vasemmistoliiton Li Andersson!

Hän pauhaa kuin megafoni liki joka toisessa Ylen keskusteluohjelmassa, mutta kannatus vain laskee. Nyt takapakkia tuli 1,5 prosenttiyksikköä.

Moni muistaa vielä ajat, kun Vasemmistoliitto ja Vihreät tappelivat tasavertaisesti keskenään. Nyt Vihreät on ottanut kymmenen prosenttiyksikön kaulan.

Oisikohan niin, että Anderssonin puhetulvaan on väsytty. Ja muuta puolueella ei ole antaa.

Todettakoon loppuun se pakollinen päivänselvyys: Tilanne tuo vauhtia politiikan syksyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?