Kotimaa

Hallintojohtaja: Tämän takia Kiemunki sai potkut

Julkaistu:

Eduskunta-avustaja Terhi Kiemunki irtisanottiin ristiriidan takia. Hallintojohtaja kertoo IS:lle, miten päätös irtisanomisesta syntyi.
Kansanedustaja Lea Mäkipään (uv) eduskunta-avustaja Terhi Kiemunki irtisanottiin jo 14. heinäkuuta, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo Ilta-Sanomille. Kiemunki lopettaa tehtävässään 15. elokuuta.

– Irtisanomisen perusteena oli se, että kun edustaja Mäkipää siirtyi Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään. Tilanne oli se, että edustaja Mäkipää on hallitusta tukeva kansanedustaja ja hänen avustajansa on pitkään ollut nyt oppositioon siirtyneiden perussuomalaisten henkilö, Rauhio kertoo.

– Avustaja-edustaja-suhde edellyttää luottamusta. On käyttännössä mahdotonta, että oltaisiin eri puolilla, hän sanoo.

Avustajan irtisanomisen tekee eduskunnassa aina eduskunnan kaslia, ei kansanedustaja. Rauhio kuitenkin keskusteli asiasta Mäkipään kanssa asiasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hän (Mäkipää) on ilmaissut, että tämä on se tilanne, ja sitten olen käynyt neuvottelut Terhi Kiemungin kanssa, että mikä näkemys hänellä on, katsooko hän itse voivansa jatkaa. Näiden neuvottelujen jälkeen sitten tein tämän irtisanomispäätöksen, Rauhio kertoo.

Olisiko Kiemunki halunnut jatkaa tehtävässä?

– Jos hän olisi halunnut lopettaa, minä en olisi irtisanonut häntä, vaan hän olisi irtisanoutunut, Rauhio vastaa.

Voisiko hän nyt siirtyä jonkun perussuomalaisten kansanedustajan eduskunta-avustajaksi?

– Tottakai hän voi siirtyä. Ei tässä ole ollut sellaista, että Eduskunnan näkökulmasta olisi katsottu, että hän on sopimaton tai kelvoton hoitamaan tällaisia töitä, Rauhio kertoo.

Perussuomalaisten kansanedustajilla kuitenkin kaikilla on tällä hetkellä eduskunta-avustajat. Rauhion mukaan kansanedustajat eivät voi itse irtisanoa avustajiaan ja palkata uutta, vaan päätöksen tekee eduskunnan kanslia.

Kiemunki tuomittiin viime vuonna kiihottamisesta kansanryhmää vastaan blogikirjoituksesta, joka käsitteli islamia. Kiemunki erotettiin perussuomalaisista, mutta hän haki puolueen jäseneksi heti kun Jussi Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi.

Perussuomalaisten puoluehallitus ei ole kesäkuun puoluekokouksen jälkeen hyväksynyt uusia jäseniä, joten ainakaan vielä Kiemunki ei voi olla puolueen jäsen.

Ensimmäisenä Terhi Kiemungin irtisanomisesta kertoi Aamulehti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt