Valtio maksaa julkkiksille 17 000 euron kokouspalkkiot, vaikkei kokouksiin osallistuisi – he istuvat Suomi 100 -hankkeen hallituksessa

Suomi 100 -hankkeen hallituksen jäsenet ovat pinnanneet lukuisista kokouksista. Valtio maksaa tuhansien eurojen kokouspalkkiot, vaikkei jäsen osallistuisi kokouksiin.

Paola Suhonen (vas.), Karri ”Paleface” Miettinen, Irja Askola ja Manuela Bosco ovat Suomi 100 -juhlavuosihankkeen hallituksen jäseniä.

4.8.2017 12:31

Suomen satavuotiaan itsenäisyyden juhlistamista on jo useamman vuoden ajan valmistellut Suomen valtioneuvoston kanslian asettama virallinen Suomi 100 -hanke.

Juhlavuosihankkeen hallituksen tehtävänä on ollut valmistella juhlavuoden ohjelmajulistus, jossa esitetään juhlavuoden keskeisimmät tavoitteet, periaatteet, teemat ja toteutusmuodot, sekä suunnitella juhlaohjelmisto.

11 jäsentä yhteiskunnan eri aloilta on saanut kunnian päästä hallituksen jäseneksi. Vaikka tehtävä on arvovaltainen ja siitä saa rahallista korvausta, on osa hallituksen jäsenistä lintsannut suuresta määrästä kokouksia.

Valtioneuvoston kanslia päätti marraskuussa 2013, että juhlavuosihankkeen hallituksen kokouspalkkio on 350 euroa kuussa. Vaikka palkkio on nimetty päätöksessä kokouspalkkioksi, sen saaminen ei edellytä kokouksissa käymistä.

Palkkiota on maksettu jo vuoden 2014 alusta. Tähän mennessä kukin jäsen on ansainnut sitä noin 15 000 euron edestä.

Hallituksen kokouksia on järjestetty joulukuusta 2013 tämän vuoden maaliskuuhun mennessä 42 kappaletta.

Hallitukseen päässyt rap-musiikko Karri ”Paleface” Miettinen on ollut poissa yhteensä 23 kokouksesta.

Suuri määrä poissaoloja on kertynyt myös osalle muista jäsenistä. Sitran yliasiamies Mikko Kosonen on ollut poissa 16 kokouksesta, taiteilija Manuela Bosco 15 kokouksesta, piispa Irja Askola 14 kokouksesta ja vaatesuunnittelija Paola Suhonen 13 kokouksesta.

Tänä vuonna on järjestetty maaliskuun jälkeen kolme kokousta, joiden pöytäkirjoja ei ole vielä siirretty verkkoon.

Palkkiota maksetaan hallituksen toimikauden ajan tämän vuoden loppuun, joten kullekin hallituksen jäsenelle kertyy sitä kaikkiaan vajaat 17 000 euroa. Hallituksen puheenjohtajana toimivat valtiosihteerit hoitavat tehtäväänsä virkatyönä eivätkä saa palkkiota.

Ilta-Sanomien torstaina tavoittama Bosco kertoi, että hän on joutunut jättämään väliin kokouksia, koska hänelle on syntynyt kaksi lasta. Ensimmäinen syntyi vuonna 2014 ja toinen vuonna 2016.

Suomi 100 -hallituksen jäsenet:

piispa Irja Askola

taiteilija Manuela Bosco

professori Martti Häikiö

johtaja Leif Jakobsson

yliasiamies Mikko Kosonen

muusikko Karri "Paleface" Miettinen

päällikkö Riitta Pihlajamäki

muotoilija, yrittäjä Paola Suhonen

kunnanjohtaja Asta Tolonen

emerituspäätoimittaja, varapuheenjohtaja Janne Virkkunen

toimitusjohtaja Antti Zitting

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?