”Se hetki” tallentui videolle – Kiira-rajuilma iski, kun Kohta sataa -kappale soi toridiscossa: ”Sähköt poikki tai kohta kuollaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Se hetki” tallentui videolle – Kiira-rajuilma iski, kun Kohta sataa -kappale soi toridiscossa: ”Sähköt poikki tai kohta kuollaan”

”Sitten siinä todettiin, että nyt sähköt poikki tai kohta kuollaan.”

14.8.2017 17:51

Keikka ei lopu ennen kuin on pakko. Näin totesi Dj Tonza, joka soitti lauantaina Järvenpään torilla.

Ihmiset tanssivat Antti Tuiskun tahtiin samaan aikaan, kun taivas synkkeni Tuusulanjärven eteläpäässä. Hyrylän yllä välkehti ”sata salamaa”. Järvenpäässä Antti Tuisku vasta lauloi niistä.

Hetkessä kaikki muuttui, kun Kiira-rajuilma näytti raivonsa ja sen, mitä sata salamaa tarkoittaa oikeasti.

Juuri ennen sitä hetkeä. ”Kiiran” synkät pilvet lähestyvät Järvenpään keskustaa.­

”Silloin oli se hetki”

– Näin sen jo silloin, että kohta se tulee. Ja olihan siitä puhuttu. Joku oli toivonut, että soita Kohta sataa sitten, kun on se hetki, ja silloin oli se hetki, Dj Tonza eli Toni Luode sanoo.

Silloin Antti Tuisku vaihtui Pete Parkkoseen. Taivas repesi hetkessä, vettä tuli kuin saavista kaatamalla, taivas oli synkkä kuin yö ilman Kuuta, salamat välkehtivät – ja ihmiset juoksivat. Järvenpääläisten tuntema ”sykettä ja sinfoniaa” sai uuden merkityksen.

Kiira-rajuilma tyhjensi torin ja keskeytti Järvenpään Suomi 100 -juhlaviikonlopun.­

– Oli paljon tanssijoita ja ihmisillä oli hyvä meininki. Sitten yhtäkkiä kaikki juoksivat kuin terrori-iskun jälkeen.

Nämä hetket tallensi videolle Tuusulan apulaispormestari Jussi Salonen. Kyseisen videon Kiira-rajuilman raivosta keskellä Järvenpäätä voit katsoa tämän artikkelin otsikon alta.

– Tonihan oli jatkamassa soittamista. Sitten siinä todettiin, että nyt sähköt poikki tai kohta kuollaan, Salonen sanoo.

Musiikki jatkui

Videolla näkyy, kuinka ihmiset juoksevat joka suuntaan etsien suojaa. ”Niinhän siinä kävi sitten”, Tonza sanoo tyynesti mikrofoniin. ”Hyvä ajoitus”, huutaa joku. Naapuriteltan porukalla tulee kiire kerätä tavaroitaan kasaan. Dj Tonza mieluusti jatkaisi keikkaansa.

– Pyysin avustajiani pitämään teltasta kiinni ja etsimään jonkun muovin tietokoneen päälle. Siinä oli jo naapuriteltta lähdössä lentoon, hän kertaa lauantain tapahtumia.

Sitten räsähtää kovaa, salama ehkä osuu johonkin lähelle.

”Nyt joutuu lopettaa Toni, joutuu lopettaa, lopettaa, lopettaa…”, tapahtumajärjestäjän edustaja tulee sanomaan.

– Minulla on tapana soittaa niin pitkään kuin voi soittaa. Hetken päästä järjestäjä sitten tulikin sanomaan, että nyt olisi ehkä turvallisinta lopettaa.

Musiikki vaikeni ja lauantai-illan keikka päättyi siihen.

”Myrskyn jälkeen.”­

Järvenpään Suomi 100 –juhlaviikonloppu kuitenkin jatkui. Sunnuntaina sen huipensi Rantapuistoon jättiyleisön kerännyt Saara Aalto. Silloin paistoi aurinko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?