Kotimaa

Anoppi ja tuore vävy päätyivät häiden jatkoilla turkulaisessa ravintolassa hätkähdyttävään ratkaisuun – vieraat säälivät tuoretta vaimoa

Julkaistu:

Toisinaan tunteet syttyvät kahden ihmisen välille hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa.
Tämän tietää työnsä kautta myös Turvasataman seksuaali- ja pariterapeutti Johanna Aapakallio, jonka luokse tulee toisinaan asiakkaita, jotka ovat rakastuneet tavalla, joka ei ole läheisten mieleen.

– Länsimaissa yksilö saa itse päättää kenen kanssa on. Silloin kun perhe tai muu yhteisö kuitenkin vastustaa yksilön suhdetta, hän joutuu usein käymään omassa päässään läpi sen, mitä haluaa.

Suhteet, jotka herättävät vastustusta, ovat yleensä totutusta normista poikkeavia joko ikäeron, uskonnon, etnisen taustan tai muun syyn vuoksi.

– Meillä on myös kirjoittamattomia sääntöjä, joiden perusteella tuomitsemme suhteita. Kärjistetysti voisi sanoa, että suhteiden, jotka eivät täytä normeja tai rikkovat kirjoittamattomia sääntöjä, ajatellaan olevan kiellettyjä, Aapakallio toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällaisia ovat esimerkiksi rakastuminen isä- tai äitipuoleen tai vaikka sisaruksen kumppaniin.

– Myös vammaisten ja vanhusten rakastumista pidetään usein kiellettynä. Samoin jos heteromies rakastuu transnaiseen.

 

Hyvin ikävää, että tämä tilanne eteni häihin asti, sillä tunteet ovat varmasti olleet olemassa jo aikaisemmin.

Toisinaan käy niin, että lähipiiri ajattelee, ettei heidän läheisensä ole itse kykenevä näkemään suhteen todellista laatua.

– Jos esimerkiksi vanhempi varakas mies tai nainen löytää nuoremman puolison, tämän vanhemman henkilön lapset alkavat helposti käyttäytyä siten, että eivät usko isän tai äidin olevan kykenevä päättämään omista suhteistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun oma suhde herättää lähipiirissä vastustusta, Aapakallion mukaan paras lääke on tutustuttaminen.

– Kannattaa kertoa avoimesti lähipiirille se, mistä suhteessa on kysymys. Tapaamisiin on hyvä ottaa se suhteen toinen osapuoli mukaan, jotta lähipiirikin saa tutustua häneen.

Esimerkiksi tällaisia ”kiellettyjä rakkauksia” terapeutin vastaanotolla on käsitelty.

Neuvot tilanteisiin antaa seksuaali- ja pariterapeutti Johanna Aapakallio.

 

Tällaista tilannetta suosittelisin käymään läpi ammattilaisen kanssa, sillä se voi nostaa pintaan lapsuuden hylkäyskokemuksia. Lisäksi äidin ja tyttären suhteeseen voi tulla syvä juopa.

Nainen rakastui sisarensa puolisoon

Eräässä tapauksessa ongelmallinen tilanne syntyi, kun nainen ihastui sisarensa puolisoon.

Nainen tunsi sisarensa puolison jo entuudestaan ja oli tästä kiinnostunut. Kun sisar sitten oli yhdessä miehen kanssa, nainen joutui käymään läpi omia tunteitaan – myös vihaa ja mustasukkaisuutta. Samalla tuli ajankohtaiseksi miettiä, voiko asiasta puhua sisarelle tai hänen miehelleen siltoja polttamatta.

– Nainen pohti syitä miehen ystävällisen ja flirttailevan käytöksen takana. Tilanteessa mietittiin myös sitä, miten asiaa voisi purkaa niin, että asiakkaan oli helpottuisi eikä muuttuisi pakkomielteiseksi, Aapakallio avaa.

Lapsen kaverin vanhempi alkaa viehättää

Aapakallion mukaan huomattavan usein käy myös niin, että ihminen rakastuu oman lapsensa hyvän kaverin vanhempaan.

Aapakallio muistuttaa, ettei tällaisessa suhteessa välttämättä ole mitään ongelmallista, jos molemmat osapuolet ovat vapaita.

– Jos taas on itse varattu, kannattaa ennen muuta miettiä, että onko nykyiseen suhteeseen tullut joku vaje. Se on usein uskottomuuden taustalla. Jos taas on varma siitä, että kyseessä on oikea päätös niin sitten vain toimimaan sen mukaan.

Sulhanen ihastui morsiamen äitiin

Eräs Ilta-Sanomien lukija kertoo törmänneensä hyvin ongelmalliseen ihastumiseen aikoinaan turkulaisessa ravintolassa, jossa oli jatkoilla hääseurue.

Koko hääporukka oli melko humalassa, ja yhdessä vaiheessa morsian siirtyi pahoinvoivana wc-tiloihin. Sillä aikaa anoppi ja tämän tuore vävypoika lähentyivät tanssilattialla.

Silminnäkijän mukaan pariskunnan välit lämpenivät niin paljon, että he poistuivat pian yhdessä ravintolasta. Tuoretta vaimoa kävi sääliksi, kun tämä palasi salin puolelle ja alkoi ihmetellä, missä hänen tuore aviomiehensä ja äitinsä olivat.

– Hyvin ikävää, että tämä tilanne eteni häihin asti, sillä tunteet ovat varmasti olleet olemassa jo aikaisemmin, Aapakallio sanoo tilanteesta.

– Ihmisten olisi hyvä pysähtyä tällaisten tuntemusten äärelle ja miettiä mitä niiden taustalla on. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, Aapakallio neuvoo.

Mies rakastui puolisonsa tyttäreen

Julkisuudessa oli taannoin esillä myös tapaus, jossa mies oli rakastunut puolisonsa täysi-ikäiseen tyttäreen. Suhde oli alkanut, kun mies oli vielä yhdessä silloisen aviovaimonsa kanssa.

Näin monimutkaisessa tilanteessa Aapakallio kehottaa keskustelemaan ammattilaisen kanssa.

– Aina sanotaan, että sydäntään ei voi hallita. Tällaista tilannetta suosittelisin käymään läpi ammattilaisen kanssa, sillä se voi nostaa pintaan lapsuuden hylkäyskokemuksia. Lisäksi äidin ja tyttären suhteeseen voi tulla syvä juopa, Aapakallio sanoo.

Tyttö rakastui kulttuurin ulkopuoliseen

Nuori muslimityttö rakastui suomalaiseen poikaan. Koska musliminaisten suhteet ei-muslimien kanssa ovat kiellettyjä, tyttö joutui salailemaan suhdetta sekä vanhemmiltaan että suvultaan, jotta ei asettaisi näitä häpeään. Suhdetta varjosti pelko siitä, että joku näkee pariskunnan yhdessä.

Pojan vanhemmat tiesivät tytöstä, mutta pitivät myös tyttöystävää ”erikoisena” ja kannustivat poikaansa miettimään suhteesta luopumista.

– Tässä tapauksessa tyttö mietti pitkään periaatteita ja perhettä. Hän myös pohti sitä, miksi rakkaus on luotu, jos se laittaa rakastumaan ns. väärään henkilöön, Aapakallio selittää.

Rakas onkin samaa sukupuolta

Rakastuminen samaa sukupuolta edustavaan ihmiseen ei nykyään yleensä aiheuta lähipiirissä paheksuntaa samalla tavalla kuin joskus ennen.

Toisinaan tilanne kuitenkin edelleen aiheuttaa lähipiirissä ristiriitaisia tunteita.

– Näitä on ollut aina, mutta nykyisin ihmisillä on enemmän mahdollisuuksia tutkia omaa seksuaalisuuttaan. On hyvä ja ihailtavaa, että uskaltaa elää sen mukaan, miten itse kokee, Aapakallio sanoo.

– Toki jos omaa seksuaalisuuttaan alkaa elää vasta esimerkiksi perheen perustamisen jälkeen, on ymmärrettävää, että puoliso ja lapset miettivät, että onko tämä ollut koko ajan valetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt