Moottorivene upposi Pohjanmaan vesillä rajussa merenkäynnissä – kuusi lasta ja kaksi aikuista pelastettiin kaksimetrisestä aallokosta

14-metrinen moottorivene painui veteen maanantaina kello 15 jälkeen.

24.7.2017 17:55

Vene upposi Mustasaaren lähistöllä Pohjanmaalla maanantai-iltapäivällä. Veneen kyydissä oli kahdeksan ihmistä, joista kaksi oli täysi-ikäisiä ja kuusi 5–15-vuotiaita lapsia.

14-metrisessä moottoriveneessä olleet lähettivät Turun meripelastuskeskukseen hälytyksen hieman kello 15 jälkeen. Hälytys tuli digitaalihälytyksenä meriradiolla ja siitä selvisi onnettomuustilanteen tarkka paikka, Ritgrundin majakan lähistö Raippaluodon pohjoispuolella.

Onnettomuus johtui siitä, että vene ajoi karille. Meripelastuskeskus sai veneeseen myös puhelinyhteyden, joka kuitenkin menetettiin heti ensimmäisen ilmoituksen jälkeen. Puhelimessa veneilijät ilmoittivat, että vene otti vettä sisään karilleajon takia ja oli uppoamassa.

Rajua pohjoistuulta ja korkea aallokko

– Karille ajon tarkkaa syytä ei ole tiedossa, mutta siellä oli kova merenkäynti, kymmenen metrin pohjoistuuli ja lähes kaksimetrinen aallokko, kertoo meripelastusjohtaja Anssi Somppi.

Sompin mukaan ensimmäinen yksikkö Valgrundin merivartioasemalta ehätti perille noin puolessa tunnissa. Samoihin aikoihin paikalle tuli meripelastushelikopteri Ruotsin puolelta Uumajasta. Pelastajien saapuessa vene oli uponnut ja veneilijät olivat veneestä laukaistavan pelastuslautan kyydissä.

– Sinne oli menossa myös useita pelastuslaitoksen yksiköitä. Meripelastuskopteri odotti niin kauan, että veneilijät saatiin evakuoitua pelastuslautasta. Siinä on omat riskinsä, kun ihmiset nostetaan lautasta veneeseen, Somppi kuvailee.

Hän kertoo, että vene oli varustettu kaikin puolin asianmukaisesti ja kaikilla matkalaisilla oli yllään pelastusliivit ja lapsilla lisäksi märkäpuvut.

– Jos joutuisi veden varaan, niillä varusteilla siellä pystyisi hetken olemaan.

Kahdeksan veneilijää viedään Valgrundin merivartioasemalle. He kaikki ovat kunnossa: mitään henkilövahinkoja ei sattunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?