Kosketusnäytön keksijä paljastaa uudessa Nokia-dokumentissa: koko innovaatio tyrmättiin vain 5 minuutissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kosketusnäytön keksijä paljastaa uudessa Nokia-dokumentissa: koko innovaatio tyrmättiin vain 5 minuutissa

Itsenäinen keksijä Johannes Väänänen kehitti Applen iPhonea vastaavan laitteen jo 2000-luvun alussa. Keksintö ei kiinnostanut Nokiaa.

17.8.2017 7:30

Itsenäinen keksijä Johannes Väänänen katseli televisiosta vuoden 2007 alussa, kun Apple esitteli iPhoneaan. Hänellä oli kädessään hänen vuosia sitten suunnittelemansa, lähes vastaavanlaisia ominaisuuksia sisältänyt puhelin. Hän nakkasi laitteen samantien päin seinää.

– Sen verran se harmitti. Mutta puhelin ei mennyt rikki, niin hyvä laite se on, Väänänen naurahtaa tuoreessa Nokia Mobile – Matkapuhelimen tarina -dokumentissa.

  • Yllä oleva video on dokumentin traileri.

Väänänen kertoo syyskuun lopulla ensi-iltaan tulevassa dokumentissa, miten hän keksi ensimmäisenä maailmassa puhelimen, jossa oli kosketusnäyttö ja panorointiin perustuva internet-sivujen selaus.

– Mutta mitä tapahtuu, kun menin näyttämään puhelinta Nokialle? Koko käyttöliittymä sivuutettiin viidessä minuutissa, Väänänen kuvailee.

Kokemus opetti keksijälle, millaista on yrittää myydä yritykselle ulkopuolisena työntekijänä tuotteita, jollaisia yritys jo valmistaa.

– Mistä löytyy se yritys, joka pystyy myöntämään, että jätkä on keksinyt paremman tuotteen kuin me? Ihmisen luonne on vain sellainen, Väänänen pohtii.

Itsenäinen keksijä Johannes Väänänen ei saanut Nokialta vastakaikua kehittämälleen kosketusnäyttöpuhelimelle.­

Luova yhteishenki muuttui tukahduttavaan ahneuteen

Dokumentissa kuvaillaan, kuinka 2000-luvun aikana Nokia jatkoi kasvuaan maailman suurimpana matkapuhelinvalmistajana. Kun menestystä ropisi ja osakekurssit nousivat, vauhtisokeus kasvoi. Luovien vaatimattomien suomalaisten innovatiivisuuden tilalle tuli pörssiyrityksen ahneus. Nokia kääntyi sisäänpäin.

– Kilpailu siirtyi yrityksen ulkopuolelta sen sisälle, eräs nokialainen kuvailee hengen muutosta dokumentissa.

Nokiassa poikkeuksellista oli ollut suomalaisten hierarkiavastaisuus: suoraan koulun penkiltä tullutta teekkaria oli kuunneltu aivan yhtä tarkasti kuin ketä tahansa johtajaa. Mobira-puhelimen päälle oli lätkäisty Bosch-merkki Kuwaitissa vain siksi, että Bosch tunnettiin maassa ennestään luotettavana brändinä. Tekstiviestin keksijä ei saanut kunniaa innovaatiostaan.

Jossain vaiheessa Nokiaan alkoi tulla töihin ihmisiä, joita kiinnosti matkapuhelinten sijaan hyvä palkka, autoedut ja optiot. Entinen Nokia-pomo, bisnesjuristi ja optiomiljonääri Annu Palmu kertoo ottaneensa yhdessä kokouksessa esille huolen siitä, mitä miljoonapalkkiot ja äkkirikastuminen tekevät ihmisten psyykelle.

– Yksi johtaja sitten alkoi huutaa ja raivota, että tällaisella asialla ole mitään merkitystä yrityksen kannalta ja kielsi suurin piirtein koko keskustelun aiheesta, Palmu muistelee.

Vuoden 2007 alussa Nokian alamäki lopulta alkoi, kun Apple esitteli iPhonensa. Dokumentin mukaan Nokian johdossa ymmärrettiin heti kilpailijan älypuhelimen ylivoimaisuus. Tuli määräys: vuoden päästä Nokialla pitää olla iPhonen tappaja. Kova takaa-ajo alkoi, mutta jossain vaiheessa insinöörit ymmärsivät, että vaikka he tekivät 12–16 tuntisia työpäiviä, heidän raatamisellaan ei ollut enää mitään merkitystä.

Nokian matkapuhelinten satumainen tarina oli lopussa.

Arto Koskisen Nokia mobile – Matkapuhelimen tarina -dokumenttielokuva tulee ensi-iltaan 29. syyskuuta 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?