Täydellinen junakaaos alkaa pian: VR peruu yli 1500 junavuoroa työnseisauksen vuoksi, vaikuttaa satojen tuhansien matkoihin

Veturimiesten työnseisauksen takia VR joutuu perumaan yli 1500 junavuoroa. Kaikkein pahiten häiriö vaikuttaa pääkaupunkiseudulla.

Veturimiesten liiton poliittinen mielenilmaus pysäyttää junaliikenteen maanantai-illalla kello 18. Mielenilmaus koskee kaikkia VR:n ja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) lähijunia sekä VR:n kauko- ja tavarajunia.

Suomen junaliikenne pysähtyy maanantai-illalla veturimiesten työnseisauksen vuoksi.

Mielenilmaus alkaa kello 18, jonka jälkeen lähdössä olevat junavuorot peruuntuvat Venäjän-junia lukuun ottamatta. Ennen iltakuutta lähteneet junat ajavat pääteasemalleen asti. VR ei ole pidentänyt junavuoroja ennen junien seisahtumista.

– VR ajaa vuorokaudessa noin 800 lähijunavuoroa, noin 300 kaukojunaa ja noin 400 tavarajunaa, VR:n viestintäasiantuntija Jenni Vuorio kertoo Ilta-Sanomille.

Varmuudella VR peruu siis ainakin 1500 vuoroa, mutta määrä nousee tätäkin suuremmaksi, sillä mielenilmaus kestää 30 tuntia. Mielenilmaus päättyy tiistain ja keskiviikon välisenä yönä keskiyöllä.

Keskiviikkoaamun liikenteessäkin voi silti olla vielä häiriöitä. Yli vuorokauden mittaisen seisauksen jäljiltä kaikki junat eivät nimittäin ole välttämättä oikeilla paikoillaan, kun liikenne alkaa.

Junien pysähtyminen vaikuttaa satoihintuhansiin ihmisiin.

– Vuorokaudessa junaa käyttää noin 220 000 matkustajaa, jossa on mukana myös HSL:n lähiliikenteen junamatkustajat, Vuorio konkretisoi.

Toisin sanoen voidaan puhua huomattavasta häiriöstä?

– Kyllä, Vuorio toteaa.

VR:lle onkin tullut kysymyksiä junakaaokseen liittyen.

– Meiltä on kyselty käytännön kysymyksiä peruutuksiin ja lippujen muutoksiin liittyen. Pahoittelemme tietysti tästä matkustajille aiheutuvaa haittaa, Vuorio toteaa.

Bussit kulkevat

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) pystyy korvaamaan vain pienen osan junavuoroista bussivuoroja lisäämällä.

Bussiyhtiöt ympäri Suomen ovat varautuneet lisäämään vuoroja peruuntuneiden kaukojunavuorojen korvaamiseksi, ja myös taksikeskukset eri puolilla maata ovat laittamassa kaiken kalustonsa liikenteeseen.

Liikenneviraston tieliikenteen ohjausyksikön päällikön Sami Luoman mukaan pääkaupunkiseudun junamatkalaisten kannattaa maanantai-iltana ja tiistaina harkita normaalien arkirutiinien muuttamista.

– Kannattaa mahdollisuuksien mukaan harkita kimppakyytejä, pyöräilyä tai etätyöpäivän pitämistä, Luoma sanoo STT:lle.

Jos liikenteeseen lähtee omalla autolla, autoilu kannattaa Luoman mukaan ajoittaa pahimpien ruuhkahuippujen ulkopuolelle, sillä pääkaupunkiseudun tieliikenne voi junaseisauksen takia ruuhkautua normaalia pahemmin.

Korvauksia voi hakea

Mikäli matkustaja on hankkinut junalipun peruuntuvalle vuorolle, on hänellä oikeus muuttaa lippu veloituksetta toiseen junavuoroon. Junalipun voi myös perua, ja saada rahat veloituksetta takaisin.

– Mielenilmauksen ajalle etukäteen hankitut VR:n liput voi kuluitta peruuttaa tai vaihtaa käytettäväksi toisena ajankohtana. Korvaavat matkat tulee tehdä 31. lokakuuta mennessä, Vuorio selvittää.

VR:n kausilippua käyttävät asiakkaat voivat myös hakea hyvitystä VR:ltä.

– VR:n kausilipulla matkustavat voivat halutessaan hakea hyvitystä. VR korvaa asiakkaalle kausilipun kahden päivän arvoa vastaavan summan. Palautus maksetaan rahana tai matkasetelinä, Vuorio selvittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?