– Tilanne on minun osaltani auki ja odottelen, mitä suuret herrat viisaudessaan päättää, perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Raimo Vistbacka tyytyy kommentoimaan erotusuhkaansa.
Perussuomalaisten puoluehallituksen on tänään perjantaina määrä kokoontua päättämään, onko puolueessa edelleen tarvetta uusille potkuille.
Epäiltynä on muutamia puolueen keskeisiä toimijoita ja syytenimike on ”tuen ilmaisu puolueesta loikanneille tahoille”. Puoluehallituksen listalle joutuneita uhkaa puolueesta erottaminen.
Myös Raimo Vistbackan kohtalo on tämänpäiväisen kokouksen asialistalla. Vistbacka ei kuitenkaan ole kuka tahansa perussuomalainen. Paitsi että hän oli mukana perustamassa puoluetta, toimi hän puolueen ensimmäisenä puheenjohtajana ja kaksi ensimmäistä kautta sen ainoana kansanedustajana.
Vistbacka kertoo kuulleensa, että puoluejohdon erotusuhan alla saattaisi olla myös europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (ps). Ruohonen-Lerner kertoi pian suurloikkausten jälkeen, että liittyisi Uusi vaihtoehto -ryhmään, jos olisi edelleen kansanedustaja.
Hän kertoi kuitenkin istuvansa europarlamentissa kuluvan kauden loppuun asti.
Halla-aho kertoi jo kesäkuussa joutuvansa keskustelemaan jatkosta Ruohonen-Lernerin kanssa.
Halla-aho toteutti ensimmäiset joukkopotkut pian valintansa jälkeen. Tuolloin perussuomalaisista saivat lähteä kaikki Uusi vaihtoehto -ryhmään siirtyneet kansanedustajat.
Vistbackan itsensä mukaan epäilyissä on selkeästi vain kyse yrityksestä savustaa hänet ulos puolueesta. Ex-puheenjohtaja Timo Soinin jälkeen on hänen vuoronsa.
Vistbacka kertookin hämmästyneensä puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon taannoin Etelä-Pohjanmaan piireille lähettämästä paimenkirjeestä, jossa hän arvioi Vistbackan lojaalisuutta puolueelle.
Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen kuitenkin kiistää Vistbackan väitteet.
– Kaikki haluavat tietää sen, onko hän todella tässä joukossa mukana, vai onko hän vain potkimassa palloa omaan maaliin, Putkonen sanoo.
– Jo silloin kun (Vistbacka) oli puolueen puheenjohtaja niin puolueesta lähti heti kuin leppäkeihäs, jos antoi julkisesti moitteita omalle puolueelle ja tuki toista puoluetta, hän sanoo.
Halla-ahon mukaan Vistbackaan kohdistuvat epäilyt liittyvät juuri tällaisiin ”julkilausumiin, joita hän oli puolueesta antanut”.
Vistbacka kertoi kesäkuussa julkisuudessa muun muassa, ettei hänen johtamallaan perussuomalaisten tukisäätiöllä ole halua tukea Halla-ahon johtamaa puoluetta. Sen sijaan hän kertoi selvittävänsä, voisiko säätiö tukea puolueesta loikannutta Uusi vaihtoehtoa.
Tukisäätiö omistaa kalliin puoluetoimiston, jossa perussuomalaiset on vuokralla.
Myöhemmin Vistbacka hyökkäsi mediaa vastaan väittäen, että hänen sanomisiaan on tulkittu väärin etenkin tukisäätiöön liittyvissä kommenteissa.
Perussuomalaisten johto onkin jälkikäteen vaatinut epäiltyjä oikaisemaan sanomisiaan julkisuudessa.
Puoluetoimistolta lähtikin hiljattain selvityspyyntö muutamille puoluejäsenille heidän julkisuudessa lausumistaan kommenteista, jotka voidaan tulkita tuenosoituksiksi loikkareille. Selvitystä vaaditaan myös Vistbackalta.
Perjantain puoluehallituksessa käytäneen keskustelua siitä, kuinka tyydyttäviä epäiltyjen vastaukset ovat.
Vistbacka kertoo uskovansa, että kysymys hänen lojaalisuudestaan lähti liikkeelle omasta piiristä.
– On minunkin erottamistani vaadittu valtuutettujen taholta, mutta se on puoluehallituksen asia, Vistbacka sanoo.
Halla-ahon valinnan jälkeen paine ”soinilaiseksi” tulkittua Vistbackaa kohtaan on kasvanut.
Timo Soinin luottomiehenäkin tunnettu Vistbacka kertoo edelleen käyneensä Soinin kanssa keskusteluja tilanteesta.
Eikä ole myöskään mikään salaisuus, että Vistbacka tuki kesäkuussa Soinin suosikkia Sampo Terhoa puolueen puheenjohtajaksi.
Välejään Halla-ahoon hän kuvailee asiallisiksi.
– En ole Halla-ahon kanssa ollut oikein koskaan missään tekemisissä, enkä tunne häntä sen paremmin.
Halla-ahon isä on lähtöisin kivenheiton päästä Vistbackan talolta Alajärvellä.
– Hän viettää täällä jonkin verran aikaa, mutta ei ole koskaan tullut täällä käymään, Vistbacka sanoo.
Perussuomalaiset ei hänen mukaansa ole enää sama puolue, jota hän oli 1990-luvulla mukana perustamassa.
– Aika näyttää. Ainoa asia, joka mietityttää, on yhteistyö ruotsidemokraattien kanssa.
Hänen mukaansa voisi aavistella, että yhteistyö veisi puoluetta äärioikeistolaisempaan suuntaan.
Mahdollista siirtymistään Siniseen tulevaisuuteen hän ei halua kommentoida.
– Olen jo niin vanha mies, ettei minua varmasti enää tarvitakaan, Vistbacka sanoo.