Pengerkadun rähinä ei yllättänyt asukkaita – meno ollut levotonta: ”Ovat saattaneet teleskooppipampun kanssa heilua” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pengerkadun rähinä ei yllättänyt asukkaita – meno ollut levotonta: ”Ovat saattaneet teleskooppipampun kanssa heilua”

Ilta-Sanomien haastattelemat asukkaat ja liikkeenpitäjät kertovat, että meno Pengerkadulla on ollut pitkään levotonta.

Henkilöauto ajoi hetken aikaa jalkakäytävää pitkin Pengerkadulla Kalliossa torstai-iltana.­

11.8.2017 22:41

Helsingin Kallion Pengerkadulla sattui torstai-iltana välikohtaus, jossa henkilöauto ajoi hetken aikaa jalkakäytävää pitkin ihmisiä kohti. Auton jalkakäytävällä ajoa edelsi poliisin mukaan pizzerian edustalla tapahtunut joukkotappelu, jossa käytettiin muun muassa lautaa ja rautaputkea.

Poliisin mukaan tappelun aikana paikalta on poistunut henkilöauto, joka kuitenkin palasi hetken kuluttua tapahtumapaikalle, törmäsi kahteen pysäköityyn autoon ja ajoi tämän jälkeen jalkakäytävälle. Yksi henkilö sai välikohtauksessa lieviä vammoja.

Välikohtauksen johdosta on otettu kiinni kolme henkilöä, joista yksi on auton kuljettaja.

Poliisi kertoi perjantaina tutkivansa tapahtumia törkeän pahoinpitelyn yrityksenä, kahtena pahoinpitelynä ja törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Tapahtumaan johtaneet syyt eivät ole toistaiseksi poliisin tiedossa.

Ilta-Sanomat vieraili torstaisen välikohtauksen tapahtumapaikalla Helsingin Pengerkadulla perjantaina iltapäivällä ja kysyi kadun asukkailta, minkälaista meno kadulla on viime aikoina ollut. Kadun asukkaiden ja liikkenpitäjien mukaan kadulla ja lähikulmilla on ollut erilaisia levottomuuksia jo pitkään.

Pizzerian edessä seisoo kaksi välikohtauksessa osumaa saanutta autoa. Toisessa roikkuu palanen poliisin eristysnauhaa.

Kadulla parturiliikettä pyörittävä Kewan Simko kertoo nähneensä, kun auto syöksyi Pengerkadun jalkakäytävää Helsinginkadun suuntaan.

– Välillä he löivät toisiaan, ja sitten se autokuski hermostui ja ajoi autolla jalkakäytävää.

Simko sanoo, että hänen omistamassaan parturiliikkeessä työskentelevä veljensä loukkasi tilanteessa jalkansa ollessaan matkalla ravintolaan.

Pengerkadulla parkissa ollut auto sai välikohtauksessa osumaa.­

– Hän oli täällä töissä, mutta yritti mennä syömään. Auto lähti tulemaan, ja veljeni satutti siinä tilanteessa polvensa.

Hän sanoo, ettei tunne auton kuljettajaa tai muita tilanteeseen osallistuneita miehiä tai tiedä, keitä nujakoijat olivat. Hänen mukaansa kulmilla hengailee jatkuvasti epämääräistä porukkaa.

– Tällä alueella seisoo koko ajan paljon ihmisiä ilman mitään tekemistä. He eivät ole täällä töissä, eivätkä asu täällä.

Kulmalla hengailee päivittäin joukko miehiä

Pengerkadulla asuva nuoripari seisoskelee asuntonsa edessä lähellä paikkaa, jossa edellisenä iltana nujakoitiin. Mies kertoo tulleensa torstai-iltana kadulle tupakalle tappelun ollessa jo vauhdissa.

– Ravintolasta tuli ihmisiä, jotka huitoivat kepin kanssa. Meno alkoi käydä levottomaksi, joten menin sisälle. Hetken päästä kuulin ylemmältä parvekkeelta huudon, että ”se yrittää ajaa niiden yli”.

Pariskunta sanoo, että Pengerkadun ja Helsinginkadun kulmassa hengailee päivittäin joukko ulkomaalaistaustaisia miehiä, joiden naamat ovat tulleet kadulla asuville tutuiksi.

– Siinä hengailee miehiä. Olen nähnyt kun ne ojentelevat jotain jollekin, tai ainakin kättelevät paljon. Veikkaisin, että siinä käydään huumekauppaa, nainen pohtii.

Nujakkaa todistanut mies sanoo, ettei hän tunnistanut tappeluun osallistuneita ulkomaalaistaustaisia miehiä kulmilla päivittäin pyöriviksi naamoiksi.

Parin mukaan kulmalla hengailevilla miehillä saattaa ajoittain olla keskenään kärhämää, mutta se ei heidän kokemuksensa mukaan kohdistu ulkopuolisiin. He kertovat, etteivät itse ole joutuneet kadulla ongelmiin.

– Joskus ne siinä keskenään painivat. Jos niillä on joku tilanne päällä, niin sitten vaihdan kadun puolta. Välillä on ollut sellaista, että ne ovat saattaneet esimerkiksi teleskooppipampun kanssa heilua tuossa, mies kuvailee.

Myös kulmilla liikettä pyörittävä mies on huomannut, että kadulla pyörii joukko miehiä, jotka pitävät mekkalaa.

– Kyllähän täällä majailee tällaista värikästä ryhmää. Mutta en sitten tiedä, että mitä he hääräilevät. Töissä he tuskin ovat. He ovat ulkomaalaisia, mutta kyllä siinä on aina välillä suomalaisiakin sekoilemassa.

”Jengi piikittää tuossa ihan näkösällä”

Pengerkatua kävelee mies, joka kertoo asuneensa kadulla vuosia. Hän sanoo niin ikään, että Pengerkadun Helsinginkadun päässä pyörii päivittäin samoja ulkomaalaistaustaisia miehiä.

– He keskustelevat keskenään, ja sitten siinä käy välillä kantasuomalaisiakin. Joka päivä he ovat siinä aamusta iltaan.

Hänen mukaansa meno Pengerkadulla on muuttunut viime vuosina huonompaan suuntaan.

– Tämä on mennyt parin viime vuoden aikana aika paljon levottomammaksi. Jengi piikittää tuossa ihan näkösällä, porttikongissa esimerkiksi. Ainahan tämä on ollut levotonta seutua, mutta ei ihan tällä lailla.

Pengerkatua päivittäin eestaas kulkeva mies kertoo näkemänsä perusteella uskovansa, että hänen kotikulmillaan puuhataan muutakin kuin vain hengaillaan.

– Oman tulkintani mukaan päihteiden myynti on lisääntynyt täällä kulmilla. Tämä on vähän sellaista leffameininkiä, mies kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?