Kauno, Kasperi

Kotimaa

Suomi 100 -hankkeen budjetti on 19 miljoonaa euroa – tällaisille projekteille rahaa on myönnetty

Julkaistu:

Suomi 100 -hallituksen jäsen professori Martti Häikiön mielestä vaikuttaa siltä, että itsenäistymisen ajan historia ei juuri näy rahoitetussa hankkeissa.
IS kirjoitti lauantaina valtioneuvoston kanslian asettaman Suomi 100 -hankkeen varainjaosta. Hankkeesta on myönnetty veromaksajien rahaa monenmoisiin tapahtumiin ja projekteihin Suomen valtiollisen itsenäisyyden suuren juhlavuoden kunniaksi.

Esimerkiksi Maskun kunta haki avustusta Mannerheim-ristin ritareiden muistoksi perustetun Askaisten Ritaripuiston 10-vuotisjuhlaan, joka järjestettiin viime kesäkuussa. Hankkeen hakemuksessa kerrotaan, että kaikille avoin yleisöjuhla oli suunniteltu erityisesti Mannerheim-ristin ritarien omaisille ja veteraaneille. 2 000 euron avustus jäi kuitenkin saamatta.

Ilman avustusta jäi myös Suomen itsenäistymiseen keskeisesti liittynyt hanke. Kotkaniemi-säätiö haki avustusta Luumäellä sijaitsevan presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseon kehittämiseen.

Suomi 100 -hallituksen jäsen professori Martti Häikiön mielestä vaikuttaa siltä, että itsenäistymisen ajan historia ei juuri näy rahoitetussa hankkeissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Nyt juhlittava Suomen valtiollinen itsenäistyminen ansaitsisi enemmän huomiota.

Kielteisen tukipäätöksen Suomi 100 -hallitukselta sai myös joukko muita Suomen sotiin ja historiaan liittyviä hankkeita.

Suomen 100-vuotisjuhlavuodesta vastaavan pääsihteerin Pekka Timosen mukaan Suomi 100 -hankkeet saavat avustusrahat osissa toteutuneiden kulujen perusteella. Viimeinen erä maksetaan, kun hanke on ohi.

– Emme ole koskaan minkään hankkeen ainoa rahoittaja. Avustuksemme ei ole koskaan sataa prosenttia rahoituksesta, Timonen sanoi.

Päätöksen avustusten myöntämisestä hankkeille tekee valtioneuvoston kanslia Suomi 100 -hankehallituksen tekemän suosituksen pohjalta.

Yksi edellytys valtioneuvoston kanslian avustuksille on, että hanke toteutuu maantieteellisesti vähintään kahdessa maakunnassa tai on muuten sisällöltään tai merkitykseltään kansallinen tai kansainvälinen hanke. Timonen myöntää, ettei ole yksiselitteistä, milloin hanke on ”kansallisesti merkittävä”.

Valtionavustuksen myöntäminen perustuu myös kokonaisharkintaan juhlavuoden ohjelmakokonaisuuden näkökulmasta

Hankkeille on kanavoitu tukea myös Suomi 100 -alueverkoston kautta. Kaikkiaan Suomi 100 -hankkeita on tässä vaiheessa noin 4 700. Vain 160 niistä on saanut valtioneuvoston kanslian Suomi 100 –valtionavustuksen ja noin 500 Suomi 100 -aluetukea.

Suomi 100 -hankkeen kokonaisbudjetti on 19 miljoonaa euroa, ja se jakautuu vuosille 2013–2018. Rahaa menee avustusten lisäksi järjestämiseen, hallintoon ja viestintään.

Näihin hankkeisiin rahaa järjestyi

Koodibussi Afrikassa

Avustusta myönnetty: 30 000 euroa

Avustuksen saaja: Aalto-yliopisto

Suomalaiset ja paikalliset koodaajat järjestävät Afrikassa koodaustyöpajoja nuorille ja lapsille. Avustuspäätöksen mukaan koodibussi kiertää Afrikassa kahdeksassa maassa 100 päivän ajan. Hankkeen tavoitteena on muun muassa luoda tulevaisuuteen kantavia yhteistyösuhteita teknologiasta ja digitalisaatiosta kiinnostuneiden nuorten afrikkalaisten osaajien kanssa.

Startup Refugees

Avustusta myönnetty: 150 000 euroa

Avustuksen saaja: Phoenix ry


Madventures-ohjelmasta tuttujen Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin koolle kutsuman Startup Refugeesin hankesuunnitelman mukaan kyseessä on 500 yrityksen ja yhteisön verkosto, joka tukee turvapaikanhakijoiden työllistymistä ja yrittäjyyttä. Hankkeeseen kuuluu muun muassa turvapaikanhakijoiden osaamiskartoitusta ja koulutusta sekä rahoitusta näiden yritysideoihin.

WOW – Woman of the World

Avustusta myönnetty: 60 000 euroa

Avustuksen saaja: Tampere-talo


Ex-kansanedustaja Rosa Meriläisen, tohtori Saara Särmän ja toimittaja Johanna Vehkoon johtama Feministinen ajatushautomo Hattu ry ja Suomen Lontoon instituutti jättivät hakemuksen feministisen kulttuuritapahtuma WOW – Woman of the Worldin järjestämiseksi. Sittemmin hankkeen päävastuutahoksi tuli Tampere-talo. Hankkeeseen kuului viime keväänä Tampere-talossa järjestetty festivaali ja sitä edeltänyt puolentoista vuoden ”Think in -prosessi”, jossa luotiin tapahtuman pääsisällöt. Festivaaliin kuului esityksiä, konsertteja, komiikkaa, tanssia ja keskusteluja. Suomi 100 -hankkeen ja Opetushallituksen kouluihin ja päiväkoteihin laatimassa oppaassa mainostetaan, että WOW-festivaaliohjelmaan kuului myös työpajoja eri-ikäisille feministeille, kuten alle 10-vuotiaille tytöille.

Fintiaanit

Avustusta myönnetty: 12 000 euroa

Avustuksen saaja: Kettutuotanto Oy

Kirjailija Katja Ketun yhtiö sai avustusta Fintiaanit-dokumenttielokuvaan. Kettu ja yhteistyökumppanit pyrkivät kuvaamaan henkilötarinoiden kautta suomalaisten ja intiaanien jälkeläisiä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Suomalaisuuden uudelleenmäärittely

Avustusta myönnetty: 50 000 euroa

Avustuksen saaja: Edit Station Oy

Kolmen Helsingin Sanomien ex-päällikön Ville Blåfieldin, Paula Salovaaran ja Reetta Rädyn yhtiö haki avustusta hankkeeseen, jossa tehdään Youtube-videoita. Videoissa haetaan vastausta siihen, mitä on suomalaisuus vuonna 2017. Hankkeessa käydään myös lukioissa ja muissa toisen asteen oppilaitoksissa, joissa oppilaat hankkeen projektikuvauksen mukaan ottavat kantaa väitteisiin suomalaisuudesta ja uudelleenmäärittävät aiheeseen liittyviä käsitteitä. Hakemuksen mukaan hankkeen yleisönä on ”koko Suomi” ja hanke on tarpeen, koska suomalaisten kuva itsestään ei vastaa todellisuutta.

Tulevaisuuden Valtiopäivät Porvoossa

Avustusta myönnetty: 120 000 euroa

Avustuksen saaja: Tulevaisuuden Valtiopäivät ry

Blåfield, Salovaara ja Räty olivat mukana myös toisessa avustusta saaneessa hankkeessa. Hankkeen toteuttamisesta oli vastuussa Blåfieldin lisäksi myös kokoomuksen ex-puoluesihteeri, viestintätoimisto Ellun kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen. 4. toukokuuta Porvoon Taidetehtaalla järjestetty keskustelutilaisuus oli avustushakemuksen mukaan ”politiikan Slush” ja ”edustuksellisen demokratian käyttöjärjestelmän päivitys”. Keskustelutilaisuuden yleisöksi Taidetehtaalle odotettiin noin 600:aa yhteiskunnallisen vaikuttamisen asiantuntijaa.

Helsingin Sanomien mukaan myös Porvoon kaupunki rahoitti tapahtumaa 30 000 eurolla.

Tiedot pohjautuvat Suomi 100 -hankkeen hakemuksiin, avustuspäätöksiin ja muihin asiakirjoihin. Suomi 100 -sihteeristön mukaan kaikissa valtioneuvoston kanslian avustamista hankkeissa on mukana muutakin rahoitusta.

Suomi 100 -juhlavuosihankkeen hallitus

 • piispa Irja Askola
 • taiteilija Manuela Bosco
 • professori Martti Häikiö
 • johtaja Leif Jakobsson
 • yliasiamies Mikko Kosonen
 • muusikko Karri Miettinen
 • päällikkö Riitta Pihlajamäki
 • muotoilija, yrittäjä Paola Suhonen
 • kunnanjohtaja Asta Tolonen
 • emerituspäätoimittaja, varapuheenjohtaja Janne Virkkunen
 • toimitusjohtaja Antti Zitting

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pohjois-Korealta uusi varoitus Yhdysvalloille oudossa kirjeessä: ”Äärimmäinen uhkaus tuhota koko maailma”

  2. 2

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  3. 3

   Ainutlaatuinen video paljastaa Pohjois-Korean pääkaupungista näkymiä, joita ei ole ennen näytetty

  4. 4

   Miljonäärin 20-vuotias tytär ajoi Lexuksen väkijoukkoon Ukrainassa – viisi kuoli, kuusi loukkaantui, katu kuin ”sotatanner”

  5. 5

   Putin paljasti Venäjän suurimman virheen 15 vuoteen

  6. 6

   Ensin Juuso kalasti Littoistenjärvestä ”zombihauen”, nyt vedestä nousi vieläkin hurjempi lahna

  7. 7

   Jyri lähetti viestin tytölle Brasiliassa – meni 30 sekuntia ja mies sai avaimet käteen, ilmaisen asunnon ja käskyn ruokkia kissa

  8. 8

   Yle: Helsinkiläisen koulun opettajaa epäillään seksuaalirikoksista, uhreja on 10

  9. 9

   Törkyvideolla esiintyvä Niki Juusela pettyi raskaasti ystäväporukkaansa – ”Luottamus on katkennut”

  10. 10

   Tamperelainen Antti, 30, oli työtön 1,5 vuotta, teki 2–4 työhakemusta viikossa ja lopulta täysosuma tuli suoraan TE-toimistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Hirviniemi puhuu hänen ja Niina Lahtisen erosta – tyttären sanat merkitsivät paljon

  2. 2

   Presidentti Niinistö ärähti ideologisesti työttömille: ”Se, että asiaa mainostetaan...”

  3. 3

   Härski video leviää – Niki Juusela pilkkaa Juhani Tammista sukuelin kädessään

  4. 4

   Törkyvideolla esiintyvä Niki Juusela pettyi raskaasti ystäväporukkaansa – ”Luottamus on katkennut”

  5. 5

   Me Naiset: Rosa Meriläinen treenaa vaginaansa – ”Nostan esimerkiksi ketsuppipulloa”

  6. 6

   Uutuuskirja: Naimisissa ollut Olli Lindholm tapasi nuoren Eveliina-rakkaansa saunalla – ”Olin kuin kissa pistoksissa”

  7. 7

   Työpaikan ”pakkohaku” kostautui Kirsille, 41 – unelmatöihin ei ollut enää asiaa

  8. 8

   Nyt puhuu Niki Juuselan virtsausvideolla pilkkaama Juhani Tamminen: ”Mitä helvettiä”

  9. 9

   Lippukatastrofi: Dannyn ja Erika Vikmanin pikkujoulukeikat jouduttiin perumaan – liput eivät käyneet kaupaksi

  10. 10

   Yöt lukkojen takana, nälkään koiranruokaa, vaipoissa pakkaseen: Vanhemmat pahoinpitelivät lapsia vuosien ajan Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. 6

   Madonnaa, 59, syytetään räikeästä kuvanmuokkauksesta – tuoreet kuvat kertovat totuuden: ”Tämä on jo noloa”

  7. 7

   Matti Ahde kertoo sairaudestaan ja yhä jatkuvista hoidoista – ”Tilanne on vakava”

  8. 8

   Aku Hirviniemi puhuu hänen ja Niina Lahtisen erosta – tyttären sanat merkitsivät paljon

  9. 9

   Jymy-yllätys: Maajussi-Heikin morsianehdokas jättää sarjan – paljastaa painavan salaisuutensa

  10. 10

   Jyväskyläläinen Toni, 39, osui kultasuoneen – kotivarastossa kehitetty ”seos” saavutti ilmiömäisen suosion vain 3 viikossa

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pohjois-Korealta uusi varoitus Yhdysvalloille oudossa kirjeessä: ”Äärimmäinen uhkaus tuhota koko maailma”

  2. 2

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  3. 3

   Ainutlaatuinen video paljastaa Pohjois-Korean pääkaupungista näkymiä, joita ei ole ennen näytetty

  4. 4

   Miljonäärin 20-vuotias tytär ajoi Lexuksen väkijoukkoon Ukrainassa – viisi kuoli, kuusi loukkaantui, katu kuin ”sotatanner”

  5. 5

   Putin paljasti Venäjän suurimman virheen 15 vuoteen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Hirviniemi puhuu hänen ja Niina Lahtisen erosta – tyttären sanat merkitsivät paljon

  2. 2

   Presidentti Niinistö ärähti ideologisesti työttömille: ”Se, että asiaa mainostetaan...”

  3. 3

   Härski video leviää – Niki Juusela pilkkaa Juhani Tammista sukuelin kädessään

  4. 4

   Törkyvideolla esiintyvä Niki Juusela pettyi raskaasti ystäväporukkaansa – ”Luottamus on katkennut”

  5. 5

   Me Naiset: Rosa Meriläinen treenaa vaginaansa – ”Nostan esimerkiksi ketsuppipulloa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. Näytä lisää