Italiasta palannut suomalainen sairastui tuhkarokkoon – oli rokotettu jo lapsena

Julkaistu:

Italiasta palannut pirkanmaalainen on sairastunut tuhkarokkoon. Myös samassa seurueessa matkustaneilla henkilöillä on ilmaantunut oireita.
Pirkanmaalla asuva ihminen on sairastunut tuhkarokkoon Italian-matkan jälkeen, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Oireina oli kuumetta ja ihottumaa. Sairastunut on saanut tuhkarokkorokotteet lapsuudessaan.

Myös tuhkarokkoon sairastuneen kanssa samassa seurueessa matkustaneilla on ilmaantunut tulehdusoireita. Heistä otettujen tuhkarokkonäytteiden tulokset valmistuvat huomisen aikana.

Sairaanhoitopiirin mukaan todennäköisyys sille, että rokotetun ihmisen tuhkarokko tarttuu muihin ihmisiin, on hyvin pieni. Myös rokotetun ihmisen tartunnat ovat erittäin harvinaisia ja oireet lievempiä kuin rokottamattoman. Kaikki nyt sairastuneen seurueessa matkanneet aikuiset ovat rokotettuja tai sellaisia, jotka ovat sairastaneet tuhkarokon. Rokotus antaa suojan vaikeilta tautimuodoilta.

Euroopassa matkustavan kannattaa huolehtia rokotukset kuntoon

Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että tärkein tapa ehkäistä tuhkarokkotartunta on hyvä rokotussuoja, joka tarkoittaa kahta annosta tuhkarokkorokotetta eli MPR-rokotetta. Myös aiemmin tuhkarokon sairastaneet ovat suojassa taudilta.

Tuhkarokkoon sairastunut saa korkean kuumeen ja hengitystieoireita. Silmät voivat olla valonarat. Ihottuma alkaa muutaman vuorokauden kuluttua.

Tänä vuonna Itä-Savon sairaanhoitopiirissä on havaittu useita tautitapauksia. Tähän mennessä tartuntoja on kesä-heinäkuussa ollut alueella viisi. THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa on vuosittain muutamia tuhkarokkotapauksia. Poikkeus oli vuosi 2011, jolloin tapauksia havaittiin 27.

Euroopassa on tällä hetkellä useita maita, joissa esiintyy runsaasti tuhkarokkoa. Italiassa on todettu tänä vuonna tuhansia tuhkarokkotapauksia. Euroopassa matkustavien suomalaisten rokotussuojan tuhkarokkoa vastaan tulee olla kunnossa. Erityisessä sairastumisriskissä ovat rokottamattomat lapset. Tauti tarttuu erittäin herkästi.