Tässä talossa on tarvittu poliisia 246 kertaa seitsemässä kuukaudessa – katso koko tehtävälista

Helsingin Ruusulankadun asumisyksikössä on tänä vuonna kirjattu matkalaukkusurma ja 50 muuta rikosilmoitusta.

10.8.2017 6:55

Helsingin Ruusulankadulla sijaitseva päihdeongelmaisten asumisyksikkö on jälleen noussut otsikoihin. Syynä on talossa toukokuussa tapahtunut matkalaukkusurma, joka eteni käräjäoikeuden käsittelyyn tällä viikolla. IS raportoi oikeudenkäynnistä keskiviikkona.

Lähes sata asuntoa käsittävä tuetun asumisen yksikkö sijaitsee Töölön kaupunginosassa osoitteessa Ruusulankatu 10. Asukkaat ovat päihde- ja mielenterveysongelmaisia, joista suurelle osalle kyseessä on ensimmäinen askel kadulta tai laitoksesta kohti itsenäisempää elämää.

Yleishyödyllisestä toiminnasta seuraa kuitenkin myös lieveilmiöitä. Osa töölöläisistä kokee turvallisuutensa uhatuksi ja kaupunginosan rauhan häirityksi.

IS:n pyytämä selvitys vahvistaa, että häiriöitä sinänsä kiistattomasti on – ja lukumääräisesti paljon. Helsingin poliisin rikostiedustelu- ja analyysiyksikkö keräsi IS:n pyynnöstä tiedot kaikista Ruusulankatu 10:een liittyvistä järjestyspoliisin tehtävistä sekä osoitteeseen kirjatuista rikosilmoituksista tämän vuoden alusta lukien.

Voit katsoa kokonaiset poliisin listat Ruusulankatu 10:n tehtäväilmoituksista ja rikosilmoituksista tämän jutun lopusta.

Lähes sata asuntoa käsittävä tuetun asumisen yksikkö sijaitsee Töölön kaupunginosassa osoitteessa Ruusulankatu 10

Selvitys osoittaa, että virkavallalla on jatkuvasti asiaa Ruusulankatu 10:een. Tehtäväilmoituksia kertyi vuoden alusta elokuun alkupäiviin (selvitys ulottuu viime viikon perjantaihin eli 4. elokuuta asti) peräti 246 kappaletta.

Keskimäärin tehtäväilmoituksia oli enemmän kuin yksi per päivä. Luonnollisestikaan tehtävät eivät jakaudu tasaisesti, mutta reaalisestikin poliisi vieraili asumisyksikössä useammin kuin joka toinen päivä. Joinakin päivinä paikalla käytiin sitten useamman kerran.

Rikosilmoituksia kirjattiin samana ajanjaksona 54 kappaletta.

Kaikkiaan Helsingin poliisin kirjoista löytyi selvityksessä siis tasan 300 kirjausta, jotka liittyvät Ruusulankatu 10:n asumisyksikköön.

Poliisin arkea – ja yksi henkirikos

Tehtävien kirjo on pääosin poliisin moninaista arkea: ilkivaltaa, päihtyneitä henkilöitä, anastuksia, etsintäkuulutettuja, perheväkivaltaa, rattijuoppoja, varkauksia, häiritsevää meteliä, henkilöitä häiriöksi. Yksittäisinä tapauksina erottuvat yksi henkirikos ja yksi muusta syystä kuollut henkilö. Itsemurhayritys- tai uhka on ollut hälytyksen syynä kaksi kertaa.

Aivan kaikki ilmoitukset eivät ole kielteisiä. Poliisi on käynyt paikalla myös antamassa opastusta ja neuvontaa sekä pelastamassa eläimen.

Esitutkintaan viedyistä rikosilmoituksista löytyy nimikkeinä muun muassa erilaisia anastusrikoksia, pahoinpitelyitä, virkamiehen vastustamisia, huumerikoksia ja toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden hallussapitoja. Käytännössä kyse on valtaosin rikospoliisin peruskaurasta, tyypillisistä päihteiden väärinkäyttöön liittyvistä rikosepäilyistä.

Törkeitä tai erityisen vakavia rikosnimikkeitä löytyy matkalaukkusurman lisäksi vain yksi törkeä kotirauhan rikkominen, johon liittyy myös pahoinpitely.

Matkalaukkusurmasta on kirjattu neljä rikosilmoitusta nimikkeillä tappo, kaksi hautarauhan rikkomista ja törkeän rikoksen ilmoittamatta jättäminen. Sittemmin syyteharkinnassa tappo lieveni törkeäksi pahoinpitelyksi.

Listaukset ovat joiltain osin hieman päällekkäisiä: esimerkiksi matkalaukkusurma esiintyy sekä tehtävä- että rikosilmoituksissa.

Selvityksessä mukana olevat ilmoitukset koskevat osoitetta Ruusulankatu 10 eli kaikki eivät liity yksikön asukkaiden tekemisiin, vaan osa koskee ulkopuolisia tai vierailulla olleita henkilöitä.

Toisaalta selvityksessä eivät myöskään näy sellaiset rikokset tai häiriöt, joihin Ruusulankatu 10:n asukkaiden epäillään syyllistyneen lähistöllä mutta eri osoitteissa, esimerkiksi naapuruston myymälöissä.

”Enemmän haittaa, jos olisivat kadulla”

Tehtävälistat Ruusulankatu 10:stä näyttävät maallikon silmissä hurjilta, mutta totuus on sekä poliisin että asumisyksikköä pyörittävän Sininauha Oy:n mukaan monisyisempi kuin pelkistä luetteloista voisi päätellä.

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön johtajan Seppo Kujalan mukaan suuret tehtävämäärät selittyvät osin sillä, että Ruusulankadun asumisyksikön kanssa on sovittu alhaisesta ilmoituskynnyksestä.

– Teemme hyvää, päivittäistä yhteistyötä tällaisia yksiköitä Helsingissä pyörittävien Sininauhasäätiön ja Diakonissalaitoksen kanssa. Sinne mennään aika herkällä kynnyksellä ja henkilökunta myös soittaa meille herkällä kynnyksellä. Tällä ja lähipartioinnilla pyritään ennen kaikkea ennalta estävään toimintaan, ylikomisario Kujala kertoo.

Ruusulankatu 10:ssä on kyse tuetusta asumisesta, ei asuntolasta. Asukkaat siis ovat periaatteessa tavallisia vuokralaisia, mutta Sininauha Oy:n palveluohjaajat ovat läsnä ympäri vuorokauden katsomassa perään ja opettamassa normaalin asumisen alkeita.

Sininauhan toimitusjohtaja Henri Pelkonen kertoo Ruusulankatu 10:n toimivan asunto ensin -periaatteella. Se on siis matalan kynnyksen talo, asukkaidensa ensiaskel kohti vakaampaa elämää.

– Majoitamme ihmisiä, jotka ovat yhteiskunnassa kaikkein heikoimmassa asemassa. Monet ovat asunnottomia päihde- tai mielenterveysongelmaisia, jotka ilman meidän apuamme olisivat kadulla. Jos olisivat, niin aivan varmasti olisi myös paljon enemmän väkivaltaa, varkauksia ja muita haittoja yhteiskunnalle, Pelkonen sanoo.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?