IS:n lukijoiden painajaismaiset mökkinaapurit: kamera kuvaa pihaamme, polttopuita hakataan toisen tontilta, mönkijärälläys ottaa hermoon...

Julkaistu:

Lukijoiden kokemuksia mökkinaapuruuden mutkista.
Mökkinaapuruus on aiheuttanut eripuraa jo iät ja ajat, mutta Ilta-Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kesämökkeilijät valittavat toisistaan nykyään entistä herkemmin.

Tarvittaessa naapurukset ovat valmiita viemään riidat raastupaan saakka.

Joensuulainen laamanni, asianajaja Harri Kontturi listasi IS:lle tilanteita, joissa mökkiriita tyypillisesti roihahtaa. Tulenarka aihe avasi myös IS:n lukijoiden sanaiset arkut.

Tässä lukijoiden kokemuksia mökkinaapuruuden mutkista.

Polttopuusirkkeli huutaa sunnuntaina aamuvarhaisella

”Joskus mökkinaapuri ei edes ymmärrä aiheuttavansa häiriötä. Polttopuusirkkeli pärähtää soimaan sunnuntaiaamuisinkin kilpaa Radio Novan kanssa halkopilkkojan takoessa taustalla omaa nuottiaan noin kello 06.30 alkaen. Sen jälkeen leikataan nurmikko traktorileikkurilla ennen kello yhdeksää.

Järvellä ajetaan ympyrää kesällä vesiskootterilla, talvella mönkijällä, hampaat irvessä ja kaasu pohjassa 20, 30 tai 40 rundia. Lepotauko ja taas järvelle.

Teini-ikään tullut nuorisonsa viettänee kavereineen rapujuhlia aina, kun vanhemmat ovat poissa. Näin kaikki ranta-asukkaat tutustuvat viimeisiin listahitteihin ja saavat kuulla nykyteinien möngerrystä aamun tunneille saakka.”

Naapuri jäi nuolemaan näppejään

”Joskus kärhämä tuottaa hyvänkin tuloksen.

Naapuri tuli ensin omalle tontilleen, kieppasi siitä meidän tontillemme ja siitä jälleen omalle puolelleen. Sitä oli tapahtunut jo yli 40 vuotta. Pinnani paloi vasta, kun olin kaatanut omalla tontillani puita ja katkonut ne vain tilapäisesti tontillani olevalle, naapurin käyttämälle tielle.

Naapurin rouva kiskoi alas esteestä varoittavan tauluni ja tuli solvaamaan minua pihalleni. Olivat tehneet minusta rikosilmoituksen. Kutsuin poliisit paikalle. Lohkomisasiakirjoista todettiin, että naapureilla ei ole oikeutta käyttää tonttiamme ja heidän on tehtävä oma tie mökilleen.

Tilanne on nyt hoidettu, ja saan vihdoinkin tehdä pihasuunnitelman mukaisia töitä naapurin ennen käyttämän tienkin osalla.”

Mökki meni myyntiin

”Olemme me sitten outo kansa. Lähdetään metsään viikonlopuksi mörköilemään ja riitelemään naapureiden kanssa. Meidän mökkeily tosin loppui, kun naapuri asensi kameran kuvaamaan myös meidän tonttia. Myös palju on ihan rajalla ja sieltä kuuluu ilakointi. Myöskin naapurin penikan rällääminen mönkijällä ottaa hermoon.

Olemme myymässä mökkiä moottorisahataiteilijalle.”

Mökkiharrastuksena karaoke

”Miksi melusaasteesta on tullut ”asumisen normaaleja ääniä”? Tiedän pariskunnan, jonka mökkiharrastuksiin kuuluu moottoriveneellä ajelu ja radion kuuntelu yhtä aikaa. Koska moottorista lähtee aika kova ääni, täytyy radiota huudattaa lujaa.

Kyseinen pariskunta on muuten ihan ok, mutta eivät ainakaan mökillään kestä hetkeäkään hiljaisuutta. Lautamökistä kuuluu venereissujen jälkeen iltaisin naapuriin tasainen bassonjytke silloin, kun eivät laula karaokea, joka sekin kuuluu naapuriin.”

20 perhettä pienen järven rannalla

”Meitä on 20 perhettä pienen järven rantamailla. Yhdessä talossa haukkuu rottweiler aamusta iltaan, yksi on rakentanut pienen plänttinsä täyteen punaisia hökkeleitä ja valaisee tämän kaiken Pasilan ratapihan valoilla ympäri vuoden. Muut ovat suhteellisen normaaleja.”

Vasara hakkaa ja pora jyrisee

”Ostin mökin suuren järven rinteestä. Ihana paikka, jonka tunsin ennestään.

Mökille asetuttuamme huomasin uudet naapurit, jotka alkoivat aikaisin kesällä parannella mökkiään. Aluksi vasara hakkasi ja pora jyrisi katolla. Sitten talon ympärille tehtiin leveä terassi. Uusi ulkorakennus valmistui. Useasti moottorisahalla kaadettiin puita. Yöllä haukkui koira. Oikeastaan koskaan ei ollut hiljaisuutta.

Rakentaja asui lähikaupungissa ja ehti viikollakin remonttia tekemään. Tien varressa oli yhteinen autoparkki, jossa aina tullessamme seisoi kuorma-auto tai pari muuta autoa. Vihat sain päälleni, kun kävin asiasta huomauttamassa.

Hermot menivät yhdessä kesässä. Laitoimme mökin myyntiin ja saimme hulppeat rahat, kun mökkinäytöllä naapuri oli poissa ja ihana järveen laskeva rinnetontti oli kauneimmillaan.”

”Kuin vedettävä venäläinen herätyskello peltiämpärissä...”

”Mökkinaapuri keksi lähteä ani varhain kalalle kurvailemaan ruuhellaan, perässä savua tupsahteleva moottori, jonka ääni oli kuin korvan juuressa olisi pärissyt vedettävä venäläinen herätyskello peltiämpärissä. Välillä rönkäisten lisävolyymia laiturimme kohdalla.

Kaikkosi kalat niistä vesistä, samoin toivottu rauha ja hiljaisuus. Ja joka aamu sama näytös. Alkuräjähdyksen jälkeen olemme jo turtuneet tähän.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt