Uutuuskirja paljastaa Pentti Linkolan suosion naisten keskuudessa: ”Olihan se imartelevaa miehiselle itsetunnolle”

Uusi elämäkerta kertoo muun muassa ekoprofeetan naisista ja etelänmatkoista.

Nuori Linkola mielipuuhissa. Luonnonrakkaus kumpusi lintuharrastuksesta.

16.8.2017 13:00 | Päivitetty 16.8.2017 15:38

Kalastaja Pentti Linkola on totuttu tuntemaan ankarana ekoprofeettana. Riitta Kylänpään kirjoittama uusi elämäkerta Pentti Linkola -ihminen ja legenda (Siltala) valottaa myös Linkolan yksityiselämää, joka sekin on välillä ollut myrskyinen.

Linkola (s. 1932) oli pitkään naimisissa nuoruudenrakkautensa Aliisan kanssa ja he saivat kaksi tytärtä. Erakkoelämän valinnut kalastaja ja kirjoittaja oli kuitenkin vaikea kumppani ja äksy perheenisä. Kirjan mukaan avioliitto kariutui lopulta vuonna 1974 seitsemän viikon soutuveneretkeen Ahvenanmaan ympäri. Koko perhe oli mukana ja välillä hengenvaarassa merenkäynnin vuoksi. Eroon vaikutti myös Linkolan suhde kustannusvirkailija Sirkka Kurki-Suonion kanssa. Kirjan mukaan tieto tästä oli Aliisalle vain helpotus.

– Sirkka tuli sopivasti avuksi, hän sanoo kirjassa.

Linkola oli selittänyt, että hänellä voisi olla yksi nainen kotona lapsia huoltamassa ja ruokaa laittamassa, toinen apuna töissä ja kolmannen kanssa voisi käydä teatterissa ja keskustella kirjallisuudesta.

Pitkiä suhteita

Linkola ei enää mennyt naimisiin pitkistä naissuhteistaan huolimatta. Kurki-Suonion lisäksi nousee esiin Anneli Jussila, jonka kanssa seurustelu ja ystävyys menevät Linkolalla limin ja lomin Kurki-Suonion kanssa. Jussilan kanssa suhde alkoi, kun he matkustivat Talaskankaalle metsämielenosoitukseen, josta myöhästyivät.

Linkolan vaimo Aliisa. Liitto kaatui Linkolan vaatimaan armottamaan elämäntapaan ja toiseen naissuhteeseen.

– Käkien kukkuessa ja suovillojen kukkiessa Talaskankaan saloilla syttyi kahden luonnonystävän välinen romanssi, Jussila kuvaa kirjassa.

Välillä ”kahden naisen loukko” vaivasi Linkolaa, joka ei pidä ihmissuhdesotkuista. Myöhemmin tärkeä naispuolinen ystävä oli Anu Murto.

Linkola kuvailee itse kirjassa muitakin suhteitaan:

– Toisia, joiden kanssa ei erotiikkaa, joidenkin kanssa taas oli. Mutta yksikään ei innostunut kalastuksesta ja silti tänne olisi ollut joku tulossa. Jotkut olivat hyvin aloitteellisia, mutta olihan se imartelevaa miehiselle itsetunnolle.

Linkola Teneriffalla vuonna 1987. Erakon maineestaan huolimatta hän on paljon matkustellut mies.

Yllättävä piirre tiukkana erakkona pidetyssä Linkolassa on hänen matkailuharrastuksensa. Mielellään hän on kiertänyt Eurooppaa pyöräillen, mutta myös Kanarian saarten hiekkarannat ovat Linkolalle tuttuja.

Vaikeaa masennusta

Elämäkerta kertoo Linkolan vaikeista hetkistä. Välillä hän joutui sairaalahoitoon masennuksensa vuoksi ja myös sokeritauti vaivasi.

Dramaattisia hetkiä osui jo poikavuosiin. Hänen vanhempi velipuolensa Anssi kaatui vuoden 1941 hyökkäyssodassa, millä saattoi olla vaikutusta Linkolan nuoruuden pasifismiin. Isä, professori Kaarlo Linkola kuoli seuraavana vuonna syöpäleikkauksen jälkeen veritulppaan.

Sen seurauksena kolmilapsinen perhe joutui muuttamaan isän virka-asunnosta kasvitieteellisen puutarhan päärakennuksesta Kaisaniemessä. Kovasti teini-iässä kirpaisi myös Kariniemen kesäpaikan menetys. 1970-luvulla Linkola asettui samoihin Vanajaveden maisemiin kalastamaan. Maisemaa muuttavat metsähakkuut olivat hänelle aina suuri shokki.

Vanhuus ei ole helppoa.

– Minä olen jo niin haalea ja vanha, ettei minulla ole mihinkään intoa. Tietysti ajattelen... muistot ovat raskaita... Kun elämässä ei ole enää mitään muuta kuin muistot. Pelkät muistot, Linkola suree elämäkerran lopussa.

Artikkeli päivitetty kello 15.37 täsmennetyllä tiedolla Kaarlo Linkolan kuolinsyystä.

Nuori Pentti Linkola. Opinnot jäivät kesken, kiinnostus luontoon ei lakannut koskaan.

Pertti Linkola armeijassa, jonka hän kävi tuolloin syvästä pasifistisesta vakaumuksestaan huolimatta.

Nuori Linkola mielipuuhissa. Luonnonrakkaus kumpusi lintuharrastuksesta.

Linkola, naisystävä Anneli Jussila ja kirjailija Heikki Turunen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?