Jukka matkusti keskelle Afrikkaa, söi lämmintä majoneesia ja joi hanavettä – ”ripulireissusta” tuli unohtumaton elämys, josta puuttui vain ripuli - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jukka matkusti keskelle Afrikkaa, söi lämmintä majoneesia ja joi hanavettä – ”ripulireissusta” tuli unohtumaton elämys, josta puuttui vain ripuli

Julkaistu: 16.8.2017 19:21

Ripulirokotteen testausmatkat pieneen kalastajakylään Länsi-Afrikan Beninissä ovat käynnistyneet. Vatsat ovat menneet odotetulla tavalla sekaisin.

Kesälomalla olisi kiva lähteä jonnekin. Näin ajatteli monen muun lomalaisen tavoin myös Ilta-Sanomien analyytikko Jukka Jokelainen.

Ensimmäinen lomaviikko kului rauhallisesti mökillä. Sitten katse suuntautui lähes 6 000 kilometrin päähän.

Lomareissuksi valikoitui ripulirokotteen testausmatka Länsi-Afrikan Beninissä sijaitsevaan Grand Popon kalastajakylään. Nyt matka on takana ja Jokelainen takaisin Suomessa.

Artikkelin videolta voit katsoa ja kuunnella Jukka Jokelaisen ajatuksia ripulirokotteen testausmatkasta.

– Ihmiset kyllä sairastuivat, eli tutkimukseen saatiin näytteitä. Sairastumiset olivat onneksi aika kevyitä.

Jokelainen itse välttyi ripulilta kokonaan.

Tutkimuksessa selvitetään ripulikolibakteereihin kuuluvalta ETEC:ltä suojaavan Etvax-rokotteen siedettävyyttä ja tehoa. Puolet osallistujista saa lumelääkettä ja puolet testattavaa rokotetta.

Beniniin on tarkoitus viedä reilussa vuodessa yhteensä 800 suomalaismatkailijaa. Kahden viikon välein lomalle lähtee noin 30 ihmisen ryhmä. Viimeisimmällä matkalla reissaajia oli kuitenkin vain 14.

– Majoituimme kahdessa hotellissa. Seitsemän yhdessä ja seitsemän toisessa. Löysimme porukalle heti hyvän ryhmähengen.

Jokelainen vietti muiden matkalaisten tavoin kaikki yöt bungalowissaan, yhteisestä sopimuksesta.

Kalastajakylän väki otti ripulimatkalaiset hyvin vastaan. Ryhmäläiset hankkivat paikallisilta räätäleiltä vaatteita, ottivat rumputunteja ja söivät ravintoloissa mereneläviä.

Jokelaisen syntymäpäivää ryhmä vietti pitkän pöydän ääressä paikallisista kotitekoisista juomista ja tulensyöksijöiden esityksistä nautiskellen.

Ilta-Sanomat seurasi Jokelaisen valmistautumista ennen Beniniin lähtöä. Voit lukea ja katsoa ennakkotunnelmia täältä.

Tarkkaa palautetta

Kansainvälisen tutkimuksen johdossa on suomalaisprofessori Anu Kantele. Hän on Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori ja Tukholman Karoliinisen instituutin vieraileva professori.

Ensimmäisten testausmatkojen palaute on Kanteleen mukaan auttanut jo tekemään pieniä muutoksia esimerkiksi raportointiin.

– Ensimmäiset ryhmät ovat auttaneet meitä monessa käytännön asiassa. Esimerkiksi päivittäin täytettävän terveyskortin tekemisestä kerättiin palautetta, jonka avulla korttia voitiin muokata. Sen täyttö helpottui huomattavasti. Tuntui että ihmiset halusivat todella auttaa meitä. He tekivät osuutensa hyvin tunnollisesti.

Kanteleen mukaan muutamia peruutuksia on tullut heti alkuhaastattelujen jälkeen. Beniniin matkanneista yksikään ei ole keskeyttänyt.

– Joka ryhmässä on ollut tutkittavia, jotka ovat saaneet ripulin ja terveinä säilyneitä. Tutkimuksen kannalta on tietysti hyvä, että osa saa ripulin ja osa ei. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että sairastumiset sinänsä eivät vielä kerro mitään, sillä ripulia voivat aiheuttaa myös muut bakteerit kuin ETEC. Me emme saa kesken tutkimusta tietoa siitä, mitä näytteistä löytyy. Emme tiedä myöskään, kenelle on annettu lumerokote, Kantele summaa.

Näytepullo mukana

Ripuliin sairastuneet antavat Grand Popossa ulostenäytteen, jonka paikallinen mopokuski kuljettaa tutkimusta varten rakennettuun laboratorioon.

Kalastajakylän asukkaat ovat ottaneet ensimmäiset testausryhmät hyvin vastaan.

Testausreissulle osallistuneen Jokelaisen mukaan osallistujat ohjattiin yöpymään joka yö hotellissa, jotta näytteet saatiin nopeasti laboratorioon. Retkillä ryhmä piti mukanaan näytepulloja. Lisäksi he täyttivät päivittäin terveyskorttia.

Poikkeavat tuntemukset ja esimerkiksi tiedot ruokailuista jäävät terveyskortin avulla tutkimusryhmien käytettäviksi projektin tulevissa vaiheissa.

– Raportointiin tottui niin hyvin, ettei sitä enää tullut edes ajatelleeksi, Jokelainen arvioi.

Ryhmämatkan hintalappu on 1 600 euroa. Reissu sisältää hotellimajoituksen, lennot, kuljetukset ja päiväohjelmaa. Hinta on selvästi vastaavia Afrikan-pakettimatkoja edullisempi. Edullista matkaa vastaan osallistujat lupautuvat uuden rokotteen koehenkilöiksi.

Jukka Jokelaisen mukaan tutkimuksessa tarjottu litku maistui sokerilla tai hunajalla maustetulta karpalovissyltä. Hän ei tiedä tässä vaiheessa, oliko kyseessä rokote vai lumerokote. Kummatkin maistuvat samalta.

Tutkimukseen osallistuminen vie kokonaisuudessaan noin kaksi kuukautta. Tuona aikana matkalaiset tekevät tutkimuksen verkkosivujen infopaketin mukaan kuusi käyntiä eri vastaanotoilla, matkaavat Afrikkaan, keräävät ulostenäytteitä kotona ja Beninissä, antavat verinäytteitä sekä täyttävät kyselykaavakkeita tutkimuksen eri vaiheissa.

Päivämatka orjasatamaan

Beninissä tutkimusryhmiä kuljetetaan tutkimuksen omilla minibusseilla. Jokelaisen mukaan aikataulut venyivät, mutta kyydit veivät lopulta oikeaan paikkaan.

– Kävimme järjestetyillä reissuilla kahdessakin Unesco-maailmanperintökohteessa. Esimerkiksi Ouidah’n iso orjasatama oli todella pysäyttävä, Jokelainen kertoo.

Grand Popon kylä on tunnettu muun muassa kalastuksesta ja voodoosta.

Naapurimaassa Togossa matkalaiset tutustuivat puolestaan eksoottisiin voodoomarkkinoihin.

– Siellä oli myynnissä koiranpäitä, Jokelainen hämmästelee.

Beninin väestö harjoittaa edelleen laajasti animistista vodun-uskontoa.

Matkalaisten kulttuuriohjelmasta vastaa Beninissä suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo. Osallistujille suunnatussa tietopaketissa matkalaisille tarjotaan muun muassa luento vodun-uskonnosta, köydenveto- ja vedenkantomittelö sekä päiväretki Ouidah’n orjasatamaan.

Ripuli on alle viisivuotiaiden lasten toiseksi yleisin kuolinsyy maailmassa. Maailman terveysjärjsetön mukaan vuonna 2016 ripuliin sairastui 1,7 miljardia alle viisivuotiasta ja kuoli 525 000 lasta.

Ripulitapauksia on vuosittain noin neljä miljardia ja tavallisesti sairastuneet ovat imeväisiä tai lapsia.

Otsikkoa muokattu 17.8. klo 12.37