Tuet räjähtivät kasvuun: Kela tukee omistusasujia kymmenillä miljoonilla vuodessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuet räjähtivät kasvuun: Kela tukee omistusasujia kymmenillä miljoonilla vuodessa

Omistusasujille maksettiin viime vuonna yli 60 miljoonaa euroa asumistukia, joita saa myös asuntolainan korkoihin.

31.7.2017 20:43

Kela maksaa asumisen tukia miljoonia euroja kuussa omistusasunnoissa asuville pienituloisille.

Asumistuen lisäksi omistusasumisen menoja voidaan korvata myös toimeentulotuella. Yleistä asumistukea, eläkeläisen asumistukea ja perustoimeentuloa voi saada muun muassa asuntolainojen korkoihin, yhtiövastikkeeseen sekä vesimaksuihin ja lämmityskuluihin.

Vuonna 2016 Kela maksoi yleistä asumistukea omistusasunnoissa asuville kaikkiaan 40,1 miljoonaa euroa ja eläkkeensaajan asumistukea 21,7 miljoonaa euroa.

Yleisen asumistuen kohdalla summa on kasvanut rajusti. Vuonna 2014 yleistä asumistukea maksettiin omistusasuntojen menoihin 22,7 miljoonaa euroa. Eläkkeensaajan asumistuki omistusasujille oli 2014 reilut 20 miljoonaa euroa.

– Yleisen asumistuen maksaminen omistusasuntoihin on lisääntynyt viime vuosina. Mutta omistusasuntojen osuus kaikista saajaruokakunnista on pienentynyt, kun saajien määrä yleisesti on kasvanut vielä enemmän, Kelan tieto- ja viestintäyksikön pääsuunnittelija Heidi Kemppinen kertoi Ilta-Sanomille.

Yleistä asumistukea maksettiin kesäkuussa omistusasunnossa asuvalle 17 714 kotitaloudelle keskimäärin 175,21 euroa eli kaikkiaan 3,1 miljoonaa euroa.

Eläkkeensaajan asumistukea maksettiin taas kesäkuussa 16 597 omistusasuntoon. Etuus oli keskimäärin 108,59 euroa eli yhteensä 1,8 miljoonaa euroa.

Perustoimeentulotuen osalta ei ole mahdollista saada tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon sitä maksetaan omistusasuntojen asumiskustannuksiin. Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan maksatettavaksi tämän vuoden alussa.

Perustoimeentulotuen tilastorekisterissä ei ole täysin luotettavaa tietoa siitä, asuuko tuen saaja vuokra- vai omistusasunnossa.

Kela arvioi tilastojensa perusteella, kuinka paljon maksetusta perustoimeentulotuesta on kohdentunut omistusasunnon menoihin. Kelan arvion mukaan vajaat 4 700 omistusasunnossa asuvaa kotitaloutta sai kesäkuussa perustoimeentulotukea asumismenoihin keskimäärin 169,19 euroa eli kaikkiaan noin 795 000 euroa.

Kaikkiaan siis Kela maksoi kesäkuussa omistusasumisen kuluja yhteensä noin 5,7 miljoonaa euroa.

Kela maksoi kaikkiaan vuonna 2016 asumistukia yhteensä noin 1,9 miljardia euroa. Summa nousi edellisvuodesta 11 prosenttia. Asumistukia saaneissa kotitalouksissa asui lähes 860 000 ihmistä, eli 15 prosenttia Suomen väestöstä.

Kasvavien asumistukilukujen taustalla on viime vuosina muuttunut maan sosiaalinen tilanne.

– Yleisen asumistuen saajien lukumäärän kehitys on melko pitkälti seurannut perusturvalla olevien työttömien lukumäärän muutoksesta. Nämä lukumäärät ovat samassa suuruusluokassa: yleistä asumistukea saavia kotitalouksia on noin 270 000. Työttömien perusturvalla on noin 240 000 henkilöä, kirjoitti Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen Kelan tutkimusblogissa.

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?