USA:n pakotteet saattavat iskeä Venäjän kaasuputkeen

Julkaistu:

Yhdysvaltain uudet pakotteet voivat iskeä myös Venäjän kaasuputkeen, mutta Saksa puolustaa sitä.
Yhdysvaltain uudet talouspakotteet iskevät Venäjän energiantuotantoon. Näin Venäjää halutaan rangaista sen väitetystä sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin.

Yksi mahdollisista kohteista on Nord Stream 2 -kaasuputki, joka on tarkoitus rakentaa Venäjältä Saksaan. EU on takajaloillaan asiasta ja uhannut Yhdysvaltoja vastatoimilla. Se johti näiden kohtien ”vesittämiseen”. Presidentti Donald Trumpin pitäisi ainakin etukäteen neuvotella asiasta EU-liittolaisten kanssa. Nyt odotetaan mitä tapahtuu.


Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen arvioi putken toteutuvan.

– Vaikea kuvitella, että se pysähtyisi, kun eurooppalainen voimatekijä Saksa ajaa asiaa eteenpäin. Eikä se näe hankkeen ulkopoliittista ulottuvuutta ongelmana itselleen tai Euroopalle. Se toteutuu, jos jotain järisyttävää ei tapahdu, Tynkkynen arvioi.

Toisaalta hän muistuttaa Nord Streamin sisarhankkeen South Streamin kohtalosta. Mustanmeren ali kulkevaksi suunniteltu putki joutui vastatuuleen Ukrainan sodan vuoksi. Venäjä pysäytti projektin itse kasvonsa pelastaakseen.


Eurooppalaisten Nord Stream 2 hankkeeseen osallistuvien yhtiöiden kannalta vaara on, se, että ne joutuisivat pakotteiden kohteiksi muissakin toimissa.

– Jos niiden rahoitus vaarantuisi, se on iso kysymys.

Venäjältä kuuluu väitteitä, että Yhdysvallat pyrkii sabotoimalla putkihanketta hankkimaan markkinoita omalle nesteytetylle maakaasulleen (LNG).

– Yhdysvaltojen kapasiteetti viedä LNG:tä on tällä hetkellä hyvin pieni. En näe tässä suoraa yhteyttä, Tynkkynen sanoo.

Hänen mukaansa yhdysvaltalaisten kannattaa viedä nesteytettyä maakaasua ennemmin Aasian markkinoille, joilla siitä saa paremman hinnan.

Professori Pekka Sutelan mukaan pakotteiden vaikutusta putkeen on lähes mahdoton ennustaa oikeudellisten ongelmien vuoksi. On epäselvää, miten yhdysvaltalaista lainsäädäntöä voidaan pistää EU:n alueella toimeen. Lisäksi itse juristivaltaisessa Yhdysvalloissa lakitekstit ovat pitkiä ja monitulkintaisia ja usein asioista joudutaan odottamaan ennakkopäätöksiä.

– Oikea vastaus on, että sitä emme tiedä, Sutela sanoo putken kohtalosta.

Hänen mielestään nyt tehdyt päätökset eivät ole Venäjän kannalta kovin uhkaavia.

– Jos olisin venäläinen, en pitäisi näitä toimia kuolemanvakavia.

Sutelan mukaan Venäjälle aiemmin Ukrainan sodan vuoksi tehdyt pakotepäätökset voivat osoittautua vielä hankalimmiksi. Länsi-Venäjän öljykenttiä on kehitetty länsimaisen tekniikan varassa. Tuotantoa pitäisi nyt siirtää arktiselle alueelle ja Kauko-Itään, mitä teknologiarajoitukset haittaava.

– Jossain vaiheessa, ilmeisesti aika pian, tuotanto alkaa kääntyä laskuun joka voi olla jyrkkä, Sutela sanoo.

Faktat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti keskiviikkona kongressin määräämät uudet Venäjä-pakotteet. Hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa, vaikka pakotteiden syy on Venäjän väitetty sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin Trumpin hyväksi.

Pakotteet voivat vaikeuttaa uuden Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamista Venäjältä Saksaan. Se tulisi jo toimivan Nord Stream -putken viereen. Sekä vanhaan että uuteen hankkeeseen kuuluu kaksi putkilinjaa.

Baltian maissa ja Puolassa putken rakentamista on vastustettu turvallisuuspolitiikkaan vedoten. Saksa pitää kuitenkin hanketta puhtaasti taloudellisena ja EU on uhannut Yhdysvaltoja vastatoimilla, jos uudet pakotteet sotkevat unionin energiapolitiikkaa.

Nord Streamin takana on venäläinen Gazprom. Viisi eurooppalaista suurta energiayhtiötä ranskalainen Engie, itävaltalainen OMV, hollantilais-brittiläinen Shell sekä saksalaiset Uniper ja Wintershall rahoittavat uutta putkea. Pakotteet voisivat satuttaa myös mukana olevia yhtiöitä.