Poliisit tarkastivat jopa pysäköintimittareita, sukeltajat syynäsivät laituria alapuolelta – Putinin tuloon varaudutaan järeästi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisit tarkastivat jopa pysäköintimittareita, sukeltajat syynäsivät laituria alapuolelta – Putinin tuloon varaudutaan järeästi

Venäjän presidentti Vladimir Putinin Savonlinnan-vierailua valmisteltiin torstaina kuumeisella kiireellä aamuvarhaisesta lähtien.

27.7.2017 11:48

Kaupungin puutarhaosaston väki siivosi Olavinlinnan ympäristöä, yleisöltä suljetut linna ja Riihisaaren maakuntamuseo olivat tiukassa poliisivartiossa ja Linnankatua puhdistettiin harjakoneella.

Osa matkustajasataman laiturista oli suljettu rauta-aidoilla, turvamiehet ja poliisit tarkastivat paikkoja, roska-astia tyhjennettiin poliisivartiossa ja jopa pysäköintimittari tarkastettiin huolellisesti. Sukeltajat syynäsivät puisen laivalaiturin myös sen alapuolelta.

Kun Putin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurueineen saapuvat autosaattueena Punkaharjulta Savonlinnan matkustajasatamaan, kaikki on valmista korkeiden vieraiden astua 124 vuotta vanhaan höyrylaiva s/s Saimaaseen.

Näin ainakin kaupunkilaiset olettavat, sillä paikkaa, jossa seurue laivaan nousee, ei aamulla ollut vielä varmistettu. Mutta turvajärjestelyt satamassa olivat ennennäkemättömät.

Sukeltajat tarkastivat torstaina aamulla Savonlinnan sataman laivalaituria myös veden alta.

Lyhyen risteilyn jälkeen presidentit siirtyvät Olavinlinnaan kaupungin tarjoamalle päivälliselle ja siitä suoraan seuraamaan Bolshoi-teatterin esittämää Pjotr Tsaikovskin Jolanta-oopperan esitystä.

Massiiviset turvajärjestelyt hämmentävät

Massiiviset turvajärjestelyt ovat herättäneet pikkukaupungin asukkaissa vähintäänkin lievää hämmennystä.

Poliisi on muun muassa jakanut eilen illalla sataman seudun asukkaille lappuja, joissa kehotetaan pysyttelemään pois asuntojen parvekkeilta ja välttämään ikkunoiden avaamista.

Vanhempi konstaapeli Virpi Tuunanen asetteli vielä poliisin eristysnauhoja satamalaiturin ympärille.

Malmirannan talossa viidennessä kerroksessa asuvan Mikko Nurmelan parvekkeelta on näkymä laiturille, johon Putinia odotetaan.

Häntä harmittaa, että hän joutui lähtemään päiväksi töihin, sillä satamassa olisi tänään paljon mielenkiintoista nähtävää. Jos hän töistä ennättää, Nurmela tulee katsomaan Putinia omalta parvekkeeltaan.

– Se on kehotus, ei suoranainen kielto, hän tulkitsi poliisin jakamaa tiedotetta.

Malmirannan viidennessä kerroksessa asuva Mikko Nurmela sai myös poliisilta kehotuksen pysyä poissa parvekkeeltaan Putinin noustessa höyrylaivaan.

Turvajärjestelyjen massiivisuutta päivitteli kuninkaallisia, valtioiden päämiehiä, ministereitä ja muita arvovieraita vuosikymmenet yrityksensä höyrylaivoilla kuljettanut laivuri Kari Leinonen.

– Tervetuloa tivoliin, hän huikkasi ohikulkeville tutuilleen laivalaiturille.

Tivolilla hän tarkoitti turvajärjestelyjä ja rajoituksia, joita Putinin vierailu on Savonlinnassa aiheuttanut.

– Täällä on käynyt tärkeämpiäkin vieraita vähemmällä hössötyksellä. Mutta tämä tivoli lieneekin Venäjän voimannäyttöä, presidentin turvallisuus pystyttäisiin takaamaan vähemmälläkin.

Itsekin arvovieraita laivoillaan kuljettanut laivuri Kari Leinonen (vas.) piti Putinin vierailun turvatoimia turhan massiivisina.

Satamassa aamulenkillä juossut Sampsa Kokko oli vieraan tärkeydestä Leinosen kanssa eri mieltä. Kaupunginvaltuutettuna Kokko oli vierailusta hyvillään. Sen ansiosta Savonlinna saa paljon myönteistä julkisuutta, ja kaupunki pystyy nostamaan esille sille tärkeitä asioita.

Vaikka poliisi estikin Kokolta tutun aamulenkin Riihisaaressa, hänen mielestään siitä ei ollut haittaa vierailun tärkeyden takia.

Kaupungin puisto-osaston väki siivosi Olavinlinnaan johtavien rantareittien varrella olevia puistoja aamuvarhaisesta lähtien.

Mervi Vaarolan mukaan heille ei ole annettu erityisohjeita vierailun varalta. Puistot siistittiin samalla tavalla kuin yleensäkin.

– Vaikka puistotyöntekijä olenkin, niin uskallan sanoa, että Savonlinnan puistot ovat siistejä ja puhtaita kenen tahansa ja koska tahansa tänne tulla. Kaikki vieraat ovat meille arvovieraita, Vaarola sanoi, ja työtoveri Mikko Eronen todisti vieressä samaa.

Olavinlinna on torstaina suljettu yleisöltä illan oopperaesitykseen saakka. Tallisaaren sillalla linnaan pyrkiviä olivat opastamassa oopperajuhlien Ismo Pellikka ja Mari Kosonen. He olivat helppoja haastateltavia.

– Ei kommentteja. Näin on meidät ohjeistettu.

Pysäköintiä Olavinlinnan lähituntumassa on rajoitettu koko torstain ajan. Kieltoa rikkoneiden autot on varauduttu poistamaan voimatoimin kieltoalueilta. Kalustoa ja miehistöä siirtoja varten on tilattu aina Helsinkiä myöten.

Jani Loposta (vas.) ja Heikki Kämäräistä ei vielä varhain torstaina aamulla ollut tarvittu autojen pakkosiirtoon pysäköintikieltoalueilta.

Kahdeksan maissa aamulla Heikki Kämäräinen Helsingistä ja Jani Loponen Kouvolasta odottivat työkomentoja poliiseilta, mutta yhtään pakkosiirtoa ei siihen mennessä ollut tehty.

– Poliisi on saanut kiinni autojen omistajat, ja he ovat käyneet siirtämässä ajoneuvonsa ajamalla, eikä meitä ole vielä tarvittu.

Joka-aamuinen oopperan avaus Savonlinnan satamassa houkutti ihmisiä paikalle jonoksi asti.

Mervi Vaarola siisti puistoa Olavinlinnaan johtavan Linnankadun päässä. Hän ei sanonut saaneensa erityisohjeita presidentti Putinin vierailun varalta.

Olavinlinna on illan oopperaesitykseen asti suljettu yleisöltä. Sulkua vartoivat torstaina aamulla Mari Kosonen ja Ismo Pellikka. Koirapoliisi oli käynyt tutkimassa linnaa vielä kaiken varalta.

Linnankatua poikansa kanssa puhdistamassa ollut Petri Oinonen toivoi, että Putin kävisi oopperajuhlilla kerran kesässä. Linnankatu olisi helppo puhdistaa, kun sen vierustat eivät olisi täynnä pysäköityjä autoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?