Kommentti: Sipilän hallituksesta tulee ihan pian rampa ankka - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sipilän hallituksesta tulee ihan pian rampa ankka

Julkaistu: 1.8.2017 13:35

Perussuomalaisista irronneen Uuden vaihtoehdon huono kannatus uhkaa rapauttaa hallituksen toimintakyvyn syksyllä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Sininen tulevaisuus. Huonoin nimi joka on Suomessa koskaan puolueelle keksitty. Ja sen varassa on Juha Sipilän hallituksen tulevaisuus. Hyvältä näyttää?

Perussuomalaisten piirijohtajien (IS 1.8) mukaan puolueesta ei ole kovin suurta virtaa Uuteen vaihtoehtoon, jonka parikymmentä puolueen ex-kansanedustajaa perusti ex-puheenjohtaja Timo Soini mukanaan. Uudesta vaihtoehdosta pitäisi tulla se Sininen tulevaisuus -puolue.

Piirijohtajilla on tietysti oma lehmä ojassa, mutta samaan viittaavat myös kannatuskyselyt, joissa Uusi vaihtoehto/Sininen tulevaisuus on huonoimmillaan jäänyt alle prosentin. Sinisen tulevaisuuden tulevaisuus vaikuttaa lyhyeltä.

Se ei sinänsä ole ihme. Jussi Halla-ahon tultua valituksi nähtiin kumma näytelmä, jossa takit kääntyivät ja sanat syötiin mestaruusvauhtia. Timo Soinin uskollisimmatkin fanit kieriskelivät myötähäpeässä.

Juha Sipilä osti sian säkissä

Koko operaatio olisi ollut turha ilman pääministeri Sipilän ja tietysti kokoomusjohtaja Petteri Orpon siunausta. Syksy tulee pian ja Sipilälle alkaa selvitä, millaisen paketin tuli summamutikassa ostaneeksi.

Uuden vaihtoehdon kansanedustajien ja ministerien, joita on viisi, sähköpostissa ja somessa käy suhina. Entiset toverit perussuomalaisista ivaavat, herjaavat ja kuulemma jopa uhkailevat. Kun tarpeeksi haukutuksi tulee, harkinta sumenee.

Periaatteessa Uuden vaihtoehdon pitäisi olla Sipilän sylissä armonpaloja kerjäävä villakoira, joka tekee minkä tempun vain, jonka isäntä sattuu keksimään. Nyt yksittäisten kansanedustajienkin halu pelastaa tulevaisuutensa voi johtaa arvaamattomiin irtiottoihin.

Simon Elo, Sampo Terho ja Jussi Halla-aho perussuomalaisten kunnallisvaalivalvojaisissa keväällä 2017. Silloin vielä hymyiltiinkin keskenään.

Sote-paketti jäi alkukesästä perustuslakivaliokunnan myllytyksen jälkeen taas ihan auki. Sen käsittely tarjoaa mahdollisuuksia monenlaisiin profiilin nostoihin. Hallituksen pasmoja sotkee myös yllättävä talouskasvu. Kivat talousuutiset ovat mukavia, mutta uhkaavat hataraa kiky-viritystä, kun palkansaajien vaatimukset kasvavat. Kun hallitus on heikko, on paha pistää vastaan. Kun kikyä runnottiin, hallitus oli vielä vahva, mutta kuka niitä aikoja enää muistaa?

Juha Sipilän toivo on siinä, että kansa uskoisi talouskasvun olevan hänen hallituksensa ansioita, ei vain seurausta maailmantalouden elpymisestä. Kansa vain on hyvin arvaamaton ja epäluuloinen joukko. Ja se kasvukin voi taas äkkiä hävitä maailman epävakaisiin suhdanteisiin. Hallitus uhkaa jäädä rammaksi vesilinnuksi loppukaudekseen.

Mestari Soini tippui kanveesiin lopullisesti?

Timo Soini oli kymmenen vuotta suomalaisen poliittisen pelin hallitseva mestari, mutta nyt pahasti kanveesissa. Uuden vaihtoehdon eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Simon Elolla on virtaa, mutta kokemusta puuttuu. Soinin neuvoja tarvittaisiin, mutta tuleeko niitä?

Soini kadotti suunnan suomalaisen politiikan uudessa todellisuudessa, jonka hän itse loi. Vaikea uskoa, että takataskussa ei silti vielä joku kikka olisi.

Sen vuoksi Jussi Halla-aholla on hyvä halu ja kiire nuijia Uusi vaihtoehto maanrakoon. Tarpeeksi painetta lisäämättä osa uuvateista voi palata perussuomalaisiin, osa loikata muihin puolueisiin. Sitä peliä Sipilänkin pitää seurata nyt hiki oksalla, kun hallituksen enemmistö ei suuren suuri enää ole.

Halla-ahon toivo on kauhukuvissa

Halla-ahon perussuomalaisten kannatus on pysynyt kasassa yllättävänkin hyvin. Vajaalle kymmenelle prosentille äänestäjistä ainoa merkitsevä asia tuntuu olevan maahanmuuton vastustaminen.

Halla-aho ei halua laajentaa perussuomalaisten agendaa takaisin yleispuolueeksi. Suosion kasvattaminen vaatisi kuitenkin vuoden 2015 kaltaista pakolais- ja siirtolaisaaltoa, joka yllättäisi Euroopan ja jonka pitäisi yltää Suomeenkin. Edellisestäkin selvittiin säikähdyksellä.

Nyt Euroopan aidat ovat pitkästä aikaa korkeita ja Välimeri yhtä syvä kuin ennenkin. Halla-aho voi joutua odottamaan virittämiensä kauhukuvien toteutumista loputtomiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?