Kesäkuussa julkaistu amerikkalaisen Rand Corporation -tutkimuslaitoksen raportti nostaa esiin Suomen lähialueeseen liittyvän uhan,Venäjän vahvistuneet A2/AD-kyvyt.
Puolustustermi A2/AD tulee englannin sanoista anti-access/area denial ja se viittaa pyrkimykseen estää vihollisen pääsy tietylle alueelle tai muuten vaikeuttaa sen liikehdintää. A2/AD-yksiköihin kuuluu tyypillisesti ilmapuolustusta, rannikkopuolustusta ja muun muassa lyhyen tai keskipitkän kantaman ballistisia ohjuksia.
Venäjän ilmatorjuntaohjusten ja ballististen ohjusten kantaman muodostamat, niin sanotut ”A2/AD-kuplat”, yltävät syvälle Suomeen ja Etelä-Ruotsiin ja peittävät Baltian.
– Venäjä vahvistaa tehokkaasti A2/AD-kykyjään. Yhdysvaltain asevoimien suunnittelijoiden on otettava huomioon strateginen painajainen, jossa Venäjä estää yhteydet Keski-Euroopan maihin ja etenkin Baltian maihin kriisin aikana, kirjoitetaan Rand Corporationin NATO’s Northeastern Flank -raportissa.
Venäjän A2/AD-järjestelmiä Itämerellä.
Amerikkalaisen Center for Strategic and International Studies (CSIS) -tutkimuslaitoksen mukaan Venäjä on käyttänyt suuresti voimavarojaan kehittääkseen A2/AD-kykyjään ja sijoitellut ne tarkkaan maksimoidakseen niiden vaikutuksen.
”Jos Venäjä valtaisi saaren konfliktissa, se voisi sen ja Kaliningradin avulla hallita meriliikennettä itään ja pohjoiseen Itämerellä, eristää Baltian maat ja sulkea Suomen merireitit.
– Kriisin aikaan tämä vaikeuttaisi Naton kykyjä päästä tärkeille alueille kuten Baltiaan ja Puolaan, kerrotaan CSIS:n verkkosivuilla.
CSIS:n mukaan Natolla olisi Itämeren alueen puolustuksessa käytössä SM-6-ilmatorjuntaohjuksia. Lisäksi Saksassa on Patriot-ilmatorjuntaohjuksia.
Sotilasliitto Naton Euroopan-joukkojen ex-komentaja, kenraali Philip Breedlove kommentoi Venäjän A2/AD-alueita Euroopassa viime vuoden kesänä The National Interest -lehdessä.
– Meillä on välineitä, muttei tarpeeksi, eikä myöskään nopeutta A2/AD-kuplien tuhoamiseen. Se miten hyvin voimme siirtää voimiamme riippuu siitä, kuinka voimakkaasti pystyisimme iskemään A2/AD-yksiköitä vastaan, Breedlove sanoi.
NATO’s Northeastern Flank -raportin mukaan pitäisi valmistautua skenaarioon, jossa Suomen alueita käytettäisiin kriisissä.
– Valmistautuminen siihen mahdollisuuteen, että Yhdysvallat käyttäisi Suomen ilma-, maa- ja merialueita auttaisi keskittymään Venäjän A2/AD-kykyihin, joiden tarkoitus on estää Nato-vahvistuksia pääsemästä eturintamassa olevien liittolaisten luo.
Raportissa suositellaan myös, että Yhdysvaltain ilmavoimien pitäisi koettaa saada yhteisharjoituksia Suomen kanssa ja että pitäisi tehdä töitä Suomen saamiseksi Naton ilmaharjoituksiin, esimerkiksi Viron Ämarin lentotukikohtaan.
Suomi on hankkinut JASSM-risteilyohjuksia, joiden kantama on reilut 350 kilometriä. Raportissa otetaan esiin mahdollisuus, että Suomella olisi käytössään ohjuksen tehokkaampi versio, joka kantaa yli 900 kilometriin.
– Alueellinen pelote vahvistuisi, jos Suomi hankkisi JASSM-ER-ohjuksia.
Raportti korostaa myös Gotlannin saaren merkitystä ja sen keskeistä sijaintia Itämerellä.
– Jos Venäjä valtaisi saaren konfliktissa, se voisi sen ja Kaliningradin avulla hallita meriliikennettä itään ja pohjoiseen Itämerellä, eristää Baltian maat ja sulkea Suomen merireitit.
Yhdysvaltain ilmavoimat teetti NATO’s Northeastern Flank -raportin Rand Corporation -tutkimuslaitoksella.
Video:Suomen ympärillä järjestetään tänä vuonna mittavia sotaharjoituksia.
Ballistinen Iskander-M-ohjus sotaharjoituksessa viime marraskuussa.