HS: Seksuaalinen häirintä riivaa helsinkiläistä sekasaunaa – erektioita, itsetyydytystä ja epämääräistä koskettelua

Sompasaunan viimeisin tiedossa oleva häirintätapaus sattui viime sunnuntaina.

26.7.2017 12:20

Helsinkiläisnainen kohtasi tahtomattaan vieraan miehen erektion ja koki joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Helsingin Kalasatamassa sijaitsevassa Sompasaunassa viime sunnuntaina.

Tapauksesta uutisoi Helsingin Sanomat.

Nainen ja hänen ystävättärensä saivat hädin tuskin vaatteensa riisuttua, kun heitä lähestyi 3-4 noin 45-vuotiaan miehen joukko.

– Ajattelin ensin, että ihan perusmeininki, koska Sompasaunalla aina jutellaan. Olen ollut siellä useita kertoja ja tämä on ensimmäinen negatiivinen kokemus, nainen kertoi HS:lle.

Miehet mittailivat naisten alastomia vartaloita katseillaan ja tekivät niistä sanallisia huomioita. Yhdellä miehistä oli erektio.

Naisten saunareissu loppui lyhyeen. He pukivat ja poistuivat paikalta vähin äänin ja epämukavin mielin.

Sompasaunalla vaatteet riisutaan ulkosalla.

Sama mies asialla ennenkin

Avoimuudestaan tunnetulla sekasaunalla on tiivis vakiokävijöiden joukko ja ahdistelun kohteeksi joutunut nainen otti asian esille heidän yhteisessä Facebook-ryhmässään.

Monet vakiosaunojista uskovat tietävänsä, kuka on ollut asialla.

– Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että kyseinen henkilö juttelee ahkerasti nimenomaan nuorehkojen naisten kanssa. En kuitenkaan ole vielä kuullut hänen jutuissaan mitään arveluttavaa, ellei sitä lasketa, että jollekin hän ulkona koitti kerran tarjota omaa puhelinnumeroaan, eräs kommentoi.

Sompasauna toimii talkoovoimin.

– Niin, mikäli nyt puhumme samasta henkilöstä, niin kyseisen ”herran" käytös oli kautta rantain hyvin näkyvää. Halusi "auttaa" tyttöjä lauteille, epämääräistä koskettelua, humalaista vihjailua ynnä muuta epäsuoraa ahdistelua, kertoi toinen.

HS:n tietojen mukaan kyseinen mies on nyt saanut porttikiellon Sompasaunaan.

Nollatoleranssi on jäänyt vaiheeseen

Sompasaunaseuran aktiivi tunnustaa ryhmäkeskustelussa, että seura on epäonnistunut seksuaalisen häirinnän kitkemisessä.

– Täytyy myöntää suoraan, että me vakituiset sompislaiset ja yhdistys olemme nyt epäonnistuneet tässä. Tästä oli kyllä puhetta syyskokouksessa, mutta ehdoton nollatoleranssi ei ole näemmä pitänyt, Sompasaunan aktiivi myöntää Facebookissa.

Yhteistuumin kirjoittajat päättävät puuttua epäasialliseen käytökseen entistä terävämmin.

Aluksi salassa pysytellyt Sompasauna on sittemmin saavuttanut suursuosion.

”Vain polvipaikkoja jäljellä”

Ryhmän kirjoituksista käy ilmi, ettei helsinkiläisnaisen kohtaama tilanne ollut suinkaan Sompasaunan historian ainoa seksuaalinen ahdistelu.

– Viime kesänä joku herrasmies päätti tyydyttää itseään saunalla, tai siis saunassa, jos tarkkoja ollaan, eräs kommentoi.

– Viimeksi kun mua saunalla vitutti, lausahteli eräs päihtynyt herra siellä saunaan astuessamme kommentteja alastomuudestamme tai sen puutteesta ja vihjaili jollekulle toiselle naishenkilölle, että jäljellä on enää polvipaikkoja, sanoo toinen.

Saunasta on tullut turistinähtävyys

Sompasauna on lämmennyt keskellä teollisuusaluetta kesästä 2011, jolloin kaveriporukka löysi hylätyn kiukaalla varustetun hökkelin ja otti sen omakseen.

Sauna on avoin kaikille, siellä ei ole erikseen naisten ja miesten vuoroja ja lauteilla saa halutessaan olla alasti. Urbaanissa kaupunkimiljöössä sijaitsevasta saunasta on tullut oikea turistinähtävyys, joka toimii vapaaehtoisten voimin.

Oletko sinä törmännyt epämiellyttäviin kokemuksiin sekasaunassa? Vastaa kommenttikenttään!

Alla olevalla videolla IS vierailee Sompasaunalla kesäkuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?