Perussuomalaisten Vistbacka omasta puolueestaan: ”Ei mitään mahdollisuutta nousta Suomen suurimmaksi”

Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Raimo Vistbacka jaksaa edelleen uskoa Sinisten ja perussuomalaisten kompromissiin.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka puoluekokouksessa Jyväskylässä 10. kesäkuuta.

2.8.2017 11:26

Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Raimo Vistbacka ei usko Sinisen tulevaisuuden ja perussuomalaisten menestymisen mahdollisuuksiin yksin, ilman toistensa apua.

– Puolueella (perussuomalaiset) ei ole minun tulkintani mukaan mitään mahdollisuutta nousta Suomen suurimmaksi puolueeksi, niin kuin jotkut uhoavat, Vistbacka sanoo.

Yhtä vähän hän kertoo uskovansa Uusi vaihtoehdon mahdollisuuksiin menestyä ilman perussuomalaisia.

Helsingin Sanomien viimeisimmän gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus oli 6,8 prosentilla vasta kahdeksanneksi suurin. Sinistä vaihtoehtoa kannatti kyselyyn vastanneista 2,5 prosenttia.

Vistabacka kertookin edelleen uskovansa, että perussuomalaiset ja Uusi vaihtoehto voisivat vielä löytää toisena.

– Olen yrittänyt koko ajan pohtia ja keskustella eri tahojen kanssa, olisiko mahdollista saada aikaan jonkinlaista kompromissia, lihavaa tai laihaa, Vistbacka sanoo.

– Toivon, että nämä tahot löytäisivät jollakin tavalla toisensa ja ryhmittyvät palaisivat yhteen.

Tämän viestin hän kertoo myös esittäneensä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholle ja Etelä-Pohjanmaan piirihallitukselle viime sunnuntain kokouksessa.

– Oma henkilökohtainen käsitykseni on niiden keskustelujen perusteella, että hänkin (Halla-aho) näkisi sen jollakin tavoin järkevämpänä. Kuin että tulee kaksi sirpalepuoluetta puoluerekisteriin. Tämä on tällaisen vanhan huru-ukon mielipide, Vistbacka sanoo.

Vistbackan työ tahojen yhdistämiseksi alkaa kuitenkin vaikuttaa yhä selkeämmin taistelulta tuulimyllyjä vastaan.

Perussuomalaiset ja Uusi vaihtoehto näyttävät nimittäin ajautuneet kesän aikana yhä kauemmas toisistaan, eikä rauhaa ole näkyvissä.

Vistbacka lieneekin jäänyt melko yksin sovitteluyritystensä kanssa.

Vistbacka epäili, että häneltä on evätty pääsy jäsenluetteloon

Sovittelijana esittäytyvä Vistbacka kertoo kuitenkin yllättyneensä huomattuaan, ettei hänellä ollut kesäkuussa enää pääsyä perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin jäsenluetteloon.

– En tiedä onko evätty tarkoituksella vai ei, mutta minä en enää pääse tarkistamaan Etelä-Pohjanmaan piirin jäsenluetteloa, jotta näkisin, kuka on piirin jäsen. Aikaisemmin minulla on ollut siihen mahdollisuus, Vistbacka kertoo.

Hän kertoo kuulleensa, että sama tilanne olisi myös joissain muissa piireissä.

– Piirihallituksen kokouksessa 28.kesäkuuta oli sellainen tapaus, että piti saada tietää, oliko tietty henkilö jäsen vai ei niin itse en päässyt (jäsenluetteloon), mutta tieto välitettiin minulle, kun sain yhteyden puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsaloon.

Riikka Slunga-Poutsalo kiistää, että Vistbackalta olisi suljettu käyttöoikeudet luetteloon.

– Meillä on ollut heinäkuussa nettijäsenrekisterin puolella verkon osalta haasteita ja se on ollut heinäkuun ajan netin puolelta kiinni. Kaikki tarvittavat tiedot on saanut puoluetoimistolta käsin, jos on tarvinnut. Tässä ei ole kyseessä suurempaa dramatiikkaa, Slunga-Pitsalo sanoo.

Hänen mukaansa jäsenrekisteristä vastaava henkilö on myös ollut lomalla ja rekisterin päivitys käynnissä. Slunga-Poutsalo uskoo, että Vistbacka päässee jälleen luetteloon käsiksi taas tämän viikon aikana.

Vistbacka on Halla-ahon savustuslistalla

Vistbackan epäluulo omaa puoluettaan kohtaan ei kuitenkaan ole täysin tuulesta temmattu.

Sanomalehdet Ilkka ja Pohjalainen kirjoittivat viime viikon lopulla, että heidän haastattelemiensa perussuomalaisten mukaan Halla-aho pyrkii ”savustamaan” ulos jäseniään.

Epäilysten on nähty kohdistuvan etenkin Vistbackaan, joka tunnetaan Uusi vaihtoehto -ryhmään perussuomalaisista loikanneen Timo Soinin luottomiehenä.

Halla-ahon kerrottiin lähettäneen Vistbackan piirille ”paimenkirjeen”, jolla hän halusi selvittää, tukeeko se perussuomalaisia vai Sinistä tulevaisuutta. Hän myös muistutti perussuomalaisia, että sääntöjen mukaan puoluetta vahingoittava toiminta on peruste erottamiselle.

Eniten skismaa Vistbackan ja Halla-ahon välille ovat varmasti aiheuttaneet Vistbackan kommentit, joiden mukaan hän oli pohtinut PS-säätiön mahdollisuuksia tukea Uutta vaihtoehtoa.

Vistbacka kieltäytyy kertomasta IS:lle omaa mielipidettään Uusi vaihtoehto -ryhmästä. Hän ei ole oman kertomansa mukaan ollut ryhmän vetäjien kanssa missään tekemisissä.

– En suhtaudu tällä hetkellä mitenkään Uusi vaihtoehtoon, kun ei edes vielä tiedä, onko puoluetta tulossa vai ei, Vistbacka kiertelee.

Perussuomalaisista on myös kuulunut hiljattain vaatimuksia, joiden mukaan Vistbacka tulisi erottaa puolueesta.

– On minunkin erottamistani vaadittu valtuutettujen taholta, mutta se on puoluehallituksen asia. Minulla ei ole aikomusta erota mihinkään, Vistbacka vastaa vaatimuksiin.

Piirijohtajaa on kyselty muihin puolueisiin

Mikäli Vistbacka kuitenkin päädyttäisiin erottamaan, olisi hänelle itsensä mukaan kuitenkin kysyntää myös muissa puolueissa.

– Yhteydenottojen perusteella voisin sanoa jopa ihan rehellisesti, että monenlaisia tarjouksia on tullut. Olen yllättynyt siitä, että kelpaisin näköjään aika moneen puolueeseen laidasta laitaan, Vistbacka sanoo.

Hän kertoo, ettei ole harkinnut toiseen puolueeseen loikkaamista, mutta ei kuitenkaan suostu ottamaan kantaa siihen, liittyisikö hän Siniseen vaihtoehtoon kysyttäessä.

– Asun täällä periferiassa eläkkeellä. Olen niin vanha mies, olen kohta jossain paikassa, missä koiranputket kasvaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?