Lentokone lensi lintutilan yli Teuvalla – hetkeä myöhemmin paljastui 1 300 kalkkunan joukkokuolema

Julkaistu:

Kalkkunatuottaja epäilee, että linnut olivat säikähtäneet lentokonetta.
Kalkkunatuottaja Tarja Uusitalo kohtasi karun yllätyksen, kun hän meni keskiviikkona tarkistamaan lintujensa tilaa Teuvalla Etelä-Pohjanmaalla. Uusitalo oli nähnyt tietokoneesta, että vesimäärät kukkojen ja kanojen puolilla olivat yllättäen samat, vaikka kukkojen puolella vesimäärän tulisi olla suurempi.

– Oletin, että kanapuolella oli joku vesivahinko. Lähdin kello 12 jälkeen katsomaan tilannetta. Kanapuolella kaikki oli hyvin, mutta kukkopuolella oli iso kasa raatoja, iso keko nurkassa, Uusitalo kertoo.

– Linnut olivat neljässä kerroksessa, joista päällimmäisenä olleet olivat hengissä.

Uusitalon mukaan noin 1 300 lintua kuoli. Yhteensä hänellä on 12 000 lintua, kanapuolella puolet ja kukkopuolella puolet.

Uusitalo arvioi lintujen joukkokuoleman taloudellisen tappion olevan noin 30 000 euron luokkaa.

– Tämä on shokkimäärä. Ei tällaista ole ikinä tapahtunut.

”Ne lähtevät rynnimään”

Kun kalkkunoiden kuolema paljastui, Uusitalon poika kertoi nähneensä lentokoneen kello 11–11.30 aikaan. Pojan mukaan lentokone oli lentänyt pellon yli kohti kalkkunahallia. Silloin poika ei kuitenkaan kiinnittänyt koneeseen sen enempää huomiota.

Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina kertoo, että matalalla lentävän lentokoneen ääni tai muu yllättävä, äkillinen ääni voi aiheuttaa siipikarjassa paniikin.

– Nehän eivät ymmärrä, mistä se yllättävä ääni tulee ja ne lähtevät rynnimään johonkin, yleensä samaan suuntaan. Siinä tapahtuu tällainen tallaantumisilmiö.

Haminan mukaan siipikarja-alalla työskentelevät tietävät tapauksia, joissa paniikki lintujen keskuudessa on aiheuttanut kuolemia. Yleensä kyse on ollut pienemmän kokoluokan tapahtumista.

Teuvan lintukuolemista uutisoi ensimmäisenä Ilkka.