Ex-työkaveri Venäjän uudesta Suomen-suurlähettiläästä: ”Pasha on hirvittävän mukava kaveri”

Diplomaattikunnan vanhin Aleksandr Rumjantsev jäi eläkkeelle. Tehtaankadun valtiaaksi astuu 58-vuotias Pavel Kuznetsov.

15.8.2017 7:18

Venäjä on nimittänyt uudeksi Suomen-suurlähettilääkseen Suomea hyvin tuntevan ja suomen kieltä puhuvan 58-vuotiaan Pavel Kuznetsovin.

Nykyinen Venäjän Suomen-lähettiläs Aleksandr Rumjantsev,72, on palvellut Helsingissä 11 vuotta, mutta nyt hän on jäämässä eläkkeelle. Ilta-Sanomat kertoi nimittämisestä jo 4.8. mutta tuolloin Venäjän ulkoministeriö ei vielä kommentoinut asiaa virallisesti.

Valmistuttuaan Moskovan valtiollisesta kansainvälisten suhteiden instituutista (Mgimo) vuonna 1980 hän on työskennellyt Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän ulkoasiainhallinnossa. Sitä kautta Kuznetsovilla ja Suomella on jo pitkä historia.

Diplomaattiuransa alkuvaiheessa hän palveli pitkään Helsingissä. Kuznetsov työskenteli Neuvostoliiton Suomen-lähetystössä vuosina 1980–1985 ja vuorostaan Venäjän Suomen-lähetystössä vuosina 1991–1996. Lisäksi hän on palvellut lisäksi ministerineuvoksena Venäjän Viron-lähetystössä, ja vuosina 2006–2010 hän oli Venäjän ulkoministeriön toisen Eurooppa-osaston päällikkönä.

Entinen diplomaatti Heikki Talvitie muistaa Kuznetsovin ajalta, jolloin tämä oli vielä nuori virkamies.

– Siitä on hirveän kauan, mutta olen nähnyt hänet täällä Tehtaankadullakin. Hän on karriääridiplomaatti, ollut Venäjän ulkoministeriön palveluksessa nuoresta asti, Talvitie sanoo.

Talvitien mukaan Kuznetsov saapuu Suomeen Venäjän ulkoministeriön arvovaltaisesta pääsihteerin virasta, kuten hänen edeltäjäänsä Rumjantsevia edeltänyt lähettiläs Vladimir Grinin. Talvitie tietää, että Kuznetsov on Venäjän ulkoministeriön piirissä arvostettu.

– Täytyy sanoa, että vuosia on välissä, mutta muistan, että nuorempana hän oli joviaali henkilö ja sosiaalinen kaveri. Olimme tosin tekemisissä vain viran puolesta, Talvitie sanoo.

Ilta-Sanomat tavoitti myös henkilön, joka on ollut Kuznetsovin kanssa tekemisissä niin töissä kuin vapaa-aikanakin. Miehet olivat kavereita 1990-luvulla ja tapasivat niin Helsingin Tehtaankadulla kuin Kuznetsovin Moskovan-toimistossa. Viimeksi mies tapasi kaverinsa Tallinnassa tämän ollessa siellä ministerineuvoksena.

Siinä missä suomalaisen Keijon nimi vääntyy kaverien suussa helposti Kekeksi, tuttavien kesken Pavel Kuznetsov tunnettiin lempinimellä Pasha.

– Hän työskenteli lähetystöneuvoksena ja olimme hyvin paljon tekemisissä ja tapasimme aika useasti. Kävimme ravintoloissa syömässä ja joskus juopottelimme, eli kävimme drinkillä kuten sanottiin, mies kertoo.

Miehen mukaan jotkut venäläisdiplomaatit eivät halunneet olla missään tekemisissä suomalaisten kanssa ja elivät eristyksissä, mutta Pasha ei kuulunut heihin. Hän on miehen mielestä avoin ja kiva kaveri, joka pitää Suomesta vilpittömästi.

– Hän on hirvittävän mukava kaveri, josta minulla on pelkkää hyvää sanottavaa. Hän oli jo tuolloin Suomen ystävä, joka vietti mielellään aikaa suomalaisten kanssa. Ehkä häntä kiinnosti tietää, mitä suomalaiset heistä ajattelevat, mies tuumaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?