Kommentti: Vaimeniko Suomi-vääntö? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Vaimeniko Suomi-vääntö?

Suomen juhlavuonna Venäjän propaganda ei ole kyseenalaistanut itsenäisyyttämme, mutta presidentinvaalien häirinnälle luodaan jo pohjaa, erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat maaliskuussa Arkangelissa, torstaina on vuorossa Punkaharju ja Savonlinna.

26.7.2017 12:44

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu torstaina tapaamaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöä, kyseessä on tarkoituksella hieman erilainen valtionpäämiesten kohtaaminen Punkaharjun ja Savonlinnan kauniissa maisemissa.

Vierailun tarkoituksena on nimittäin juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä, minkä myös Kreml huomioi korrektisti etukäteen antamassaan tiedotteessa.

Vierailuun sisältyy kuitenkin omanlaisensa jännite jo senkin vuoksi, että Putin johtaa nyt maata, jonka vallan alta Suomi itsenäistyi vuonna 1917.

Suorastaan polttavaksi jännitteen tekee kuitenkin se, kuinka omavaltaisesti Putinin Venäjä on ryhtynyt suhtautumaan muiden naapurimaidensa itsenäisyyteen, mistä kaikkein kovimmin ovat joutuneet tähän mennessä kärsimään Ukraina ja Georgia.

Etukäteen Suomessa pelättiinkin, että Venäjä saattaisi kohdistaa Suomeen kaikkien aikojen propagandahyökkäyksen juuri tänä juhlavuonna, sillä Krimin kaappauksen jälkimainingeissa sellaisesta nähtiin jo orastavia merkkejä.

Esimerkiksi Kremlin uskollisena hovinarrina toimiva Vladimir Zhirinovski julisti vuonna 2015 Venäjän duumassa, että Suomi sai itsenäisyytensä laittomasti Leniniltä. Tarinan kehittely kulki siis samaa rataa, jolla Venäjä perusteli Krimin haltuunottoa vuonna 2014: Nikita Hrushtshevin väitettiin lahjoittaneen Krimin laittomasti Ukrainalle vuonna 1954.

Myös Putinilta itseltään muistetaan yksi erikoinen lausunto, kun hän perusteli talvisotaa näin:

– Uskon, että silloiset bolshevikit yrittivät korjata ne historialliset virheet, joka he tekivät vuonna 1917, Putin lausui 2013.

Virheellä Putin tarkoitti tuolloin sitä, että itsenäistyneen Suomen rajan sallittiin jäädä kulkemaan niin lähellä Pietaria.

Muistissa on viime vuosilta myös useita dosentti Johan Bäckmanin levittämiä lausuntoja, joissa suomalaisten on maalailtu pohtivan liittymistä Venäjän johtamaan Euraasian unioniin tai jopa Venäjään itseensä.

Yllättäen näyttää kuitenkin siltä, että totaalisia Suomen itsenäisyyttä vähätteleviä tai kiistäviä ylilyöntejä ei ole Venäjältä tullut tänä vuonna lainkaan, vaikka Suomi 100 -juhlavuotta on kulunut jo hieman yli puolenvälin.

Yksi todennäköinen syy tähän on se, että Venäjä ei itsekään näytä tietävän, miten sen pitäisi suhtautua vuoden 1917 vallankumouksiinsa, joissa kaatui ensin tsaarin valta ja sitten valtaan tulivat bolshevikit. Ottaen huomioon Venäjän suuren halun juhlia kaikkia pyöreitä vuosia virallisen Venäjän hiljaisuus vuoden 1917 tapahtumien ympärillä on ollut suorastaan korvia huumaavaa.

On arveltu, ettei Putin halua muistuttaa omaa kansaansa liikaa esimerkiksi siitä, että mahtavimmankin tsaarin valta on voitu kaataa Venäjällä varsin pienen joukon voimalla. Ja entäpä sitten ne Leninin ja muiden bolshevikkien tekemät virheet sekä laittomuudet? Kyseessä on Pandoran lipas, jonka raottamista Kreml pelkää, ja siksi näiden argumenttien käyttäminen ei olisi Venäjälle itselleen riskitöntä edes Suomea kohtaan suunnatun propagandan muodossa.

On myös mahdollista, että Suomi onnistui jo ennen juhlavuottaan viestittämään Venäjälle, missä meillä kulkee se kuuluisa red line – eli raja, jonka ylittämistä Suomi ei salli. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila varoitti esimerkiksi useita kertoja ennen juhlavuotta, että Suomi varautuu mahdollisiin yrityksiin kiistää Suomen itsenäisyyden laillisuus ja että Suomen taholta siihen tultaisiin myös reagoimaan.

Mutta mihinkään tuuletteluun ja helpotuksen huokaisuun ei liene silti syytä. Kokemus on osoittanut, että uusi informaatiohyökkäys Venäjältä saattaa alkaa koska tahansa, ja yleensä se alkaa jollain yllättävällä tai kekseliään uudella tavalla.

Tuorein esimerkki tästä on konsuli Virpi Hanhikoskea vastaan tullut nootti, kun normaali Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiselle annettu konsuliapu olikin Venäjän mielestä yhtäkkiä sopimaton teko.

Venäjän raja on tänä vuonna pitänyt varsin hyvin ja lapsiskandaalitkin näyttävät rauhoittuneen, mutta muuta pienempää hämmentämistä on silti ilmassa koko ajan.

Venäjän agendalle on saatu viime aikoina huomiota esimerkiksi järjestämällä Helsingissä toukokuussa niin sanottu kuolemattoman rykmentin marssi voitonpäivän kunniaksi. Näinä päivinä Kalajoella pitäisi puolestaan alkaa Rosatom-ydinvoimalayhtiön sponsoroima lasten kesäleiri, ja syksyllä Ahvenanmaalla aiotaan järjestää ruotsalais-venäläinen ”rauhanleiri”.

Yhteistä näille kaikille kokoontumisille on se, että itse tempaukset ovat varsin pieniä, helposti järjestettäviä sekä näennäisen viattomia tapahtumia. Niiden merkitys olisikin oikeasti yksi tyhjän kanssa, ellei taustalla olisi Venäjän halu hakea huomiota, pakottaa Suomen media kirjoittamaan tempauksista ja saada maamme johto pohtimaan Venäjän potentiaalista kykyä mobilisoida massoja myös Suomen maaperällä.

Suomen sisäsyntyisiltä liikkeiltä näyttävät puolestaan maahamme ilmaantuneet useat maahanmuuttovastaiset liikkeet ja niin sanotut vaihtoehtomediat, joista monia voisi kutsua vihamedioiksi tai valemedioiksi. Kyseisten sivustojen ja mielenosoitusliikkeiden oikeita taustoja ei tiedetä tarkasti – mahtavatko tietää edes kaikki mukaan houkutellut suomalaiset aktivistit itsekään. Mutta jotain erikoista on siinä, että samalla kun suomalaisia agitoidaan näille sivustoille ja liikkeisiin ajamaan mukamas Suomen etuja, niin todellinen hyötyjä onkin usein Venäjä – joko esillä pidettävien teemojen tai yhteiskuntaamme syntyvän eripuran muodossa.

Venäjän Yhdysvaltoihin kohdistaman presidentinvaalihäiriköinnin ja hakkeroinnin myötä myös meillä on ryhdytty pohtimaan, voisiko Venäjä yrittää vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin keväällä 2018. Sinänsä ajatuksen ei pitäisi tulla edes yllätyksenä, sillä Neuvostoliiton taannoinen ponnekas vaikuttaminen vaaleihimme on saatu dokumentoitua varsin hyvin.

Venäjä saattaa pyrkiä tuomaan omia kantojaan vaalitaistelun aikana esille eri presidenttiehdokkaiden kautta vetoamalla heihin normaalin poliittisen lobbauksen keinoin. Ehdokkaiden lähipiiriin saattaa hakeutua myös henkilöitä, joiden taustat ovat kyseenalaiset – aivan kuten kävi jo kunnallisvaaleissa joidenkin vaaliehdokkaiden kanssa.

Venäjää kritisoimattoman MV-lehden perustajana tunnetun Ilja Janitskinin presidenttiehdokkuushankkeeseen liittyy myös isoja kysymyksiä. Vaikka Janitskin välttelee Suomeen tuloa useista rikoksista epäiltynä, hänen kannattajakorttiensa keräyksen väitetään olevan yhä käynnissä.

Ennen kuin Suomi 100 -juhlavuosi päättyy, saatamme siis olla tilanteessa, jossa Helsingin vaalipiirilautakunnalle toimitetaan kannatuskortit sekä Sauli Niinistön että Ilja Janitskinin puolesta.

Jos Janitskinille saataisiin kokoon 20 000 kannattajanimeä, hänen taustallaan olevat voimat pakottaisivat Suomen viranomaiset ottamaan siten virallisen kannan siihen, miten kortteihin suhtaudutaan ja hyväksytäänkö Janitskin ehdokkaaksi.

Mahdollisia trollipresidenttiehdokkaita ei ole osattu ottaa huomioon Suomen lainsäädännössä. Tunnuksettomien vihreiden miesten osalta saimme muutettua lakejamme vastikään, joten pitäisikö seuraavaksi katsella uusin silmin vaalilakeja?

Janitskinin MV-lehdestä tehdyissä tutkintapyynnöissä yksi asianomistajista on Sanoma Media Finland, johon Ilta-Sanomat kuuluu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?