Päivi Lipposen palkka herättää kysymyksiä – 1 800 € menestyvän firman toimitusjohtajan työstä

Julkaistu:

Menestyvää firmaa johtavan Päivi Lipposen palkaksi päätettiin vain 1 800 euroa. Saman verran voi tienata ja silti säilyttää ex-kansanedustajan täyden sopeutumiseläkkeen.
Ex-kansanedustaja Päivi Lipposen (sd) sopeutumiseläke on aiheuttanut ankaraa julkista kritiikkiä.

Samaan aikaan kun 50-vuotias Lipponen on nostanut kansanedustajien työttömyysturvaksi tarkoitettua sopeutumiseläkettä, hän on toiminut toimitusjohtajana kovaa liiketulosta takoneessa aviomiehensä, ex-pääministeri Paavo Lipposen (sd) konsulttifirmassa Cosmopolis Oy:ssä.

Cosmopolis Oy toimitti Patentti- ja rekisterihallitukselle vuonna 2015 firman hallituksen pöytäkirjan, jossa kerrotaan, että Päivi Lipposen palkka on 1 800 euroa kuukaudessa.

Summa on vähäinen toimitusjohtajan palkaksi loistavasti menestyneessä firmassa. Cosmopolis teki vuonna 2016 liikevaihtoa yli 320 000 euroa ja tulosta yli 150 000 euroa. Jakokelpoista omaa pääomaa yhtiössä oli 270 000 euroa.

Lipposen kuukausipalkaksi ilmoitettu 1 800 euroa vastaa varsin tarkasti maksimisummaa, jonka hän voi tienata saaden samalla täyden sopeutumiseläkkeen.

Kevan Ilta-Sanomille toimittaman laskelman mukaan vuosina 2007–2015 eduskunnassa olleen Lipposen kuukauden sopeutumiseläke olisi 2 048 euroa, ja hän voisi tienata sen päälle 1 792 euroa. Yli 1 792 euron menevät ansiot vähennettäisiin sopeutumiseläkkeestä.

Sopeutumiseläke on tarkoitettu ex-kansanedustajille, jotka eivät työllisty työmarkkinoille. Kevasta kerrottiin IS:lle, että Lipponen nostaa yhä sopeutumiseläkettä. Suomen Uutiset kertoi ensimmäisenä sopeutumiseläkettä nostavan Lipposen toiminnasta kovaa tulosta tekevän Cosmopolis Oy:n toimitusjohtajana.

Päivi Lipponen on merkitty Eiran aikuislukion sivuilla kyseisen opinahjon historian ja yhteiskuntaopin opettajaksi.

Opetuksesta saatavat palkkatulot vähentävät sopeutumiseläkettä, jos Lipposen kuukausipalkka Cosmopolisista on yhä hallituksen pöytäkirjassa vuonna 2015 kerrottu 1 800 euroa.

Eiran aikuislukion rehtori Mauri Ronimus kertoo Ilta-Sanomille, että Päivi Lipponen on toiminut lukion sivutoimisena opettajana.

– Hän on tehnyt hyvin vähäisen määrän lukuvuosittain kursseja, Ronimus sanoi.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Päivi Lipposta kommentoimaan asiaa.

Päivitetty klo 16.21: Korjattu asiasta ensin kertoneen välineen nimi.