Miros, 18, kuvasi taivaalle muodostuneen trombin – ”Oli se todella hienon näköinen”

rac

Julkaistu:

Sää
Trombin muodostumista edelsi kunnon rajuilma.
Akaassa, entisessä Toijalan kaupungissa sijaitsevassa rakennustarvikeliikkeessä työskentelevä Miros Orimus, 18, kuvasi työpaikan edustalla muodostuneen trombin. Orimus kertoo, että trombin muodostumista edelsi kunnon rajuilma.

– Ihan tajuton myrsky. Satoi solkenaan ja kaikki rännit menivät tukkoon – vettä tuli ihan kaatamalla. Tuuli niin kovaa, että varastohallin ovet räiskyivät. Kyllä pauketta piti, Orimus kuvailee.

Yhtäkkiä taivas alkoi kirkastumaan. Orimus ihmetteli äkillistä muutosta säässä yhdessä työkaverinsa kanssa, ennen kuin selitys äkilliselle kirkastumiselle löytyi.

– Katsottiin vähän ylemmäs ja siellä alkoivat pilvet mennä siihen tahtiin, etteivät ne ihan tuohon tahtiin normaalissa tuulessa mene. Siinä sitten muodostui trombi Rakennustarvikkeen yläpuolelle, Orimus sanoo.

– En ollut aiemmin nähnyt sellaista, oli se todella hienon näköinen.

”Sen jälkeen tuli heti aurinkoinen ilma”

Orimuksen mukaan trombi pysyi rakennustarvikeliikkeen yläpuolella useita minuutteja. Nuoren miehen mukaan trombi ei näyttänyt osuvan maahan, vaikka tuuli jatkui muuten voimakkaana.

Trombin jälkeen sää muuttui jälleen.

– Sen jälkeen tuli heti aurinkoinen ilma. Tummat pilvet lähtivät pois päin ja tuli hiostava ja lämmin ilma. Aika kova muodonvaihdos.

Ilmatieteen laitos on varoittanut rajuista ukonilmoista useilla paikkakunnilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Päivystävän meteorologin Jouko Korhosen mukaan ukkosrintama on hetki sitten kulkenut kolmostien suuntaisesti Hämeenlinnan lounaispuolelta Tampereen suuntaan. Muutamia salamaniskuja on havaittu myös Etelä-Pohjanmaalla ja Vaasan pohjoispuolella.

Ilmatieteen laitokselle ei trombihavaintoa ole tullut, joskin Korhosen mukaan sellaisen muodostuminen on erittäin mahdollista.

– Se on hyvin mahdollista, siellä on ukkosnauha Kanta-Hämeestä Tampereen yli Etelä-Pohjanmaan suuntaan. Se on sieltä Keski-Suomeen ja Pohjanmaan suuntaan matkalla.

Onko salamointi ja puuskainen tuuli vaikuttanut päivääsi? Lähetä kuva kännykästä MMS-viestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti) tai oheisella nettilomakkeella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt