Myrsky lennätti räjähdyksenkin kestävän lasielementin kadulle Helsingissä – video: näin Sanomatalon rikkoutuneita laseja tiputetaan 9. kerroksesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Myrsky lennätti räjähdyksenkin kestävän lasielementin kadulle Helsingissä – video: näin Sanomatalon rikkoutuneita laseja tiputetaan 9. kerroksesta

Lasiliikkeen toimitusjohtaja ei vielä osaa sanoa, miksi lasi ei kestänyt myrskyä, vaan sinkoutui alas.

14.8.2017 15:23

Kiira-myrsky runteli Helsingin keskustassa sijaitsevaa Sanomataloa siinä määrin, että maanantaina rakennuksen ylimmän kerroksen ulkolaseja tiputetaan alas rakennuksen etelälaidalta, Postitalon puoleisesta päädystä.

Postikuja on suljettu kokonaan liikenteeltä ja jalankulkijoilta purkutyön ajaksi. Tavoitteena on saada lasien tiputus tehtyä päivän aikana, jotta kuja saadaan jälleen auki liikenteelle iltaan mennessä.

Purkutyötä tekee Hämeen Lasitoimi Oy, jonka toimitusjohtaja Mika Selinko oli mukana, kun rakennus nousi Helsingin keskustaan. Hän ei vielä osaa sanoa, miksi lasi ei kestänyt myrskyä.

– Rakennuksen lujuuslaskelma on sellainen, että ihmiset ovat aina turvassa. Se kestää räjähdyksenkin, ja lasi on 20 milliä paksua. Ei se ihan itsestään alas tule, Selinko kertoo.

Myrskyn sinkoama lasielementti tippui ylimmästä, 9. kerroksesta. Lasi oli terassin ulkolasi, joten sisätilojen ulkoseinät välttivät tuhot.

Selinko ei osaa vielä sanoa, mikä lasiin mahtoi osua sellaisella voimalla, että se rysähti alas.

– Katsoin ravintolan terassilta kuvatun videon, eikä siinä näy mitään, joten vaikea sanoa, Selinko sanoo ja kertoo asiaa selvitettävän. Tapaus on hänen mukaansa ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Lasielementti tipahti yllättäen Kiira-myrskyn aikana lauantai-iltana seitsemän aikaan. Tuolloin Elmo Sports & Bistro -ravintolan kokki Mika Gabel onnistui taltioimaan tapahtuman videolle ravintolan terassilta.

  • Katso video alta.

– Menin terassille savukkeelle ja meinasin ottaa videon taivaalla näkyvistä salamoista. Kuulin vain kovan raks-äänen ja lasinpala rysähti alas. Alla ei onneksi ollut ihmisiä, Gabel kertoi tuolloin Ilta-Sanomille.

Myöhemmin 22-vuotias nainen kertoi Ilta-Sanomille, että oli ystävänsä kanssa Postikujalla, kun ulkolaseja tippui alas. Naisen jalkaan lensi lasinsiruja, jotka osoittautuivat sairaalan ensiavussa pintanaarmuiksi.

– Tilanne oli todella vaarallinen. Olimme aivan vieressä. Lasimöhkäle tippui kaverin pyöränsatulalle. Katu oli täynnä lasinsiruja, hän kertoi.

Koska lasielementit tilataan Keski-Euroopasta, ei Selinko osaa vielä ennustaa tarkkaa arviota kerroksen lasien uudelleenrakennuksesta. Aikaisintaan rakennustöihin päästään lokakuussa, mikäli säät sen sallivat.

Sanomatalo sijaitsee nykytaiteen museon Kiasman ja Musiikkitalon kupeessa, Helsingin rautatieaseman lähellä. Julkisivuiltaan lasisen rakennuksen ovat suunnitelleet professori Jan Söderlund ja arkkitehti Antti-Matti Siikala. Vuonna 1999 valmistuneessa rakennuksessa on liike- ja toimistotiloja, ja sen tiloissa sijaitsevat esimerkiksi Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien toimitukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?