Venäjän presidentti jätti onnittelut Suomelle lausumatta – Moskovan ex-suurlähettiläs: Putin on puhunut Suomesta ”hieman erikoisella tavalla” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Venäjän presidentti jätti onnittelut Suomelle lausumatta – Moskovan ex-suurlähettiläs: Putin on puhunut Suomesta ”hieman erikoisella tavalla”

Hannu Himanen odotti Putinin onnittelevan Suomea 100-vuotisesta itsenäisyydestä.

28.7.2017 12:30

Entinen Moskovan Suomen suurlähettiläs Hannu Himanen kertoo itse ajatelleensa, että Suomen itsenäisyydestä lausutut sanat olisivat olleet vierailun ehdottomasti mielenkiintoisin osio.

Moni kuitenkin pettyi Venäjän presidentin Vladimir Putinin tyytyessä vain kiittämään Niinistöä kutsusta ja mahdollisuudesta vierailla Suomessa vuonna, jolloin maa juhlii itsenäisyyden satavuotispäiväänsä.

Himasen mukaan sille, miksi Putin jätti onnittelut lausumatta, voi olla montakin syytä.

– Ainahan voi spekuloida. Spekulointi voi silloin liittyä historiaan ja Venäjän vuoden 1917 vallankumoukseen. Tiedämme, että Venäjällä valtiollinen taho harrastaa historiapolitiikkaa ja Putin itse on siinä hyvin keskeinen toimija, Himanen sanoo.

Vuoden 1917 tapahtumat saattavat hänen mukaansa olla Putinille itselleenkin vaikea aihe.

– Putin on itsekin esittänyt aika hämmentävän kriittisiä kommentteja siitä, mitä silloin tapahtui.

Vuoden 2016 lopulla Putin sanoi edellyttävänsä tutkijoilta vallankumousvuoden 1917 objektiivista tutkimista. Puheessaan hän puhui Venäjän vallankumouksen syiden ”perusteellisesta analyysista”.

Venäjän vallankumouksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.

– Koska keskustelu vuodesta 1917 on hankalaa, eikä siitä olla julkisuudessakaan päädytty mihinkään selkeisiin näkemyksiin niin voi olla, että sen takia myös Suomen itsenäistymisen luonnehdinta on myös vielä vaiheessa.

– Jäämme odottamaan, minkälaisiin johtopäätöksiin siellä päästään, Himanen sanoo.

Putin puhunut Suomesta ”hieman erikoisella tavalla”

Himasen mukaan Putin on kuitenkin puhunut myös Suomen historiasta joissakin yhteyksissä ”hieman erikoisella tavalla”.

– Muutama vuosi sitten presidentti luonnehti Talvisotaa välttämättömäksi, sillä Neuvostoliiton oli pakko korjata bolshevikkien virheitä.

Putinin lausumasta ei tuolloin käynyt täysin ilmi, pitikö hän virheenä sitä, että Suomi sai itsenäisyytensä vai sitä, että Suomen rajan annettiin jäädä liian lähelle Pietaria.

Putinin mukaan vuoden 1939 sodan syynä oli kuitenkin Suomen raja, joka oli "vain 17-20 kilometrin päässä Pietarista" eli silloisesta Leningradista.

– Se (raja) oli kaikkineen varsin suuri uhka viisimiljoonaiselle kaupungille. Uskon, että silloin bolshevikit yrittivät korjata ne historialliset virheet, jotka he tekivät vuonna 1917, Putin lausui vuonna 2013.

Toinen viittaus liittyi vuoteen 2015, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel oli käymässä Moskovassa.

Putin ja Merkel vaihtoivat tuolloin näkemyksiään toisen maailmansodan alla Saksan ja Neuvostoliiton välillä allekirjoitetusta Molotov Ribbentrop -hyökkäämättömyyssopimuksesta.

– Tuolloin Putin kuvaili Molotov Ribbentrop -sopimusta vuodelta 1939 sanomalla, että se oli ”Stalinin viisautta”. Hänen mukaansa Stalin osti sillä voimia natsi-Saksan murskaamiseen, Himanen sanoo

Merkelin mukaan sopimusta ei voi hyväksyä ja viittasi tuolloin etenkin sen salaiseen lisäpöytäkirjaan, jossa Neuvostoliitto ja Saksa jakoivat Euroopan omiin etupiireihinsä.

Entisen Moskovan Suomen suurlähettilään Hannu Himasen mukaan Suomen itsenäisyydestä lausutut sanat olisivat olleet vierailun ehdottomasti mielenkiintoisin osio.

”Joudumme miettimään, miksi onnittelua ei tullut”

– Joudumme tietysti miettimään, että miksi sitä ei tullut. Siihen voi olla monta syytä, Himanen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että eilen torstaina Putin viittasi tiedotustilaisuudessa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaan täysin neutraalisti.

Myös Kremlin etukäteistiedotteen mukaan vierailu tapahtuu Suomen juhlavuoden kunniaksi.

Himasen mukaansa on myös vaikea tietää, mitä varsinaisessa neuvottelutilanteessa tai päivällisellä on keskusteltu.

Vaikka kyseessä oli työvierailu, oli sen tarkoituksena kuitenkin juhlistaa Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä. Vierailu olisi siten ollut oiva tilaisuus onnitella Suomea.

– Voi myös olla, että Putin säästää onnittelunsa itsenäisyyspäivään pelkistä protokollasyistä, Himanen sanoo.

Mutta entä jos Putin päätyy jättämään onnittelut kokonaan?

– Totta kai jos onnittelua ei kuuluisi niin silloin on kyllä lupa miettiä, että mistä voisi olla kysymys.

Putin kehui tiedotustilaisuudessa myös suomalaisia maan itsenäisestä ulkopolitiikasta. Himasen mukaan tähän kehuun sisältynyt viesti ei ollut uusi tai yllättävä, vaan hyvin selvä.

– Kun Venäjä puhuu siitä, että Itämeren ympärillä on kaksi puolueetonta maata ja kehuu heidän itsenäistä ulkopolitiikkaansa, niin hän nimenomaan toivoo, että nämä maat olisivat ulkopolitiikassaan itsenäisiä eli eivät sitoutuisi liiaksi EU:n yhteisiin päätöksiin.

– Tulkitsen sen yksiselitteisesti pyrkimykseksi harjoittaa ja heikentää Euroopan unionia. Se on heidän selvä linjansa, Himanen sanoo.

Sydämellisen puolensa Putin näytti, kun hän kiitti suomalaisia vieraanvaraisuudesta. Hän heilutti kameroiden kautta suomalaisille ja kertoi olevansa iloinen, että häntä vastaan oli saapunut niin paljon ihmisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?