Putinin adjutantin toiminta herätti kysymyksen: oliko ydinasesalkku mukana terassilla Punkaharjulla? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Putinin adjutantin toiminta herätti kysymyksen: oliko ydinasesalkku mukana terassilla Punkaharjulla?

Vladimir Putinin Suomen-vierailun aikana otetuissa kuvissa näkyy meriupseerin valvoma musta salkku. Se oli todennäköisesti ydinasesalkku.

29.7.2017 5:42 | Päivitetty 29.7.2017 10:22

Hotelli Punkaharjun terassilla torstaipäivänä otetussa kuvassa salkun vieressä on venäläinen laivastoupseeri sekä mies tummassa puvussa. Muutamaa tuntia aiemmin sama upseeri oli tullut samannäköisen salkun kanssa ulos Savonlinnaan laskeutuneesta helikopterista.

Adjutantti näkyy alla olevalla videolla kohdassa 06:27.

Kysyttäessä kyseinen upseeri esittäytyi Venäjän presidentti Vladimir Putinin adjutantiksi.

Noin minuutin päästä upseerin astuttua ulos kopterista tuli Putin.

Salkku näyttää verkossa olevien kuvien perusteella Tshegetiltä, eli ydinasesalkulta, jonka on oltava aina Putinin saatavilla.

– On vaikea sanoa varmasti, mitä laukun sisällä on, mutta laukku muistuttaa suuresti Tshegetiä, eli strategisten ohjusjoukkojen komentojärjestelmän päätelaitetta, asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki sanoo Ilta-Sanomille.

Pulkin mielestä vieressä oleva venäläisupseeri viittaa myös siihen, että kyseessä on Tsheget. Hän on laivaston puvussa oleva ensimmäisen luokan kapteeni, joka vastaa suomalaista kommodoria ja maavoimien everstiä.

– Perinteisesti Tsheget-päätteen operaattorina on vähintään toisen luokan kapteeni eli everstiluutnanttia vastaava. Perinteisesti he ovat olleet laivaston palvelusarvossa, vaikka he ovat itse asiassa viestijoukkojen edustajia. Upseerilla on viestijoukkojen hihakilpi. Kaikki viittaa siihen, että hän on Tshegetin operaattori ja hänellä on päätelaite salkussa.

 

Foreign Policy -lehti kirjoitti vuonna 2010, että Venäjällä olisi kolme ydinasesalkkua.

Niistä jokaisen sisällä on päätelaite, joka on yhdistettynä Venäjän strategisten ydinasejoukkojen komentojärjestelmään. Yksi salkuista on Venäjän presidentin hallinnassa ja se tunnetaan nimellä Tsheget.

Foreign Policy kertoi, että kaksi muuta salkkua olisivat Venäjän puolustusministerin ja Venäjän asevoimien komentajan hallussa. Iskun määräämiseen tarvitaan useampaa kuin yhtä salkkua.

Lue lisää päivän Ilta-Sanomista.

Vladimir Putinin adjutantiksi esittäytynyt meriupseeri ei pitänyt tarpeellisena piilotella vartioimaansa salkkua.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?