Rikolliset kehittivät pirullisen tavan viedä maksukortin tiedot kylmäasemalla – näin tunnistat skimmauslaitteen

Maksukortteja kopioidaan Suomessa ja rahat nostetaan ulkomailla.

| Päivitetty

Skimmaus, eli maksukorttitietojen kopioiminen, tulee englannin kielen sanasta skimming (suom. kiitää jonkin yli). Skimmauksella tarkoitetaan maksukorttitietojen kopioimista erilaisista maksu- ja nostoautomaateista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että maksukorttiautomaatteihin on asennettu skimmauslaite, joka ensin kopioi kortin magneettijuovan. Sen jälkeen automaatin yläpuolelle sijoitettu kamera tallentaa pin-koodin.

Alla olevalla, tällä viikolla julkaistulla videolla Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikkö Nina Juurakko-Vesikko esittelee PoliisiTubessa miltä skimmauslaite näyttää.

Sekä laitteessa, että kamerassa on muistikortti, jonne tiedot tallentuvat. Jos huomaat skimmauslaitteen, onkin hyvin tärkeää olla yhteydessä poliisin heti, jolloin muistikortille tallentuneet tiedot on vielä mahdollista pelastaa joutumasta vääriin käsiin.

Kaksi erilaista skimmauslaitetta. Tarkasti katsomalla voi huomata, että lisäosa ei kuulu kiinteästi automaattiin, vaan se on irrotettava. Usein skimmauslaite on kiinni kaksipuolisella teipillä.

Ammattirikollisuutta

Skimmauslaitteita löytyy useimmiten vilkkailla paikoilla olevista käteisautomaateista sekä miehittämättömistä kylmäasemista. Skimmauslaitteiden suunnittelu ja valmistus tapahtuvat ammattimaisesti Itä- ja Kaakkois-Euroopassa. Useimmiten korttitietojen kopioinnin kaava on seuraava: korttitiedot skimmataan jossakin Euroopan maassa, kuten Suomessa. Sen jälkeen tiedot lähetetään eteenpäin. Käteisnostot tehdään ulkomailla ja etenkin EU-alueen ulkopuolella.

Se johtuu kahdesta syystä. Ensimmäiseksi kopiointia on vaikeampi jäljittää, kun itse rahan nosto tapahtuu muualla. Toiseksi syynä ovat EU:ssa käytössä oleva turvallinen sirutekniikka ja sirukorttiyhteensopivat kortinlukijat. Suurin osa rikollisista käteisnostoista tehdäänkin Yhdysvalloissa, jossa magneettijuovan käyttö ilman pin-koodia on edelleen arkipäivää. Vaikka Suomessa on havaittu skimmauslaitteita useita kertoja, on hyvä muistaa, että ilmiö on silti vähentynyt koko EU:n alueella. Sen sijaan esimerkiksi Yhdysvalloissa skimmaus on lisääntynyt.

Yhdysvalloissa korttimaksaminen tapahtuu pääosin magneettijuovan kautta. Puumerkki riittää, eikä pin-koodia tarvita. Magneettijuova on vanhanaikaista teknologiaa ja se on helppo kopioida. Kortin sirua ei kuitenkaan ole tiettävästi onnistuttu toistaiseksi kopioimaan.

Älä mene halpaan

Poliisi neuvoo olemaan tarkkana pankkiautomaateilla ja tunnistamaan mahdolliset skimmauslaitteet. Käteisostoautomaatti on aina kiinteä, eikä siinä ole irrallisia osia. Mikäli kortinlukulaitteen päällä on kuitenkin muovisen oloinen lisäosa, on syytä epäillä skimmauslaitetta.

Numeronäppäimistön yläpuolella on yleensä myös valo, joka avustaa näppäimistön näkemisen paremmin. Valon viereen kannattaa kuitenkin vilkaista, sillä jos taustalevyssä näkyy pieni pistemäinen reikä, voi siihen olla kiinnitettynä kamera. Kameran vuoksi on myös hyvin tärkeää peittää pin-koodin näppäily kädellä tai vaikka lompakolla.

Sirukorteille tarkoitetun sinisen aukon päälle on lisätty skimmauslaite.

Suljettu automaatti, josta skimmauslaite on poistettu.

Mikäli skimmauslaitteen havaitsee tai sitä epäilee, tulee olla yhteydessä poliisiin.

Skimmauslaitteiden historiaa Suomessa

Vaikka skimmaus on Suomessa vähäistä, poikkeuksellista se ei ole. Suomesta löytyneistä skimmauslaitteista on uutisoitu rutkasti. Alla muutamia esimerkkejä.

Elokuussa 2017 Helsingin poliisi otti kiinni miehen, jonka epäillään asentaneen skimmauslaitteita Tampereelle, Pirkkalaan ja Vaajakoskelle. Laitteet löytyivät huoltoasemilta.

Maaliskuussa 2017 Vantaalla havaittiin skimmauslaite Tammiston Nesteen maksuautomaatissa.

Suomessa skimmauslaitteita on löydetty usein kylmäasemilta. Kylmäasemien lisäksi kopiointilaitteita asetetaan vilkkaasti liikennöityihin raha-automaatteihin.

Samassa kuussa korttitietoja yritettiin kopioida myös Hyvinkäällä. Laite oli kiinnitetty kaksipuoleisella teipillä huoltoaseman maksuautomaattiin. Korttitiedot eivät päätyneet eteenpäin, sillä poliisi sai tiedon nopeasti.

Salossa vastaavaa petosta yritettiin helmikuussa. Kylmäasemaan kiinnitetty skimmauslaite kiinnitti huomion, sillä se roikkui osittain irti.

Loka-marraskuussa 2016 Helsingin poliisilaitos selvitti maksuvälinepetossarjaa. Usealta pääkaupunkiseudun huoltoasemalta kopioituja korttitietoja oli hyödynnetty Filippiineillä. Kuudella kortilla oli tehty käteisnostoja.

Syyskuussa 2016 skimmauslaitteita löytyi Raumalta ja Turusta Teboil-huoltoasemilta.

Heinäkuussa 2016 Espoon käräjäoikeus tuomitsi kaksi bulgarialaismiestä 2,5 vuoden vankeustuomioon seitsemästä maksuvälinepetoksen valmistelusta ja yhdeksästä maksuvälinepetoksesta. Tuomiot tulivat pankkiautomaatteihin asennetuista skimmauslaitteista. Miehet tallensivat 765 henkilön korttitiedot.

Toukokuussa 2016 Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi myös romanialaismiehen epäiltynä todennäköisin syin epäiltynä neljästä törkeästä maksuvälinepetoksesta. Kopioiduilla maksukorteilla oli nostettu rahaa kymmeniä tuhansia euroja.

Lähteet: Poliisi, IS-arkisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?