IS seurasi hetki hetkeltä – Putinin vierailu on ohi, lentokone nousi ilmaan Savonlinnasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS seurasi hetki hetkeltä – Putinin vierailu on ohi, lentokone nousi ilmaan Savonlinnasta

IS seurasi koko päivän ajan hetki hetkeltä, kun presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapasivat Savonlinnassa.

27.7.2017 8:38 | Päivitetty 28.7.2017 1:43
  • Venäjän presidentti Vladimir Putin laskeutui Savonlinnan lentokentälle helikopterilla hieman kello kahden jälkeen iltapäivällä.

  • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Putin kävivät viralliset keskustelut iltapäivällä Hotelli Punkaharjussa.

  • Kyseessä on Putinin kymmenes Suomen vierailu sen jälkeen, kun hän nousi presidentiksi vuonna 2000.

  • ISTV seurasi vierailua koko päivän useissa suorissa lähetyksissä.

  • Saitko kuvan Putinista tai vierailuun liittyvästä erikoisuudesta? Lähetä se numeroon 13456 tai tästä linkistä.

00.31 Putinia kuljettanut lentokone nousi ilmaan Savonlinnan lentokentältä. Vierailun seuranta päättyy tähän.

 

00.15 Vladimir Putin on noussut lentokoneeseen.

00.11 Presidentti Putinin autosaattue saapuu Savonlinnan lentokentälle. Presidentti Niinistön saattue saapuu pian tämän jälkeen. Niinistö poistuu Savonlinnasta samalla ilmavoimien Casa C-295M -kuljetuskoneella, jolla hän saapui paikalle päivällä.

 

 

23.59 Putinin autosaattue on lähtenyt liikkeelle Olavinlinnasta.

22.39 Esityksen jälkeen presidentit kiittivät lyhyesti emäntiään ja isäntiään oopperaesityksestä. Autot odottavat yhä arvovieraita Olavinlinnan ulkopuolella.

21.55 Oopperaesitys on ohi ja presidentit ovat lähteneet lehteriltä. Samaan aikaan Olavinlinnan ulkopuolella moottoripyöräpoliisit laittavat päähän kypäriä. Saattue näyttäisi olla valmiina lähtöön. Virallisen ohjelman mukaan presidenteillä olisi kuitenkin vielä illan päätteeksi ohjelmassa yhteinen iltapala.

21.44 Olavinlinnan ulkopuolella on useita mustia autoja, jotka odottavat että arvovieraat palaavat oopperasta.

20.58 Putin on saanut Olavinlinnassa lämpimän vastaanoton. Kun hän ja Niinistö palasivat väliajalta saliin, saivat he spontaanit aplodit, kuten näytöksen alussakin. Aplodien alettua Niinistö ojensi kätensä kohti Putinia kuin osoittaakseen, että Venäjän presidentti on illan päätähti. Vaikka Putin on kansainvälisellä areenalla kiistanalainen, hänen vierailuaan on seurattu Savonlinnassa silminnähden kiinnostuneena ja varsin suopeissa tunnelmissa.

20.20 Jolanda-oopperan väliajan alettua Putin näkee yleisössä olevalla ihmisellä Venäjän lipun ja vilkuttaa tälle.

19.25 Päivällisen jälkeen presidentit siirtyvät seuraamaan oopperaesitystä. Yleisö tervehti presidenttejä aplodein.

19.00 Vuorossa on Savonlinnan kaupungin isännöimä päivällinen Olavinlinnassa.

18.20 Presidentit kättelevät kaupungin edustajia laiturilla ja siirtyvät Olavinlinnaan. Presidenttien on määrä katsoa Olavinlinnassa Savonlinnan oopperajuhlien ohjelmistoon kuuluva Pjotr Tshaikovskin Jolanta-ooppera Moskovan Bolshoi-teatterin esittämänä. Alkuperäinen alkamisaika on kello 19, mutta tasavallan presidentin kanslia on ilmoittanut, että näytöksen alku viivästynee noin kymmenellä minuutilla.

18.15 Putin saapuu höyrylaivalla Olavinlinnan laituriin.

Putinin autosaattue lähti liikkeelle noin puoliltaöin.

17:45 Putin kommentoi myös Yhdysvaltain Venäjän-vastaisia pakotteita.

– Emme saaneet nähdä vielä lopullista lakiesitystä. Siksi meillä ei ole vielä lopullista arviota siitä, Putin sanoi.

– Viime aikoina meitä yritetään jatkuvasti provosoida. Me käyttäydymme pidättyvästi, mutta tulee kohta, jolloin joudumme vastaamaan. Emme voi loputtomasti sietää tällaista toimintaa, Putin sanoi.

Hän kuitenkin myönsi, että Yhdysvaltojen ja Venäjän on jossain vaiheessa pakko päästä jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen.

17:18 Niinistöltä kysyttiin Suomen suhteista Venäjään. Hänen mukaansa Suomi rakentaa suhteitaan tasapuolisesti naapurimaahan, EU:hun ja Yhdysvaltoihin. Siinä ei ole hänen mukaansa kysymys tasapainoilusta, kuten toimittaja esitti. Niinistön mukaan maailmassa pitäisi yrittää ymmärtää toinen toistaan enemmän.

17:11 Putinin mukaan on valitettavaa, että Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet uhrataan pyrittäessä Yhdysvaltojen sisäisten välien selvittämiseen. Putinin mukaan on erittäin valitettavaa, että Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet ovat heikentyneet.

16:50 Putinin mukaan Suomi ja Venäjä suunnittelevat yhteistyötä ympäristönsuojelussa.

– Jatkoimme keskustelua samoista aiheista joista keskustelimme Argangelissa. Olemme sopineet kehittävämme yhteistyötä pohjoisilla alueilla etenkin Suomen Arktisen puheenjohtajuuden merkeissä, Putin sanoi.

Hän kertoi, että Kalingradin vedenpuhdistamon työt on jo saatu valmiiksi ja se on huomattava askel Itämeren ekologisuuden takaamiseksi.

Putin myös kertoi turvallisuustason nostamisen Itämerellä olevan hänelle tärkeää.

Syyriasta Putin lupasi presidenttien vielä keskustelevan tämän päivän aikana.

16:44 Suomen Arktinen puheenjohtajuus puhutti myös.

– Sain ymmärtämystä Putinilta sellaista ajatusta kohtaan, että Suomi esittäisi tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä. Se olisi sellainen, joka lähtee liikkeelle mustan hiilen, noen torjunnasta, Niinistö sanoi.

Niinistö muistutti, että Ukrainan tilanne ei ole parantunut. Hänen mukaansa alueella olisi tärkeää saada aikaan aselepo ja liikkua vaikka pienin askelin aloittamalla esimerkiksi vankien vapauttamisesta.

Niinistö kertoi myös toivoneensa keskustelua aseriisunnasta. Presidentit eivät ennättäneet myöskään keskustella Syyriasta.

16:33 Niinistön mukaan presidentit keskustelivat myös Itämeren turvallisuustilanteesta. Sotilaallinen liikenne on kasvanut alueella ja keskusteluissa puhuttiin syksyn suurista samanaikaisista sotaharjoituksista Aurora 17:sta ja Venäjän Zapadista.

– Jotta vältytään sellaiselta mitä kukaan ei halua, on dialogi tarpeen.

Dialogin tarpeellisuudesta kertoo Niinistön mukaan myös se, että kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on onnistunut sopimaan hyvistä käytännöistä ilmaliikenteessä ja jatkaa edelleen transponder-asian käsittelyä.

16:30 Niinistön mukaan presidenteillä on ollut paljon mielenkiintoista keskusteltavaa Punkaharjuilla. Hän kertoo arvostavansa Putinin vierailua.

Niinistö sanoi olevansa tyytyväinen siitä, että mailla on runsaasti kahdenvälisiä suhteita. Kauppavaihto ja turismi ovat vilkastuneet. Yhteisiä tavoitteista hän mainitsi Kranyi Borin ongelmajätelaitoksen jätevuoriongelman.

– Siitä puhuimme jo viime vuonna ja nyt on tapahtunut edistystä, Niinistö sanoo.

Näytteitä on hänen mukaansa otettu ja Niinistö toivoi, että konkreettisiin toimiin päästäisiin pian.

16:20 Presidenttien lehdistötilaisuus on alkanut.

Presidenttien on määrä kertoa Punkaharjulla aiheista, jotka nousivat esille virallisissa keskusteluissa. Niinistön ja Putinin on kerrottu keskustelevan ainakin maiden kahdenvälisiä suhteista ja kansainvälisestä tilanteesta.

15:45 Niinistön ja Putinin tiedotustilaisuus alkaa Hotelli Punkaharjulla klo 15:55.

15:10 Presidentit Niinistön ja Putin lausuivat Punkaharjulla hetki sitten virallisten keskustelujen alkusanat.

– Olette sydämellisesti tervetullut. On ilo ottaa vastaan teidät täällä historiallisella Punkaharjulla, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa Suomi arvostaa Venäjän vierailua Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

Putin kiitti Niinistöä kutsusta ja kertoi pitävänsä erittäin miellyttävänä etenkin sitä, että he pääsevät yhdessä seuraamaan illalla Jolanta-oopperaa.

14:45 Sauli Niinistö on ottanut Vladimir Putinin vastaan Hotelli Punkaharjulla. Presidentit vaikuttivat kohdatessaan hyväntuulisilta. He kättelivät hotellin pihalla ja siirtyivät saman tien sisään. Katso kuvat ensikohtaamisesta täältä.

14:15 Putin on aloittanut automatkan kohti Hotelli Punkaharjua, jossa hänen on määrä tavata tasavallan presidentti Sauli Niinistö virallisten keskustelujen merkeissä. Putin on tällä hetkellä neljäkymmentä minuuttia aikataulusta myöhässä.

Lisää kuvia Putinin saapumisesta täällä.

 

14:10 Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin on laskeutunut Savonlinnan lentokentälle helikopterilla. Putinia vastassa ovat sekä Suomen että Venäjän suurlähettiläät. Pikaisten kättelyiden jälkeen presidentti Putin nousi yhteen saattueen autoista ja jatkoi matkaansa kohti Punkaharjua.

14:04 Taivaanrannassa näkyy juuri laskeutuneen helikopterin lisäksi myös kaksi muuta helikopteria.

14:02 Savonlinnan lentokentälle on laskeutumassa helikopteri. Vielä on epäselvää, onko kyseessä Putinin kone.

14:00 Parinkymmenen auton saattue on ryhmittynyt lentokentälle vastaanottamaan Putinia. Mukana on ainakin kolme moottoripyöräpoliisia, yksi ambulanssi ja joukko diplomaattiautoja.

13:55 Presidentti Putinin saapumista odotetaan yhä Savonlinnan lentokentällä. Putinin oli määrä laskeutua Suomeen kaksikymmentä minuuttia sitten.

13:37 Presidentti Putinin kone on tällä hetkellä hieman aikatauluista myöhässä.

13:30 Presidentti Vladimir Putinin on laskeutumassa Suomeen näillä hetkillä. Huhujen mukaan Putinin odotetaan saapuvan paikalle lentokoneen sijaan helikopterilla.

13:18 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on saapunut Savonlinnaan ja aloittanut matkansa lentokentältä kohti Hotelli Punkaharjua. Katso kuvat Puolustusvoimien koneesta täältä.

Rouva Jenni Haukio ei osallistu presidenttien tapaamiseen.

13:07 Putinin Suomen vierailu on huomioitu myös ulkomailla. Niinistön ja Putinin tapaamisesta ovat kirjoittaneet ainakin ruotsalainen SVT ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

13:00 Vladimir Putinin seurue poistui eilen illansuussa Petroskoista kolmen helikopterin seurueella, silminnäkijöiden kuvaama video kertoo. Putinia odotetaan Savonlinnaan tänään iltapäivällä, mutta julkisuuteen ei ole paljastettu etukäteen, mistä hän lentää Suomeen.

12:50 Venäjän presidentti Putinin Savonlinnan-vierailua valmisteltiin torstaina kuumeisella kiireellä aamuvarhaisesta lähtien. Roska-astia tyhjennettiin poliisivartiossa ja pysäköintimittarit tarkastettiin huolellisesti.

Poliisi on muun muassa jakanut eilen illalla sataman seudun asukkaille lappuja, joissa kehotetaan pysyttelemään pois asuntojen parvekkeilta ja välttämään ikkunoiden avaamista.

Lue valmisteluista lisää täältä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin käyvät kahdenväliset keskustelut tänään Hotelli Punkaharjulla. ISTV seuraa Putinin Suomen-vierailua useissa suorissa lähetyksissä pitkin päivää. Luvassa on vaiherikas päivä Punkaharjun ja Savonlinnan luonnonkauniissa maisemissa.

Punkaharjulta presidentit siirtyvät Savonlinnaan, jossa he nousevat Saimaan rannalta höyrylaivan kyytiin. Höyrylaiva kuljettaa presidentit Olavinlinnaan. Perillä presidentit nauttivat Savonlinnan kaupungin tarjoaman illallisen.

Päivä huipentuu Olavinlinnassa kello 19 alkavaa Jolanta-oopperaan. Pjotr Tšaikovskin säveltämän oopperan esittää venäläinen Bolshoi-teatteri. Esitystä ei ole nähty Suomessa sataan vuoteen.

Jolantaa esitettiin Suomessa tiettävästi viimeksi vuosina 1917–1919 Oskar Merikannon johtamana. Sen ensi-ilta oli vain reilu viikko ennen Suomen itsenäisyysjulistusta.

Kreml nosti Suomen juhlavuoden ennen vierailua julkaisemansa tiedotteen kärkeen. Vasta sen jälkeen tulivat muut asiat.

– Suunniteltujen neuvottelujen aikana presidentit keskustelevat laajasti Venäjän ja Suomen yhteistyön kysymyksistä, jotka koskettelevat talouden ja kaupan alaa, kulttuuri- ja humanitaarista alaa sekä ympäristönsuojelualaa. He vaihtavat mielipiteitä myös ajankohtaisista alueellisista ja kansainvälisistä ongelmista, Kreml sanoi tiedotteessa.

Venäjä presidentin verkkosivuilla painotettiin Putinin puhuvan Niinistön kanssa ympäristökysymyksistä. Suomi toimii parhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtajana. Ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen liittyvät kysymykset ovat Suomen puheenjohtajuuden keskeisiä tavoitteita.

Vaikka Suomen juhlavuosi on keskeisessä osassa vierailua, on presidenttien puhuttavat Punkaharjulla myös vaikeista asioista, arvioi Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen aiemmin IS:lle. EU:n ja Venäjän suhteet eivät ole olleet normaalitilassa Krimin anastamisen jälkeen. Taistelut Ukrainassa ovat kiihtyneet viime viikkoina ja Minskin sopimuksen toimeenpanoon liittyvä prosessi on kriittisessä vaiheessa.

Huolta aiheuttavat myös syksyllä Itämeren seudulla samaan aikaan järjestettävät sotaharjoitukset. Syyskuussa käynnistyy Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen Zapad-2017-harjoitus. Siihen osallistuvien määrä voi nousta 100 000 sotilaaseen. Samaan aikaan käynnissä on Ruotsissa noin 20 000 hengen sotaharjoitus Aurora 17. Kyseessä on Ruotsin suurin harjoitus vuosikymmeniin. Auroraan on määrä osallistua myös amerikkalaisia joukkoja.

Niinistö on pitänyt toistuvasti yllä huolta Itämeren lentoturvallisuudesta omalla transponder-aloitteellaan. Sotaharjoitusten aikaan ilmassa on jälleen paljon sotilaskoneita ja riskit kasvavat, jos ne lentävät niin sanotusti pimeänä ilman, että niiden transponderit ovat päällä.

Sauli Niinistö ja Vladimir Putin ruokailevat Olavinlinnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?