Aivopesua vai lasten leireilyä? Rosatomin hämmennystä herättänyt leiri alkoi tänään Pohjanmaalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Aivopesua vai lasten leireilyä? Rosatomin hämmennystä herättänyt leiri alkoi tänään Pohjanmaalla

Rosatom halua antaa kuvan, miten ydinvoimala toivotetaan Suomessa tervetulleeksi, sanoo Pro Hanhikiven puuhanainen.

Rosatom vastaa lapsille järjestettävän kesäleirin kustannuksista.

26.7.2017 20:56

Venäläinen energiayhtiö Rosatom pitää parhaillaan lasten- ja nuorten leiriä Kalajoella. Kaksi viikkoa kestävällä leirillä on vajaa sata osallistujaa Suomesta, Venäjältä ja Itä-Euroopan maista.

Leiri herättää epäluuloja varsinkin paikallisissa ydinvoimalan vastustajissa.

Kalajoen naapurikuntaan Pyhäjoelle on tulossa venäläisten rakentama ydinvoimala.

– Kyllä kai on selvä tarkoitus, kun tuodaan tuollainen leiri Suomeen, että yritetään luoda ilmapiiriä, että Rosatom tulee ja valloittaa, Pro Hanhikivi -yhdistyksen puheenjohtaja Helena Maijala sanoo.

Maijala lisää, ettei Suomessa ole aiemmin ollut, että ydinvoimayhtiö tuo lapsia leirille, kustantaa leirin ja kaikki siihen liittyvät kulut.

– Onhan leirejä järjestetty lapsille ennenkin, mutta osallistujat maksavat ainakin jotakin.

Leiri tuo Pro Hanhikiven puuhaihmisille ajatuksen energiayhtiön aivopesuleiristä. Leirin järjestäjä on toisaalta selostanut, ettei leirillä puhuta ydinvoimasta eivätkä lapset ota kantaa ydinvoimaan.

Leirin pitäminen kertoo Maijalan mielestä siitä, että Rosatom haluaa käyttää Suomea esimerkkinä ydinvoimalan rakentamisessa. Se haluaa antaa kuvan, miten ydinvoimala toivotetaan Suomessa tervetulleeksi.

Maijala sanoo, että leirin saamisessa on vaikuttanut innokkaasti nimenomaan Kalajoen kunnanjohto. Kunnan johto kävi talvella Venäjällä neuvottelemassa kansanvälisestä leiristä.

– Kalajoki on omalta osaltaan yrittänyt kaikin keinoin hyötyä ydinvoimalahankkeesta. Kovasti se yrittää koulutusyhteistyökuvioita ja kaikenlaista.

Rosatomin leiri järjestetään Kalajoen maisemissa.

Venäjällä koululaisten kesälomat 3 kk – ”Jotkut lapset pääsevät leirille”

Rosatomia edustaa Suomessa sen suomalainen tytäryhtiö RAOS Voima.

Maajohtaja Alina Haapalainen-Kamenev sanoo, ettei Kalajoen leirillä ole mitään sen kanssa tekemistä, että Pyhäjoella on vireillä ydinvoimalahanke.

– Eivät nämä liity mitenkään muuten toisiinsa kuin että Rosatom järjestää leirin.

Rosatom haluaa varmaankin leirin avulla tehdä ydinvoimalan sanomaa tunnetuksi?

– Sanotaan niin, että jokainen yritys haluaa olla vastuullinen. Rosatom on vastuullinen yritys, joka pitää huolta omista työntekijöistään ja heidän lapsistaan.

Haapalainen-Kamenev lisää, että Venäjällä on tapana laittaa lapset kesällä leirille. Lasten kesälomat kestävät kolme kuukautta eikä vanhemmilla ole mahdollisuutta olla kolme kuukautta töistä pois.

– Jotkut lapset pääsevät leirille. Ulkomaan leiri on tavallaan palkinto lapselle.

Kalajoen leiriläisistä osa on Rosatomin työntekijöiden lapsia.

Haapalainen-Kamenev sanoo olevansa väsynyt vastaamaan kysymyksiin, kerrotaanko leirillä ydinvoimasta.

– Leirin aiheena on monikulttuurisuus. Lapset matkustavat ulkomaille. He haluavat tutustua toiseen maahan ja toisiin lapsiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?