Kommentti: Perussuomalaisten kriisi voi huipentua tänään – halla-aholaiset päättävät puhdistuksesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Perussuomalaisten kriisi voi huipentua tänään – halla-aholaiset päättävät puhdistuksesta

Perussuomalaisten kriisin uusi huipennus koetaan iltapäivällä, ennustaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

4.8.2017 10:53

Timo Soini julkaisi torstaina plokissaan suomalaisen kirjallisuuden historiaan kuuluvan päivityksen. Kokonaisuudessaan se oli tällainen:

”? (otsikko)

Minun aikanani puolue kasvoi nollasta kolmenkymmenenseitsemän kansanedustajan hallituspuolueeksi. Sen jälkeen tuli vedenpaisumus, nyt kaikki kelluu.”

Punavihreissä piireissä on kauan pilkattu Soinin kirjoituksia siitä, että hän rikkoo lauseet lyhyiksi, jotta lähes lukutaidottomatkin ihailijat niitä ymmärtäisivät. Toisaalta Soinia syyteltiin komeiden, mutta oikeasti tyhjänpäiväisten ja sisällyksettömien sloganien lanseeramisesta. Vihreiden Vihreä Lanka -lehti jopa kehitti Soini-tekstiä automaattisesti suoltavan plokinaattorin. Aiheetonta ivaa.

Kuinka väärässä kriitikot olivatkaan. Soinin torstainen päivitys osoittaa syvän taiteellisen pyrkimyksen. Soini rinnastaa oman poliittisen historiansa raamatulliseen vedenpaisumukseen muutamalla onnistuneella rivillä. Teksti päättyy suorastaan eksistentialistiseen tyhjyyden ja menetyksen kokemukseen: ”Nyt kaikki kelluu”.

Ehkä siinä on uusi alku. Ulkoministeri Soinilla on kykyä ja sanomisen tarvetta. Kohta hänellä saattaa olla siihen myös aikaa.

Timo Soinin tiukka tilanne antaa ainesta hänen sanataiteensa roihulle.­

Puhdistus, joka satuttaa vain henkisesti

Soinin monitulkintainen teksti on sekava alku perussuomalaisten suurelle perjantaille.

Jos Soinin purkausta tarkastellaan tylsemmässä arkipolitiikan kontekstissa se liittynee siihen, että hänen entinen puolueensa valmistautuu tänään puhdistamaan rivejään.

Lähtölistalla saattavat olla europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner ja Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Raimo Vistbacka. Heidän syntinsä on epäilys soinilaisuudesta. Vistbacka sattuu olemaan myös perussuomalaisten ensimmäinen puheenjohtaja, josta nuoret halla-aholaiset eivät tosin ole edes kuulleet.

SMP:n Raimo Vistbacka ja Timo Soini 1990-luvun alussa. Vennamolaista perinnettä häädetään nyt perussuomalaisista.­

Suomalaisissa poliittisissa puhdistuksissa on se epäkäytännöllinen puoli, että puhdistetut eivät siirry siististi metsähautaan Stalinin Venäjän tapaan. Päin vastoin, he voivat puhdistuksen jälkeenkin tietää ja tehdä liikaa. Perussuomalaisten tukisäätiötä johtava Vistbacka erityisesti.

Vennamon malli vanhentui

Joka tapauksessa. Taistelun perustamistaan perussuomalaisista Soini ja Vistbacka ovat hävinneet. Soinia todennäköisesti syö varsinkin hänen puolueeseensa värväämänsä entisen pettyneen perusdemarin ”työmies” Matti Putkosen peli. Vanha ay-jyrä Putkonen riitaantui Soinin kanssa ja lähti Jussi Halla-ahon kelkkaan. Se saattoi olla viimeinen varmistus Halla-ahon puolueen valtaukselle. Putkonen olikin Soinia ovelampi.

Soini ja Vistbacka ovat tunnetusti Veikko Vennamon SMP:n miehiä. Vennamon sieltä täältä aineksia napannut populismi oli varsin vaaratonta touhua, jossa kansakunnan unohdetut pääsivät vähän päästämään paineitaan. Soini kehitti siitä 2000-luvun version.

Halla-aho edustaa kansainvälistä oikeistopopulismia. Se olisi varmasti rantautunut Suomeen, vaikka Soini ei Halla-aholle olisi puolueessa tilaa antanutkaan. Se kun on rantautunut kaikkialle muuallekin. Lopulta kotikutoinen populismi jäi kansainvälisen version murjomaksi, mikä taisi olla vääjäämätöntä.

Halla-ahon yksinkertainen, kylmä jyräys yllätti poliittisista taidoistaan itsevarman Soinin. Soini muutti suomalaista puolue-elämää, mutta kun se muuttui tarpeeksi, hänen omakin pelikirjansa vanheni.

Halla-ahon perussuomalaiset päättävät mahdollisen puhdistuksen lisäksi tänään perjantaina myös puolueen presidenttiehdokkaasta. Halla-aholle olisi aiemmin kelvannut Sauli Niinistö, mutta viimeisimmän hallituskriisin yhteydessä Niinistö sanoi Halla-ahosta Halla-ahon mielestä aika ilkeästi. Se siitä sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?