Asianajaja Heikki Lampelan rikostuomio jäi voimaan – asianajajan ura vaarassa

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa: Asianajaja Heikki Lampelan rikostuomio jäi voimaan.

Heikki Lampela

Korkein oikeus hylkäsi asianajaja Heikki Lampelan valituslupahakemuksen, joka koski hänen saamaansa tuomiota pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Helsingin hovioikeuden mukaan Lampela repi ja kuristi naisystäväänsä Hanna Kärpästä sekä uhkasi tätä veitsellä vapaa-ajan asunnollaan Espoossa vuoden 2015 toukokuussa. Lampela sai rikoksistaan 80 päivää ehdollista vankeutta.

Koska korkein oikeus hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen, jää hovioikeuden tuomio voimaan ja se saa lainvoiman.

Toisen jutun syytteet kaatuivat

Tämän vuoden kesäkuussa Lampela sai huojentavan tiedon, kun Helsingin hovioikeus hylkäsi hänen saamat syytteet toisesta mökkijupakasta.

Tämä tapaus liittyi riitaan, joka syttyi Lampelan ja Kärpäsen välille Lampelan mökillä Espoossa vuoden 2015 marraskuussa.

Oikeuden mukaan siitä ei ollut riittävää näyttöä, että Lampela olisi nostanut kirveen naisystäväänsä kohti uhkailutarkoituksessa. Hovioikeus hylkäsi syytteet laittomasta uhkauksesta ja lievästä pahoinpitelystä.

– Lievää pahoinpitelyä koskevan syytteen osalta hovioikeus katsoi, että kun asianomistaja oli hetkeä aikaisemmin kirveellä vahingoittanut Lampelan omaisuutta, Lampelalla oli ollut oikeus ottaa kirves voimakeinoin asianomistajalta, hovioikeus kirjoitti.

Myös tämä tuomio on jäämässä lainvoimaiseksi. Jos korkeimmasta oikeudesta haluaisi hakea valituslupaa, se pitäisi jättää tänään maanantaina. Syyttäjä ei aio hakea valituslupaa.

Ura vaakalaudalla?

Lainvoimaiseksi jäänyt rikostuomio voi vaarantaa Lampelan jatkon asianajajana. Mikäli juristin ammatissa toimiva henkilö tuomitaan rikoksesta, Asianajajaliitto voi langettaa asiasta seuraamuksia.

Seuraamuksista päättää liiton oma riippumaton valvontalautakunta. Lievimmillään seuraamus on huomautus, ankarin seuraamus taas on erottaminen liitosta.

Asianajajaliitosta erotettu ei voisi hoitaa oikeudenkäyntiasioita. Kielto ei kuitenkaan ole elinikäinen. Oikeudenkäyntiavustajan luvan voi saada takaisin kolmen vuoden päästä erottamisesta. Myös Asianajajaliiton jäsenyyttä voi hakea uudestaan aikaisintaan kolmen vuoden päästä.

Asianajajaliiton valvontalautakunta käsittelee Lampelan tapauksen vasta nyt, kun tuomio saa lainvoiman.

– Tilanne on nyt se, että valvontalautakunta ottaa asian käsittelyyn. Asia yritetään saada käsiteltyä syksyn aikana, liiton kehitys- ja viestintäpäällikkö Janne Laukkanen kertoo STT:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?