Huhtasaarella toivoton kuva Suomen puolustuksesta: ”Kukaan ei pysty auttamaan Suomea, jos Putin tulee tänne” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Huhtasaarella toivoton kuva Suomen puolustuksesta: ”Kukaan ei pysty auttamaan Suomea, jos Putin tulee tänne”

Perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi nostettu Laura Huhtasaari spekuloi Twitterissä muun muassa Venäjän ydiniskuilla Suomeen, ja hän katsoo, että Suomi olisi täysin avuton naapurivaltionsa sotavoimien edessä. Asiantuntija kyseenalaistaa, sopiiko Huhtasaari presidentiksi lainkaan.

5.8.2017 13:44

Vladimir Putin voi tehdä mitä haluaa. Venäjän hyökkäys Suomeen olisi päivässä ohi. Kukaan ei voisi auttaa Suomea Venäjän hyökätessä, ei edes Nato. Sota olisi käyty pikaisesti, kun Venäjä pudottaisi Suomeen muutaman ydinpommin.

Tällaisia näkemyksiä voisi kuulla heittoina kadunmieheltä – mutta entäpä, jos sellaisia tulisikin Suomen puolustusvoimien ylipäälliköltä? Kärjekkäät ajatukset ovat nimittäin peräisin perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi nousseelta Laura Huhtasaarelta, ja hän on tuonut ne esille Twitterissä viime kesänä ja eilen perjantaina.

– Putin tekee mitä haluaa ja tietää realiteetit, Huhtasaari sanoo Twitterissä.

– Realiteetit pysyvät. Suomea ei pysty kukaan auttamaan.

  • Yllä olevalla videolla Laura Huhtasaari haastattelussa perjantaina.

Twitterin perusteella Huhtasaari uskoo, että Venäjän sotavoimat voittaisivat Suomen vain päivässä, mikä ei osoita ainakaan luottamusta suomalaiseen maanpuolustukseen.

Venäläinen sotalaiva paraatissa Pietarissa 30. heinäkuuta.

Muun muassa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Huhtasaaren ehdokkuutta Twitterissä nostaen esiin tämän aiemmat Twitter-keskustelut. Hän kyseenalaistaa, sopisivatko Huhtasaaren turvallisuuspoliittiset näkemykset presidentille lainkaan.

Tämän #turpo näkemyksen omaava henkilö sopiva ehdokas tasavaltamme presidentiksi? https://t.co/JclEbeIiq9— C Salonius-Pasternak (@charlyjsp) 4. elokuuta 2017

– Yksikään toinen ehdokas ei ole sitä mieltä, että jos Venäjä hyökkää Suomeen, niin homma ohi päivässä, Salonius-Pasternak kirjoittaa.

Perjantaina keskustelu pyörähti käyntiin Huhtasaaren vuoden takaisista twiiteistä, joissa hän väitti, että Brexitistä ja Suomen omasta EU-erosta olisi Suomelle hyötyä. Hän twiittasi muun muassa, että EU:sta lähteminen nostaisi Suomen elintasoa, koska se vilkastuttaisi Venäjän-kauppaa. Lisäksi hän sanoi, että Venäjän-vastaisista pakotteista on pelkkää haittaa.

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) twiittasi, että Putinille Huhtasaaren esittämä EU-erokuvio sopisi ja Suomi voisi ajautua taas Venäjän holhoukseen.

No todellakin. Ja Putinille tämä skenaario sopisi mainiosti. Pitkän ajan suunnitelmissa Suomi takaisin Venäjän holhoukseen.— juhana vartiainen (@filsdeproust) 15. kesäkuuta 2016

Huhtasaari kommentoi takaisin Vartiaiselle, ettei Venäjää pystyisi pysäyttämään kukaan, jos Putin haluaisi valloittaa Suomen.

– Kukaan ei pysty auttamaan Suomea, jos Putin tulee tänne, Huhtasaari twiittasi.

kukaan ei pysty auttamaan Suomea, jos Putin tulee tänne. #päivässäohi #eipystyedesNato— Laura Huhtasaari (@LauraHuhtasaari) 15. kesäkuuta 2016

Perjantaina keskustelu jatkui heti, kun perussuomalaisten puoluehallitus oli esittänyt häntä puolueen presidenttiehdokkaaksi. Huhtasaari muun muassa spekuloi, kuinka kävisi, jos Venäjä käyttäisi ydinaseita Suomea vastaan.

Riippuu sodankäynnin muodosta. 10 ydinpommia, ei siihen kauaa mene...— Laura Huhtasaari (@LauraHuhtasaari) 4. elokuuta 2017

Perjantai-iltana Huhtasaari korosti ISTV:n haastattelussa muun muassa Suomen itsemääräämisoikeuden puolustamista, ja hänen mukaansa EU on viemässä Suomelta talous- ja rahapolitiikan lisäksi oman sotilaspolitiikankin. Hänen mukaansa Venäjään kohdistettuja pakotteita pitäisi ”hyvin tarkkaan tarkastella”.

Huhtasaaren presidenttiehdokkuuden sinetöi syyskuussa kokoontuva perussuomalaisten puoluevaltuusto.

Laura Huhtasaari on herättänyt hämmästystä Venäjä-kommenteillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?