Rupikonnien maihinnousu yllätti tamperelaisen Ossin – katso uskomattomat kuvat mökkirannasta

Pienet sammakot, pienet sammakot, ne lystikkäitä on.

”Rannat peittävä matto”, kuvailee Ossi Lehtinen konnien iloista perhetapahtumaa.

23.7.2017 20:10

Monille eläinlajeille kesä on otollisinta lisääntymisaikaa, eikä rupisammakko (Bufo bufo) ole poikkeus. Tämän sai todeta 37-vuotias tamperelainen Ossi Lehtinen mökillään Kuhmoisten Pyhänpäässä.

Lehtinen huomasi jo kesäkuussa, että mökkirannassa viihtyy harminaisen paljon kurnuttajia. Ensimmäisenä konnien maihinnoususta kertoi Aamulehti.

– Isompia konnia pyöri täällä alkukesästä, varmaankin parinhaun merkeissä. Ne pitivät aikamoista elämää ja huutelivat toisilleen, Lehtinen kertoo.

Lehtisellä kävi mielessään, että konnien jälkikasvu saattaisi jossain vaiheessa ryömiä pitkin rantakiviä, mutta hän ei missään vaiheessa nähnyt vedessä kutua. Jossain vaiheessa järvi kuitenkin täyttyi kuin täyttyikin nuijapäistä.

Ossi Lehtisen mökkirannalla nähtiin viikonloppuna rupikonnien maihinnousu.

– Järvi oli niitä mustanaan. Lauantaina tultiin mökille taas ja huomattiin, että nehän ovat kasvattaneet jalat ja kiivenneet rannalle, hän sanoo.

Pieniä, vain kynnen kokoisia rupikonnia oli niin paljon, että ne peittivät rannan ja rantakalliot lähes kauttaaltaan. Niitä oli tuhansia, kuin sotilaita Normandian maihinnousussa.

Toisin kuin Ranskan rannikolla vuonna 1944, ei Pyhänpään mökkirannalla kuulunut ääntäkään. Pienet rupikonnat makasivat kasoissaan hiljaisina.

– En tiedä mitä odottavat, Lehtinen toteaa.

Konnia oli rannalla tuhansittain.

Illalla auringon laskiessa rohkeimmat olivat lähteneet rannalta kohti metsää ja uusia seikkailuja.

– Hurja ja vaikuttava näky se oli. En ole koskaan nähnyt niitä niin montaa kerralla, vaikka oli se tietysti odotettavissa, että niitä ilmaantuu. En kuitenkaan arvannut, että niitä tulisi tuollainen rannat peittävä matto, Lehtinen tuumaa.

Hän arvelee, että mökin ympäristö on rupikonnille suotuisa, sillä muuten niitä ei olisi niin valtavaa määrää. Hiekkapohjainen järvi on kirkasvetinen ja syvä, mutta pieni ja suojainen. Ympärillä kohoaa mäntymetsä.

– En ole mikään biologi, joten ihan arvailun varassa mennään.

Myös Lehtisen kolmevuotias Saima-tytär serkkuineen on suhtautunut konniin suurella mielenkiinnolla.

– Kiehtovia otuksiahan ne ovat. Aika söpöjäkin jopa, tuollaiset kynnenkokoiset konnat.

Suurin osa rupikonnista oli vielä varsin pieniä. Jos hyvin käy, ne elävät vielä vuosia ja kasvavat suuriksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?