Balkanilta pamahtaa Luciferin lämpö kohti Suomea – esimakua saadaan jo huomenna

Kesälomiaan viettäville on luvassa hyviä uutisia vielä elokuun alkuun. Etelä-Euroopan helteet hellivät myös Suomea, vaikka eivät tänne kokonaan osukaan.

8.8.2017 15:20

Tiistaina suuressa osassa maata nautitaan kesäisestä kelistä ja maan eteläisimmistä osista aina keskiosiin päästään hieman päälle 20 asteeseen. Pohjoisimmassa Lapissa lämpötilat pysyttelevät yhä viileämpinä ja elohopea kohoaa alueella vain 15-17 asteen tienoille.

Etelä-Eurooppaa lämmittänyt helleaalto antaa kuitenkin merkkejä olemassa olostaan myös meille kylmään pohjolaan, sillä Lucifer-helteeksi nimetyn lämpöaallon rippeet matkaavat viikon aikana kohti Suomea. Keskiviikkona tästä saadaan jo ensimakua kun lämpötilat eteläisimmästä Suomesta aina Ouluun saakka voivat nousta paikoin jopa 24 asteeseen.

– Tässä on ollut sitä ajatusta, että olisi luvassa suhteellisen kesäisiä lämpötiloja tälle viikolle, toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Meille Etelä- ja Keski-Saksasta sekä Balkanilta pamahtava lämpöaallot ei kuitenkaan osu aivan kokonaisuudessaan, vaan sen ohikulkeva häntä lämmittää Suomea viikonlopulle asti.

– Meille tällä viikolla nouseva lämpö tulee Saksasta ja se kuuluu samaan vyöhykkeeseen kuin tuo Etelä-Eurooppaa aina Gibraltarilta Balkanille asti lämmittävä alue.

Yleisesti koko maassa ollaan keskiviikkona noin 21-23 asteessa. Lämpimän ilman mukana kulkeutuu kuitenkin myös kuurosateita, joita voi tulla varsinkin maan etelä- ja keskiosissa. Lapissa taas on luvassa yhtenäisempiä sateita sekä mahdollisia ukkosia, jossa lämpötilat jäävät vielä alle 20 asteen.

– Ei tuo kaikkialla kovin selkeältä näytä, mutta se on paljon siitä pilvisyydestä kiinni. Kaakon kulma saattaa olla hyvinkin aurinkoisempi ja miksei myös tuolla Tampereen suunnalla, meteorologi jatkaa.

Balkanilta kajahtaa torstaina

Kaikkein lämpimin ilmamassa nousee kohti Suomea Saksan ja Balkanin suunnalta torstain aikana ja lämpötilat kohoavat jälleen maan etelä- ja keskiosissa jopa 24 asteeseen.

Lämpöaaltoon liittyy kuitenkin myös kuurosateita sekä yhtenäisempi sateen alue, joiden alueella lämpötilat jäävät alhaisemmiksi.

– Tässä on vielä hieman eroja siinä, miten malleissa sadealueet yllemme asennoituvat. Suurin osa sateista ja kuuroista poistuu kaakkoon ja yhtenäisempi sadealue taas pyyhkii kohti Vienan merta, meteorologi jatkaa.

Perjantaina nautiskellaan vielä samoista Saksan helteistä, kun lämpötilat aina Etelä-Lapista etelärannikolle asti voivat kohota 20-24 asteeseen. Pohjoisimmassa Lapissa pilvisyys on hieman runsaampaa ja samoin aivan itärajalla, jossa lämpötilat jäävät perjantaina hieman muuta maata alhaisemmiksi.

Helteistä voi haaveilla

Vaikka yllämme oleva ilmamassa onkin viikonaikana varsin lämmintä, ei luvassa ole ainakaan selkeästi hellelukemia millekään alueelle. Lämpötila saattaa kuitenkin kohota paikoin useanakin päivänä jopa 24 asteeseen, joten mahdollisuuksia olosuhteiden osuessa kohdalleen voi aina olla, vaikkakin se on epätodennäköistä.

– Meillä on tätä epävakaisuutta ilmassa ja tuossa näyttäisi myös kosteutta olevan, jonka myötä syntyy jonkinlaista kumpupilveä taivaalle. Suurin osa lämpöenergiasta menee sitten näiden pilvien synnyttämiseen, jolloin lämpötilat eivät ehkä aivan jaksa kivuta hellelukemiin kuitenkaan, meteorologi pohtii.

Lauantaille ohikulkevan lämpöaallon rippeet ovat ennusteiden mukaan tuomassa vielä toisen varsin kesäisen tuulahduksen Etelä-Euroopasta ja Balkanilta, mutta uuden sysäyksen mukana saapuu myös suurempia yhtenäisiä sadealueita, jotka laskevat lämpötiloja.

Poutaisemmilla alueilla lämpötilat kohoavat yli 20 asteen, mutta sateessa voidaan jäädä sen alle. Sunnuntaina etelä- ja keskiosissa päästään jälleen yli 20 asteeseen, mutta loppuviikon meitä hellivä lämpöaalto tekee kuitenkin jo poistumista kohti itää.

Pohjois-Suomessa yhtenäisemmät sadealueet pitävät lämpötilat sunnuntaina alle 20 asteessa.

– Viikonloppuna on siis vielä kuitenkin kohtuullisen kesäisiä lämpötiloja luvassa, mutta seuraavana maanantaina yllämme ollut lämmin ilmamassa näyttäisi jo haihtuneen pois, jolloin seuraava viikko tulee alkamaan viileämmissä merkeissä, meteorologi toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?