Hulppeiden häiden etkoilla sattui pöyristyttävä tilanne, joka johti koko avioliiton perumiseen – papit ja pitopalveluyrittäjät avautuvat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hulppeiden häiden etkoilla sattui pöyristyttävä tilanne, joka johti koko avioliiton perumiseen – papit ja pitopalveluyrittäjät avautuvat

– Pihalla odotti kaaso, joka kertoi, että häät on nyt peruttu, mutta lahjat voidaan kyllä ottaa, mies kertoo.

31.7.2017 9:30

Kolmen viime vuoden aikana Suomessa on solmittu vuosittain noin 24 000 avioliittoa, kertoo Tilastokeskus. Määrä on laskenut tasaisesti vuosikymmenen aikana.

Myös avioituvuus, eli avioliiton solmineet suhteessa niihin, jotka voisivat mennä naimisiin, on alentunut lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 2008 lähtien.

Vuonna 2016 ensimmäisen kerran avioituneiden naisten ja miesten keski-iän nousu jatkui. Ensimmäisen kerran avioliiton solmineiden naisten keski-ikä oli 31,4 ja miesten 33,7 vuotta. Vuoden 2016 avioeronneisuuden mukaan ensimmäinen avioliitto päättyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä.

Vaikka se onkin harvinaista, toisinaan käy myös niin, että huolella valmistellut häät perutaan viime hetkellä ennen avioitumista.

Parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta kertoo työssään kohdanneensa tapauksia, joissa häät on peruttu ennen kuin niitä on ehditty pitääkään. Äkkiperumisten taustat vaihtelevat.

– Osa miehistä ja naisista on aikamoisia myötäilijöitä. He eivät haluta loukata ketään, mutta samalla oma mieli jää taka-alalle. Joskus on kiirekin, kaikki kaverit menevät ympäriltä naimisiin. Ja pelottaahan se. Ihmiset maalailevat kaikenlaisia kuvia siitä, että elämä suurin piirtein loppuu papin aameneen. Toisinaan taustalla voi kummitella sitoutumisen vaikeus.

 Kolmen kuukauden kuluttua nainen ilmoitti, että kaikki on kunnossa, hän tulee hääpalaveriin uuden miehen kanssa. Siinä oli aika päättäväinen morsian.

– Usein eroseminaareissa mietitään, miksi ylipäätään menin naimisiin. Toisinaan taustalla on, ei niin tietoisesti ajateltuna, ratkaisuyritys parisuhteen hankalaan tilanteeseen. Yritetään mennä jotenkin eteenpäin. Lopulta kyse on siitä, kuinka rehellinen itselleen ja toiselle voi olla.

Nykyään moni varaa pitopalvelun jo vuotta tai kahta ennen häitä. Siksi perumisetkin tulevat useita kuukausia ennen häitä, kertoo pitopalveluyrittäjä.

– Häitä on peruttu niin hyvissä ajoin, ettei ongelmia ole tullut. Meillä lopullinen henkilömäärä vahvistetaan kuukautta aiemmin.

Syitä häiden perumiseen voi olla monia, yrittäjä kertoo. Aina ne eivät kuitenkaan kantaudu pitopalvelujen korviin asti.

– Luulen, että niissä tapauksissa on varmaan tullut ero. Ainakin yhdessä tapauksessa lusikat menivät jakoon eikä yhteinen taival jatkunut.

 Sitten kun kyselin, että miten juhlasuunnitelmat edistyy ja onhan kaikki kunnossa, niin tulikin viesti, että häitä ei tule. Mies lähti.

Etelä-Suomessa toimivalle pitopalveluyrittäjälle häiden peruutuksia tulee keskimäärin 3–4 vuosittain. Yleensä peruminen tehdään hyvissä ajoin, eikä alttarilta karata.

– Joskus perutaan rahan takia tai muuttuneen elämäntilanteen takia. Tulee lapsia tai työttömyyttä. Paljon on myös heitä, jotka ovat ehtineet erota ennen juhlia.

1. Uusi sulhanen äkkiä tilalle

Yrittäjä muistaa erikoisen tapauksen viiden vuoden takaa. Nainen oli varannut häänsä jo pari vuotta aiemmin, mutta ilmoitti yllättäen sähköpostilla, että mies lähti menemään.

– Älä kuitenkaan peruuta päivää, yrittäjä muistaa naisen kirjoittaneen.

– Olin sillä tavalla, että selvä. Kolmen kuukauden kuluttua nainen ilmoitti, että kaikki on kunnossa, hän tulee hääpalaveriin uuden miehen kanssa. Häät pidettiin. Siinä oli aika päättäväinen morsian, hän lisää.

2. Juhannuspäivästä tulikin vapaa

Häiden peruuntuminen on hääparille ja vieraille kiusallista, mutta joskus pitopalveluyrittäjä pääsee peruuntumisen tullessa huokaisemaan helpotuksesta.

Eräs yrittäjä kertoo tänä kesänä sattuneesta tapauksesta, jossa häät peruuntuivat vain kuukautta ennen suurta päivää.

– Menut oli jo lyöty lukkoon ja häät suunniteltu todella pitkälle, mutta sitten toinen puolisoista oli lähtenyt eri teille ennen häitä, mikä on tietysti hyvä juttu: parempi niin kuin heti häiden jälkeen, hän sanoo.

Hääjuhlaa oli ollut tarkoitus viettää juhannuspäivänä. Tämä oli saanut pitopalvelun työntekijät hieman harmittelemaan, sillä yleensä juhannus on kesän ainoa vapaa viikonloppu.

– Sitten kun kyselin, että miten juhlasuunnitelmat edistyy ja onhan kaikki kunnossa, niin tulikin viesti, että häitä ei tule. Mies lähti, yrittäjä muistelee.

Huomattavasti useammin häät on peruttu taloudellisista syistä.

– Usein jos budjetti menee jossain muussa kohdassa yli, niin sitten tingitään ruoassa.

3. Elämä muuttui etkoilla

Joskus häiden peruuntuminen ei yllätä ainoastaan pitopalvelua, vaan koko paikkakunnan. Näin kävi Ilta-Sanomien haastattelemalle keskisuomalaiselle miehelle, joka oli kutsuttu vaimoineen tutun yrittäjän häihin 1980-luvun lopulla.

Niistä piti tulla isot häät, joista oli puhuttu jo pitkään. Vieraita oli tulossa 200–300. Hääparin sukulaisten lisäksi paikalle oli kutsuttu yrittäjiä, poliitikkoja ja muita paikallisia merkkihenkilöitä. Juhlapaikaksi sulhanen oli varannut ison ja hulppean hotellin Etelä-Suomesta.

– Emme päässeet juhliin muiden menojen takia, mutta hankimme lahjan ja olimme tuomassa sitä hotelliin. Pihalla odotti kaaso, joka kertoi, että häät on nyt peruttu, mutta lahjat voidaan kyllä ottaa, mies nauraa.

– Siinä oli käynyt niin, että edellisiltana järjestetyillä etkoilla hääpari oli ottanut väkivaltaisesti yhteen ja molemmilla oli silmät mustana. Se oli tasaväkinen pari, mies lisää.

Hänen mukaansa muutkin häävieraat olivat hotellilla kulmat kurtussa. Riemun tunnelmaa ei ollut. Osa vieraistakin oli selvästi ollut etkoilla ja tiesi missä mennään.

Mies kertoo kuulleensa myöhemmin, että myös kirkon ovessa luki häiden peruuntumisesta kuin Lutherin teeseinä. Miehen mukaan niitä ei tullut myöhemminkään, vaan pian häiden jälkeen sulhanen muutti sekä nimensä että pois paikkakunnalta. Morsian puolestaan on nykyisin onnellisesti naimisissa.

– Varmasti miestä vähän nolotti, mutta oli hän muutenkin räväkkä persoona. Jotain yllättävää osasi odottaakin, häävieras muistelee.

Häälahjaksi hankittu Aalto-maljakko sen sijaan koristaa edelleenkin pariskunnan kotia.

– Siitä on saatu hyviä keskusteluja aikaiseksi vieraiden kanssa, mies hekottaa.

4. Sulhanen tuli tippaletku kädessä

Yrittäjä muistaa myös toisen erikoisen tapauksen. Tällä kertaa häiden peruuntuminen oli vain lähellä.

– Morsian soitti juhlapäivän aamuna ja kertoi, että sulhanen on joutunut yöllä umpisuolileikkaukseen. Siinä mietittiin, että pidetäänkö juhlat vai ei, juhlatarjoilusta vastannut mies kertoo.

– Ajateltiin, että turha tätä on tässä vaiheessa perua. Sulhanen tuli hoitajan kanssa pyörätuolilla, tippaletku kädessä. Vihkiminen hoidettiin ja hoitaja työnteli sulhasta häävalssin tahdissa. Tästä on jo kymmenen vuotta aikaa.

Yrittäjä toteaa, että häiden perumisen kynnys on korkea. Harva lähtee häärumbaan, ellei naimisiin meno ole vuorenvarmaa.

5. Pappi kuuli vasta harjoitusten alla

Hieman yllättäen vihkimisestä vastaava pappi ei useinkaan ole ensimmäisten joukossa kuulemassa, kun häiden peruuntumisesta kerrotaan. Eräs evankelis-luterilaisen kirkon pastori kertoo Ilta-Sanomille, että eräs häiden peruuntuminen on jäänyt mieleen.

– Kirkko on varattu jo aikapäivää sitten, mutta alan selvittää vihkimistä ja harjoituksia hääparin kanssa vasta kuukautta tai paria ennen häitä. Muistan soittaneeni kerran yhdelle kundille ja kysyneeni tästä asiasta. Hän menikin ihan hiljaiseksi, pappi kertoo.

– Kyllä tässä nyt kävi niin, että ei mennäkään naimisiin. Morsian ei ollut siihen valmis. Minä sanoin, että asia kunnossa, pappi jatkaa.

Papille jäi hieman epäselväksi, mikä päätökseen johti, mutta se oli sulhaselle selvästi kova paikka.

– Hän oli ilmeisesti nähnyt heidän suhteensa toisin. Sanoin hänelle vielä, että jos on tarvetta jutella jonkun kanssa, niin minulle voi sitten soitella. Nämä ovat usein kipeitä aiheita, josta ei mielellään heitetä mitään small talkia.

6. Pitopalveluyrittäjä arvasi, että jotain oli pielessä

Eräs Ilta-Sanomien haastattelema pitopalveluyrittäjä joutui selvittämään oikein urakalla, pidetäänkö häitä vai ei. Morsian oli unohtanut ilmoittaa hänelle asiasta, joka paljastui pitopalveluyrittäjälle vain kahta viikkoa ennen juhlia.

– Tämä tapahtui pari vuotta sitten. Kaikki oli jo hoidettu valmiiksi. Aloin miettimään, että nyt on jotain häikkää kun hääparista ei kuulunut mitään.

– Hääparin kattilat olivat menneet jakoon, yrittäjä kertoo.

Hän arvelee, että tapauksessa oli kyse sekä morsiamen unohtamisesta ja siitä, että tapaus nolotti morsianta.

– Morsian sitten pahoitteli ja totesin, että eihän tässä mitään. Sainpahan sentään vapaan viikonlopun.

7. Itkuinen morsian soitti kuukausi ennen häitä

Viime kesänä sattui tapaus, jossa kuukausi ennen häitä pitopalveluyrittäjän puhelimeen tuli soitto itkuiselta morsiamelta.

– Hän itki ja oli vihainen. Pariskunnan välillä asiat menivät niin, että he eivät menekään naimisiin. Rivien välistä luin, että asiaan liittyi uskottomuutta.

– Olin ymmärtäväinen, ei siinä oikein muuta voi. Tällainen on kuitenkin todella harvinaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?